Data publikacji:

Jakie suplementy dla wegetarian wybrać?

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z jedzenia mięsa i przejście na dietę wegetariańską. W wielu przypadkach już w krótkim czasie przynosi ona bardzo pozytywne efekty, które potwierdzone zostały także naukowo. Warunkiem każdej diety – także i wegetariańskiej – powinno być to, aby była odpowiednio zbilansowana. Czy suplementy dla wegetarian mogą okazać się w tym pomocne?

Suplementy diety dla wegetarian – czy warto je stosować?

Według American Dietetic Association, diety wegańska i wegetariańska mogą być zdrowym wyborem, pod warunkiem, że są właściwie zbilansowane. W jadłospisie, z którego wykluczone zostało mięso, wbrew pozorom łatwo o niedobory składników pokarmowych. Jeśli zaczynasz swoją przygodę z wegetarianizmem, powinieneś zaznajomić się z listą substancji, które warto dodatkowo dostarczać organizmowi.

Rób regularne badania

Podstawą do przyjmowania suplementów diety powinna być konsultacja lekarska oraz dokładne badania. Poziom witamin i minerałów we krwi należy sprawdzać cyklicznie, np. dwa razy w roku.

Polecane suplementy dla wegetarian

Wiele składników, z których wegetarianie rezygnują odstawiając mięso, można pozyskać z żywności roślinnej. Z drugiej strony, co wtedy, gdy niezbędny dla zdrowia minerał znajduje się w żywności, której w ogóle nie lubisz? Decydując się na dietę wegetariańską, warto stale dokształcać się w tej dziedzinie – im więcej wiedzy zdobędziesz, tym mniejsze ryzyko, że dopuścisz do groźnych dla zdrowia niedoborów. Poznaj substancje, które warto suplementować, przebywając na diecie wegetariańskiej.

Czym zastąpić brak żelaza?

Żelazo skrywa się w mięsie – przede wszystkim czerwonym. Przechodząc na dietę wegetariańską, musisz kontrolować poziom tego pierwiastka w organizmie – niedobory mogą prowadzić m. in. do anemii. Na niedokrwistość szczególnie podatne są kobiety w ciąży.

Przyswajalność żelaza wspomaga witamina C, dlatego poszukuj suplementów diety łączących te dwa składniki. Roślinnymi źródłami żelaza są niektóre zboża oraz rośliny strączkowe.

Suplementacja witaminy B12 w diecie bezmięsnej

Zarówno w przypadku wegetarian, jak i wegan, suplementacja witaminy B12 odgrywa szczególną rolę. W dużych ilościach znajduje się w drobiu, jajach oraz produktach mlecznych. Jej niedobór może prowadzić do poważnych problemów neurologicznych. Badaj poziom witaminy B12 i suplementuj ją odpowiednimi preparatami.

Czym zastąpić białko?

Proteiny pochodzenia zwierzęcego pozwalają utrzymać odporność organizmu, silne włosy i paznokcie. Możesz pozyskiwać je z produktów roślinnych, jak soja czy orzechy lub spożywać w postaci odżywek białkowych, które mogą stać się składnikiem zdrowych koktajli.

W jakich warzywach znajduje się Witamina A?

Wegetarianie powinni regularnie upewniać się, czy nie doskwiera im niedobór witaminy A. Niedostateczna jej ilość prowadzi do problemów skórnych, kłopotów z widzeniem oraz do spadku odporności. Niestety, większość suplementów witaminy A jest pochodzenia zwierzęcego. Aby zadbać o jej prawidłowy poziom warto jeść sporo zielonych warzyw liściastych oraz warzyw żółtych lub pomarańczowych.

Suplementy witaminy D

Powinien suplementować ją właściwie każdy, żyjący w klimacie umiarkowanym. Niedostateczna ilość światła słonecznego przez praktycznie połowę roku powoduje, że wiele osób cierpi na niedobór witaminy D, co objawia się osłabieniem, gorszą odpornością, słabszymi kośćmi. Suplementy witaminy D powinny zainteresować również wegetarian.

Jeśli jesteś wegetarianinem, zadbaj o regularne badania i prawidłową suplementację swojej diety. W trosce o doskonałe samopoczucie i przede wszystkim zdrowie.


Autorka: Joanna Stanuch
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i

za 42,90
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Gastronomia Podręcznik do zawodów technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Szkoły ponadgi

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Gastronomia Podręcznik do zawodów technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Szkoły ponadgi

za 44,30
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Kwalifikacja T.6. Część 2 Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz.

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Kwalifikacja T.6. Część 2 Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz.

za 39,79
Sporządzanie potraw i napojów. Kwalifikacja TG.07. Część 1<br />
Podręcznik do zawodu kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponad

Sporządzanie potraw i napojów. Kwalifikacja TG.07. Część 1
Podręcznik do zawodu kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponad

za 45,37
Sporządzanie potraw i napojów. Kwalifikacja TG.07. Część 2<br />
Podręcznik do zawodu kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponad

Sporządzanie potraw i napojów. Kwalifikacja TG.07. Część 2
Podręcznik do zawodu kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponad

za 47,94
Zasady żywienia. Kwalifikacja T.15. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1 (2015)

Zasady żywienia. Kwalifikacja T.15. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1 (2015)

za 32,70
Organizacja produkcji gastronomicznej Technik żywienia i usług gastronomicznych Kwalifikacja T.15.2 podręcznik / REA - Hanna Górska-Warsewicz - Dostaw

Organizacja produkcji gastronomicznej Technik żywienia i usług gastronomicznych Kwalifikacja T.15.2 podręcznik / REA - Hanna Górska-Warsewicz - Dostaw

za 32,28
Procesy technologiczne w gastronomii. Kwalifikacja T.6 Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz

Procesy technologiczne w gastronomii. Kwalifikacja T.6 Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz

za 42,94
Żywienie w niedoczynności tarczycy

Żywienie w niedoczynności tarczycy

za 35,10
Podstawy gastronomii i technologii żywności. Podręcznik do nauki zawodu Technik żywienia i usług gastronomicznych. Kucharz. Część 1

Podstawy gastronomii i technologii żywności. Podręcznik do nauki zawodu Technik żywienia i usług gastronomicznych. Kucharz. Część 1

za 43,82
CIAŁO I DUCHA RATOWAĆ ŻYWIENIEM

CIAŁO I DUCHA RATOWAĆ ŻYWIENIEM

za 14,81
Żywienie człowieka zdrowego i chorego tom 2

Żywienie człowieka zdrowego i chorego tom 2

za 62,10
Usługi gastronomiczne Kwalifikacja T.15.3 Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych

Usługi gastronomiczne Kwalifikacja T.15.3 Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych

za 37,82
Przywracać zdrowie żywieniem - Ewa Dąbrowska

Przywracać zdrowie żywieniem - Ewa Dąbrowska

za 7,21
Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły...

Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły...

za 50,18
Magazynowanie surowców piekarskich Podręcznik do nauki zawodu piekarz technik technologii żywienia T.3.1.

Magazynowanie surowców piekarskich Podręcznik do nauki zawodu piekarz technik technologii żywienia T.3.1.

za 32,28