Tymczasem, zupa to prawdziwa skarbnica zdrowia. Płynne lub półpłynne, warzywne zupy są lekkostrawne, dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, nawadniają organizm. Jeśli chcesz się najeść, postaw na zupy sycące, z dodatkiem kaszy lub ryżu. Chcesz lekkiej przekąski? Zupy z samych warzyw sprawdzą się idealnie.
Celem diety zupowej jest poprawa pracy metabolizmu, a tym samym – redukcja wagi. Jako lekkostrawne, pełne błonnika posiłki, zupy wspomagają odchudzanie. Należy jednak dbać o to, by posiłki były zróżnicowane i dostarczały wszystkich, niezbędnych organizmowi składników odżywczych.
Ważną zasadą diety zupowej jest proporcja składników płynnych i stałych – 1:1. Skąd to zalecenie? Trawienie pokarmu rozpoczyna się, gdy go przeżuwasz – jedząc produkty stałe, usprawniamy swój proces trawienia.
Pamiętaj, że nie musisz ograniczać się wyłącznie do zup na bazie warzyw i mięsa. Sprawdzą się tu również zupy owocowe.