Data modyfikacji:

Zupa krem z dyni fit. Przepis na dietetyczną zupę dyniową

Dynia to jedno z najbardziej wartościowych warzyw jesieni. O jej właściwościach odżywczych jak co roku robi się bardzo głośno. Tym bardziej powinnaś włączyć ją do swojego jadłospisu. Naszą propozycją są pyszne i pożywne zupy kremy z dyni w wersji fit. Wypróbuj jeden z 3 sprawdzonych przepisów na dietetyczny obiad. Która smakuje wam najbardziej?
zupa krem z dyni fit
Nie zagłębiając się w cudowne właściwości odżywcze i zdrowotne dyni (więcej na ten temat możecie przeczytać w odcinku serii "Alfabet Zdrowia"), musimy przyznać jedną rzecz - jesienią nie ma ona żadnej konkurencji.

Entuzjastycznie "zapraszamy" dynię na nasze stoły, gdzie gości pod postacią potrawek, sałatek i rewelacyjnych zup kremów. Pomarańczowy miąższ idealnie pasuje do gęstej konsystencji zupy. Wystarczy odpowiedni zestaw przypraw, żeby wyczarować prawdziwe rarytasy. Bez zbędnych kalorii!

Dla wszystkich, którzy chcieliby skorzystać z dobrodziejstw bohaterki jesiennych kulinariów, przygotowałyśmy 3 fit przepisy na zupę krem z dyni. Spróbujecie?

przepisy na zupę z dyni

Zupa krem z dyni - przepis podstawowy

Klasyczny wariant zupy dyniowej. Przygotujesz ją bardzo szybko, bez większego wysiłku. Dietetyczna i sycąca.

Składniki dietetycznej zupy dyniowej:

  • 1 kg dyni (obranej i oczyszczonej)
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego)
  • tłuszcz do smażenia [jak wybrać właściwy, sprawdzisz tutaj]
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatki: pestki dyni, natka pietruszki, szczypiorek
  • ew. gęsty jogurt naturalny

Obierz i oczyść z pestek dynię - pokrój ją w kostkę. Cebulę, marchew i czosnek obierz i pokrój. Wszystkie warzywa przełóż do garnka z grubszym dnem, dolej olej i zaczynij smażyć. Po kilku minutach (warzywa zmiękły) wlej bulion i zacznij gotować zupę pod przykryciem.

Po kilkunastu minutach sprawdź, czy warzywa są już miękkie. Jeśli tak, to skończ gotować i pozwól zupie lekko ostygnąć (nigdy nie używaj blendera do miksowania bardzo gorących dań!). Zmiksuj zupę na krem i ponownie wstaw ją na palnik. Dopraw ją solą i pieprzem.

Podawaj zupę z pestkami dyni i/lub zielonymi natkami. Możesz do porcji dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego.

Przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni z orientalnymi przyprawami

Zupa krem jest bardzo aromatyczna. Użyte przyprawy sprawiają, że po kilku łyżkach odczuwasz rozprzestrzeniające się po ciele ciepło. Świetna propozycja na chłodniejsze dni i wieczory.

Składniki na rozgrzewający krem z dyni:

  • 1 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • 4-6 ząbki czosnku
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego)
  • przyprawy: pieprz, sól, curry, kminek, chili (opcjonalnie)
  • świeży imbir (obrany i starty)
  • olej do pieczenia
  • ew. 100 ml mleczka kokosowego

Oczyść dynię z nasion. Obierz cebulę i czosnek, pokrój je na większe kawałki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę połóż warzywa (w tym nieobraną dynię) i skrop całość olejem.

Wstaw blaszkę do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i piecz je do momentu, w którym miąższ dyni będzie miękki. Wyciągnij warzywa i odczekaj chwilę (dynia powinna trochę ostygnąć). Za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórki.

Gotowe warzywa przełóż do garnka. Zalej całość bulionem i zmiksuj składniki na krem. Zacznij gotować zupę, doprawiając ją startym imbirem, przyprawą curry, kminkiem, solą, pieprzem i ew. odrobiną chili (dla miłośników prawdziwie pikantnej kuchni).

Jeśli nie obawiasz się kalorii, to możesz dodać również 100 ml mleczka kokosowego - dzięki niemu zupa nabierze jeszcze bardziej kremowej konsystencji i orientalnego smaku.

Zupa krem z dyni z pieczoną papryką

Składniki do przepisu na dyniową zupę:

  • 1,5 kg dyni
  • 1-2 papryki czerwone
  • 1 średnia cebula
  • 3-5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego)
  • świeży imbir (obrany i starty)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do pieczenia

Oczyść dynię z nasion. Obierz cebulę i czosnek, pokrój je na większe kawałki. Oczyść papryki: przekrój je na pół, wytnij gniazda nasienne.

Wyłóż warzywa na wcześniej przygotowanej do pieczenia blaszce (papryki skórką do góry), skrop oliwą i wstaw do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Upieczone do miękkości przestudź, a następnie zdejmij z papryki i dyni skórkę.

Warzywa wraz ze słodką papryką oraz imbirem dodajemy do bulionu - całość gotujemy ok. 10 minut. Gotową zupę odstawiamy do lekkiego ostudzenia, następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Autorka: Redakcja dbam-o-siebie.pl