Data publikacji:

Płatki orkiszowe, owsiane i żytnie. Właściwości, odchudzanie, witaminy i kalorie

Zapewniają energię, dbają o piękną figurę i niski poziom cholesterolu. Płatki owsiane, orkiszowe lub żytnie to prosty przepis na zdrową dietę. Przekonaj się, jakie zalety ma wprowadzenie do jadłospisu płatków  ze zbóż.
słoik płatków owsianych

Bogactwo oferty dostępnej na rynku daje ci możliwość wyboru. Dotyczy to także płatków zbożowych. Stojąc jednak przed sklepową półką, zastanawiałaś się zapewne nie raz, które są zdrowsze czy lepsze dla twojego planu dietetycznego. Przyjrzałyśmy się trzem najpopularniejszym wariantom. Oto, co odkryłyśmy.

Wstępna charakterystyka płatków śniadaniowych

Płatki owsiane

Płatki owsiane występują na rynku w trzech wariantach: zwykłych, górskich i błyskawicznych. Najwięcej wartości mają w postaci surowej (zwykłe), drugie w kolejności są górskie. Błyskawiczne płatki są najbardziej przetworzone, przez co tracą wiele składników.

Owies zawiera całkiem sporo: błonnika, witamin B, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, cynku, potasu, fosforu i wapnia. Pomaga regulować pracę serca, układu trawiennego, obniża cholesterol i ciśnienie oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Należy do grupy produktów zawierających cukry złożone, dzięki czemu stopniowo uwalniane węglowodany dłużej dostarczają energię.

Właściwości płatków owsianych

Płatki owsiane mają naprawdę zaskakujące właściwości. Z tego powodu są jednym z najważniejszych elementów zdrowej i zbilansowanej diety. Zastanawiasz się, czy płatki owsiane są zdrowe? Te dane nie pozostawiają żadnych wątpliwości.

Płatki owsiane są świetnym źródłem węglowodanów – węglowodany stanowią aż 66% owsa w ich suchej masie. Co ważne, aż 11% wymienionych węglowodanów to błonnik. Płatki owsiane zawierają w sobie szczególny typ błonnika nazywanego beta-glukanem. Ten rodzaj błonnika pomaga na przykład obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

Dodatkowo błonnik na długo zapewnia uczucie sytości i wspomaga trawienie. Ważne: nie ma przeciwwskazań, żeby spożywać surowe płatki owsiane. Ugotowane płatki będą się jednak dużo łatwiej trawić.

Płatki owsiane a gluten

Zastanawiasz się, czy płatki owsiane mają gluten? Owies zawiera aweninę, która jest białkiem podobnym do glutenu. Badania pokazują, że większość osób z celiakią toleruje owies. Jedynie niewielka liczba osób z celiakią może odczuwać negatywne skutki spożycia płatków owsianych.

Obróbka owsa odbywa się często w tych samych zakładach,  co obróbka pszenicy, jęczmienia lub żyta. Owies może więc zostać zanieczyszczony innymi ziarnami. W praktyce nie zdarza się to jednak zbyt często.

Samo włączenie płatków owsianych do diety ma sporo zalet. Nie tylko ją urozmaica, ale także stanowi dobre źródło błonnika, który pomoże w utrzymaniu zdrowych jelit, zwalczaniu wysokiego poziomu cholesterolu i utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.


Płatki owsiane i odchudzanie

Czy płatki owsiane mają wpływ na odchudzanie? Owies jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który stanowi kluczowy składnik każdej diety odchudzającej. Jednym z najprostszych sposobów na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów jest dodanie do jadłospisu większej ilości błonnika.

W przypadku diet odchudzających równie dobrze sprawdzą się płatki owsiane zwykłe, jak i błyskawiczne. Warto pamiętać, że płatki owsiane są także bogate w witaminy,  np.: magnez, żelazo, witaminę B1 czy cynk.

Zastanawiasz się, czy płatki owsiane tuczą? Mimo dużej zawartości węglowodanów, od zjedzenia nawet sporej ilości płatków owsianych nie grozi ci przytycie. Ig płatków owsianych wynosi około 60 mg/dl. Dodane płatków owsianych do potrawy obniża jej indeks glikemiczny ze względu na zawartość rozpuszczalnego błonnika.

Płatki żytnie

Żyto pojawia się najczęściej w formie płatków błyskawicznych, chociaż zdarza się spotkać również postać surową. Znajdziesz w nich żelazo, magnez, potas, wapń, sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, bor oraz witaminy z grupy B, witaminę E, kwas pantotenowy. Dobrze regulują przemianę materii i pracę układu sercowo-naczyniowego. Mają także sporo błonnika pokarmowego, dzięki czemu są bardzo sycące.

Płatki orkiszowe

Orkisz znany jest również jako jęczmień dwurzędowy. Jego skład pozytywnie wpływa na pracę organizmu. Dzięki bogactwu składników odżywczych wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację komórek oraz poprawia kondycję skóry i paznokci.

Zawarty w nich gluten jest stosunkowo dobrze przyswajany przez osoby nietolerujące tego składnika. W płatkach orkiszowych znajdziesz błonnik pokarmowy, witaminy B, E, PP, A, wapń, magnez, fosfor, potas, magnez i selen. Cechą charakterystyczną orkiszu jest lekko orzechowy posmak.

Właściwości płatków orkiszowych

Osoby dbające o zbilansowaną dietę powinny zainteresować się również płatkami orkiszowymi. Właściwości płatków orkiszowych przedstawiają się naprawdę ciekawie.

Podobnie jak owies, orkisz jest doskonałym źródłem węglowodanów i błonnika pokarmowego. Płatki orkiszowe są szczególnie bogate w fosfor, magnez, żelazo, cynk oraz witaminę B3. W porównaniu z pszenicą,  orkisz zawiera nieco wyższą zawartość białka i tłuszczu, ale mniej błonnika ogółem. Sto gramów płatków orkiszowych dostarczy organizmowi około 338 kcal.

Płatki orkiszowe – przepis na owsiankę

W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów z wykorzystaniem płatków orkiszowych. Charakterystyczny, lekko orzechowy posmak sprawia, że świetnie komponują się z owocami lub orzechami. Można z nich przygotowywać musli, owsiankę lub jeść z mlekiem.

Owsianka z płatków orkiszowych zapewni ci energię na cały dzień intensywnej pracy. Jak ją przygotować? Do dużego garnka dodaj: szklankę mleka, szklankę wody, jedną szklankę płatków orkiszowych, pół łyżki cynamonu i łyżkę miodu. Zagotuj na dużym ogniu, następnie zmniejsz płomień i gotuj przez około 6-8 minut do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do tak przygotowanej mikstury dodaj bakalie lub świeże owoce. Smacznego!

Które płatki śniadaniowe wybrać?

Wszystkie płatki bardzo dobrze wpływają na nasze ciało. Różnią się wartością energetyczną oraz udziałem poszczególnych składników mineralnych i odżywczych. Żeby ułatwić ci wybór, przygotowaliśmy tabelę z porównaniem. Na czerwono oznaczyłyśmy zwycięzców w danej kategorii.

tabela

Już na pierwszy rzut oka widać, że płatki owsiane mają sporą przewagę nad konkurentami. Najmniej kaloryczne są płatki żytnie, zawierają również najwięcej błonnika, selenu, wit. K i B6 oraz kwasów foliowego i pantotenowego.

Tymczasem orkisz może pochwalić się niewiele wyższą niż w przypadku żyta kalorycznością, najlepszym wynikiem ilościowym niacyny i najmniejszą zawartością sodu (zaledwie 2 g w jednej porcji). Ponadto, jak wcześniej wspomniano, zawarty w nich gluten jest lepiej przyswajalny, dzięki czemu płatki orkiszowe mogą być częścią diety osób o obniżonej tolerancji na ten składnik.

Autorka: Patrycja Hendzel

efekty bieganie po 30 dniach

Jakie efekty daje bieganie? Zauważysz po miesiącu

Regularne bieganie przyniesie widoczne efekty już po miesiącu treningów. Przez wiele osób bieganie uważane jest za najlepsze ćwiczenie wspomagające odchudzanie.
Deska codziennie przez miesiąc? Do dzieła! [WYZWANIE]

Deska. Ćwiczenie codziennie przez miesiąc, czyli efektywny plank

Niepozorne ćwiczenie zwane deską to doskonała recepta na piękną sylwetkę – zgrabną talię, smukłe uda i płaski brzuch. Odkryj efekty ćwiczenia plank już po miesiącu.
imbir

Imbir – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Imbir to roślina o znanych, dobroczynnych właściwościach. Znajduje szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Sprawdź!
Jakie są domowe sposoby na anginę?

Jakie są domowe sposoby na anginę?

Angina to zapalenie migdałków podniebiennych oraz błony śluzowej gardła. Chociaż początkowe objawy wydają się bardzo podobne do zwykłego przeziębienia, jest to ...
piwo

Piwo – ile kalorii posiada? Czy piwo tuczy?

Piwo jest napojem, od którego stroni większość osób przebywających na diecie odchudzającej. Jak na sylwetkę wpływa piwo – ile kalorii posiada? Sprawdź!
10 pomysłów na szybkie, zdrowe śniadanie

Zdrowe śniadanie. 10 pomysłów

Z pewnością wiesz, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jego zadaniem jest pobudzenie całego organizmu do sprawnej pracy – pomijając je, robisz naprawdę ...
zdrowe przekąski

Zdrowe przekąski – pomysły na szybkie przegryzki

Urządzasz imprezę i chcesz przyrządzić coś szybko oraz zdrowo? A może nie lubisz obiadów na mieście i wolisz wziąć do pracy coś z domu? Sprawdź!
Najlepsze ćwiczenia na pupę, brzuch i uda

Najlepsze ćwiczenia na pupę, brzuch i uda

Pośladki, brzuch oraz uda najczęściej spędzają sen z powiek kobietom. To miejsca najbardziej narażone na przyrost tkanki tłuszczowej, jak również na powstawanie...
weganizm

Jak przejść na weganizm? Dieta roślinna w 10 krokach

Chcesz rozpocząć dietę roślinną lecz nie wiesz, od czego zacząć? Podpowiadamy, jak przejść na weganizm bezpiecznie, smacznie i przyjemnie.
dziewczyna robiąca szpagat

Jak zrobić szpagat w 30 dni? Podejmij wyzwanie!

Jak zrobić szpagat w 30 dni? Podejmij wyzwanie!
Jak zrzucic brzuch po ciąży

Jak zrzucić brzuch po ciąży? Wypróbuj te 10 metod!

Tęsknisz za czasami, w których bez obaw mogłaś założyć obcisłe jeansy i pokazać się w bikini na plaży? Prawda jest taka, że tylko nieliczne świeżo upieczone mamy mogą cieszyć się świetną figurą po porodzie. Nadprogramowe kilogramy uzbierane w trakcie ciąży są częstym problemem, który może wpędzać w kompleksy. Zastanawiasz się, jak zrzucić brzuch po ciąży? Mamy dla ciebie kilka porad, które mogą okazać się przydatne.
soki

Dieta sokowa – na czym polega oczyszczanie organizmu sokami?

Dieta sokowa uznawana jest za dietę oczyszczającą oraz detoksykującą. Czy jednak na pewno jest bezpieczna? Dowiedz się więcej!