Dla wszystkich, którzy chcieliby skorzystać z dobrodziejstw bohaterki jesiennych kulinariów, przygotowałyśmy 3 fit przepisy na zupę krem z dyni. Spróbujecie?
Klasyczny wariant zupy dyniowej. Przygotujesz ją bardzo szybko, bez większego wysiłku. Dietetyczna i sycąca.
Obierz i oczyść z pestek dynię - pokrój ją w kostkę. Cebulę, marchew i czosnek obierz i pokrój. Wszystkie warzywa przełóż do garnka z grubszym dnem, dolej olej i zaczynij smażyć. Po kilku minutach (warzywa zmiękły) wlej bulion i zacznij gotować zupę pod przykryciem.
Po kilkunastu minutach sprawdź, czy warzywa są już miękkie. Jeśli tak, to skończ gotować i pozwól zupie lekko ostygnąć (nigdy nie używaj blendera do miksowania bardzo gorących dań!). Zmiksuj zupę na krem i ponownie wstaw ją na palnik. Dopraw ją solą i pieprzem.
Podawaj zupę z pestkami dyni i/lub zielonymi natkami. Możesz do porcji dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego.
Zupa krem jest bardzo aromatyczna. Użyte przyprawy sprawiają, że po kilku łyżkach odczuwasz rozprzestrzeniające się po ciele ciepło. Świetna propozycja na chłodniejsze dni i wieczory.
Oczyść dynię z nasion. Obierz cebulę i czosnek, pokrój je na większe kawałki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę połóż warzywa (w tym nieobraną dynię) i skrop całość olejem.
Wstaw blaszkę do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i piecz je do momentu, w którym miąższ dyni będzie miękki. Wyciągnij warzywa i odczekaj chwilę (dynia powinna trochę ostygnąć). Za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórki.
Gotowe warzywa przełóż do garnka. Zalej całość bulionem i zmiksuj składniki na krem. Zacznij gotować zupę, doprawiając ją startym imbirem, przyprawą curry, kminkiem, solą, pieprzem i ew. odrobiną chili (dla miłośników prawdziwie pikantnej kuchni).
Jeśli nie obawiasz się kalorii, to możesz dodać również 100 ml mleczka kokosowego - dzięki niemu zupa nabierze jeszcze bardziej kremowej konsystencji i orientalnego smaku.
Oczyść dynię z nasion. Obierz cebulę i czosnek, pokrój je na większe kawałki. Oczyść papryki: przekrój je na pół, wytnij gniazda nasienne.
Wyłóż warzywa na wcześniej przygotowanej do pieczenia blaszce (papryki skórką do góry), skrop oliwą i wstaw do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Upieczone do miękkości przestudź, a następnie zdejmij z papryki i dyni skórkę.
Warzywa wraz ze słodką papryką oraz imbirem dodajemy do bulionu - całość gotujemy ok. 10 minut. Gotową zupę odstawiamy do lekkiego ostudzenia, następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Autorka: Redakcja dbam-o-siebie.pl