Witaminy na paznokcie – jakie witaminy na mocne paznokcie?
Witaminy są niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu związkami organicznymi. Wiele z nich ma także niezwykle pozytywny wpływ na urodę. Które witaminy są dobre na wzmocnienie paznokci? Bardzo duży wpływ na ich kondycję mają przede wszystkim witaminy A, D, E, C i z grupy B.
Witamina A na paznokcie
Witamina mająca istotny wpływ na paznokcie i skórki, które dzięki niej są odpowiednio nawilżone, a sama płytka jest gładka. Jej braki można rozpoznać po kruchości paznokci i prążkach, które się na nich pojawiają. Źródłami witaminy A w diecie są m.in.: marchew, dynia, pomidory, morele, brzoskwinie, melony, wątróbka, żółtka jaj oraz mleko i jego przetwory.
Witamina E na paznokcie
Ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające. Poprawia krążenie pod paznokciami, dzięki czemu mają zdrowy koloryt. Chroni przed wolnymi rodnikami. Niestety jej nadmiar może prowadzić do żółknięcia płytki. Źródłami witaminy E w diecie są m.in.: orzechy (np. makadamia, pekan), nasiona i pestki (np. dyni, słonecznika), oleje słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, wątroba, mleko, jajka.
Witamina C na paznokcie
Ze względu na właściwości antybakteryjne, zapobiega stanom zapalnym, które mogą się pojawić przy płytce paznokciowej. Dzięki temu, że pomaga w przyswajaniu żelaza przez organizm i uczestniczy w produkcji kolagenu, ma duży wpływ na zdrowe, mocne i niełamiące się paznokcie. Jej źródłem są zielona pietruszka, czerwona papryka, truskawki, czarny bez, kiwi, ananas, cytrusy, kalafior, szpinak, groszek, brokuły, szparagi i wiele innych.
Witaminy z grupy B na paznokcie i włosy
To witaminy wzmacniające paznokcie i włosy. Ich niedobór przyczynia się do powolnego ich wzrostu oraz kruchości i łamliwości. Warto przede wszystkim zwrócić uwagę na B7 (zwaną również H lub po prostu biotyną), ponieważ jest to witamina mająca kluczowy wpływ na paznokcie i włosy. Widocznie poprawia ich stan, wzmacnia je oraz sprawia, że są mniej narażone na niekorzystne czynniki. Biotyna sprawia również, że paznokcie przestają się rozdwajać. Źródłem
witamin z grupy B są pełnoziarniste mąki, makarony, kasze, ryże, rośliny strączkowe, ciemnozielone warzywa, orzechy włoskie, jaja, drób, łosoś, małże, drożdże.
Witamina D na paznokcie
Ze względu na to, że jest niezbędna do odpowiedniego metabolizowania wapnia, jej brak przyczynia się do zahamowania tego procesu. To z kolei sprawia, że paznokcie stają się bardziej łamliwe i kruche. Jej źródłem jest przede wszystkim słońce, ale pewną jej ilość można znaleźć w popularnym tranie, jajkach oraz śledziach.
Sprawdź jakie jeszcze skutki może mieć niedobór witaminy D.