Data publikacji:

Płatki owsiane, żytnie, orkiszowe - które wybrać? Zobacz tabelkę!

Autor: Paulina

Szukasz pomysłu na zdrowy posiłek na początek dnia? Zastanawiasz się, które płatki będą najlepsze? Postanowiłyśmy sprawdzić, czym różnią się płatki owsiane, żytnie i orkiszowe. Regały ze zdrową żywnością uginają się pod ciężarem produktów zbożowych. Sytuacja ta niezmiernie nas cieszy. W dzisiejszych czasach każda dbająca o zdrowie nie musi się martwić o zaopatrzenie.

Bogactwo oferty dostępnej na rynku daje Ci możliwość wyboru. Dotyczy to także płatków zbożowych. Stojąc jednak przed sklepową półką, zastanawiałaś się zapewne nie raz, które są zdrowsze czy lepsze dla Twojego planu dietetycznego. Przyjrzałyśmy się trzem najpopularniejszym wariantom. Oto, co odkryłyśmy.

Wstępna charakterystyka

1. Płatki orkiszowe błyskawiczne 400 g, 5,19 zł

Płatki owsiane

Płatki owsiane występują na rynku w trzech wariantach: zwykłych, górskich i błyskawicznych. Najwięcej wartości mają w postaci surowej (zwykłe), drugie w kolejności są górskie. Błyskawiczne płatki są najbardziej przetworzone, przez co tracą wiele składników.

Owies zawiera całkiem sporo: błonnika, witamin B, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, cynku, potasu, fosforu i wapnia. Pomaga regulować pracę serca, układu trawiennego, obniża cholesterol i ciśnienie oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Należy do grupy produktów zawierających cukry złożone, dzięki czemu stopniowo uwalniane węglowodany dłużej dostarczają energię.

Płatki żytnie

Żyto pojawia się najczęściej w formie płatków błyskawicznych, chociaż zdarza się spotkać również postać surową. Znajdziesz w nich żelazo, magnez, potas, wapń, sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, bor oraz witaminy z grupy B, witaminę E, kwas pantotenowy. Dobrze regulują przemianę materii i pracę układu sercowo-naczyniowego. Mają także sporo błonnika pokarmowego, dzięki czemu są bardzo sycące.

Płatki orkiszowe

Orkisz znany jest również jako jęczmień dwurzędowy. Jego skład pozytywnie wpływa na pracę organizmu. Dzięki bogactwu składników odżywczych wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację komórek oraz poprawia kondycję skóry i paznokci. Zawarty w nich gluten jest stosunkowo dobrze przyswajany przez osoby nietolerujące tego składnika. W płatkach orkiszowych znajdziesz błonnik pokarmowy, witaminy B, E, PP, A, wapń, magnez, fosfor, potas, magnez i selen. Cechą charakterystyczną orkiszu jest lekko orzechowy posmak.

Co zatem wybrać?

Wszystkie płatki bardzo dobrze wpływają na nasze ciało. Różnią się wartością energetyczną oraz udziałem poszczególnych składników mineralnych i odżywczych. Żeby ułatwić Ci wybór, przygotowaliśmy tabelę z porównaniem. Na czerwono oznaczyłyśmy zwycięzców w danej kategorii.

Opracowanie na podstawie http://nutritiondata.self.com

Już na pierwszy rzut oka widać, że płatki owsiane mają sporą przewagę nad konkurentami. Najmniej kaloryczne są płatki żytnie, zawierają również najwięcej błonnika, selenu, wit. K i B6 oraz kwasów foliowego i pantotenowego. Tymczasem orkisz może pochwalić się niewiele wyższą niż w przypadku żyta kalorycznością, najlepszym wynikiem ilościowym niacyny i najmniejszą zawartością sodu (zaledwie 2 g w jednej porcji). Ponadto, jak wcześniej wspomniano, zawarty w nich gluten jest lepiej przyswajalny, dzięki czemu płatki orkiszowe mogą być częścią diety osób o obniżonej tolerancji na ten składnik.