Data modyfikacji:

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
Placek na Boże Narodzenie
Nie ukrywam – od zawsze byłam łasuchem z ogromną słabością do słodyczy. Od dawna staram się wybierać ich jak najzdrowsze warianty, do których z pewnością zaliczę domowej roboty ciasta. Nie pamiętam nawet, kiedy ostatni raz kupiłam gotowy, słodki wypiek – to przecież bez sensu, skóro przy odrobinie wysiłku możemy zrobić ciasto, którego skład nie będzie dla nas czarną magią i tablicą Mendelejewa. :)

Boże Narodzenie to z pewnością pole do popisu, jeżeli chodzi o przygotowywanie deserów. Ze świętami spędzanymi w domu rodzinnym kojarzą mi się trzy, proste ciasta, które i Wy bez problemu przygotujecie samodzielnie. Gwarantuję, że są pyszne, a dodatkowo – pięknie wyglądają.

Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta

Okres Bożego Narodzenia to pole do popisu dla każdego miłośnika gotowania. Poza tradycyjnymi potrawami, jak barszcz, pierogi czy karp, na stołach pojawiają się wówczas pyszne ciasta na święta. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę, tym razem przygotuj coś innego, niż klasyczne makówki. Sprawdź nasze przepisy na łatwe i pyszne ciasta świąteczne!

Placek na Boże Narodzenie – przepis na makowiec japoński

Składniki:
  • 200 g maku
  • 130 g masła
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 3 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 80 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:
  1. Mak opłucz i sparz wrzątkiem, zostaw do ostygnięcia. Następnie odsącz go na sitku i zmiel na drobno.
  2. Oddziel żółtka od białek, orzechy pokrusz.
  3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Utrzyj cukier i masło mikserem, do uzyskania gładkiej masy.
  5. Wymieszaj kaszę z sodą oczyszczoną i połącz z masą maślaną. Dodaj orzechy i rodzynki.
  6. Obrane i starte na tarce jabłka oraz mak dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
  7. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą.
  8. Przełóż masę do foremki i piecz w 175 stopniach przez 50 minut.
  9. Gotowe ciasto polej roztopioną gorzką czekoladą.

Malinowe Brownie – łatwe ciasto na Boże Narodzenie

Składniki:
  • 200 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 140 g mąki
  • 200 g malin

Przygotowanie:
  1. Masło rozpuść na minimalnym ogniu, a następnie dodaj do niego obydwie czekolady. Mieszaj powoli aż do połączenia w gładką masę.
  2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj ostudzoną roztopioną czekoladę i wymieszaj.
  3. Do masy dodaj mąkę. Zmiksuj całość na jednolite ciasto.
  4. Masę przełóż do keksówki. Wierzch ciasta posyp czekoladą potartą na wiórki.
  5. Ułóż maliny na cieście, delikatnie wciskając je w środek.
  6. Brownie piecz w 170 stopniach przez 35 minut.

Proste ciasto na święta Bożego Narodzenia – cynamonowiec z jabłkami i bakaliami


Składniki:
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jabłka
  • Garść bakalii

Przygotowanie:
  1. Utrzyj jajka z cukrem waniliowym.
  2. Stopniowo dodawaj kolejne składniki: mąkę, cynamon, sodę, jabłka pokrojone w kostkę, bakalie. Wymieszaj dokładnie.
  3. Masę przelej do formy, a następnie wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 45 minut.
  4. Gotowe ciasto możesz podawać z jabłkowym musem lub bitą śmietaną.

Korzenne, proste ciasto na święta

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (np. do piernika)
  • 2 łyżeczki kakao
  • ½ szklanka dżemu lub powideł

Przygotowanie:
  1. Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj do nich resztę składników – mąkę, olej, mleko, sodę, kakao i przyprawę, ciągle mieszając.
  2. Wylej masę do prostokątnej keksówki. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 45 min.
  3. Podawaj z ulubionym dżemem lub powidłami.
Wigilijne ciasto nie uda się bez odpowiedniej blachy. Jak wybrać prawidłową? Pomoże wam poniższe film.
Sernik pomarańczowy na owsianym spodzie

Proste ciasto na święta Bożego Narodzenia: Sernik pomarańczowy na owsianym spodzie


Składniki:

Spód ciasta:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ⅓ szklanki wody
  • łyżka miodu
  • 30 g masła
Masa sernikowa:
  • 8 pomarańczy
  • 0,5 kg  twarogu
  • 400 g śmietany kremówki
  • 200 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka jaj
  • ¼ litra mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Spód:
  • Płatki gotujemy w garnku z wodą, masłem i miodem.
  • Ostudzamy masę i wykładamy nią tortownicę.
  • Spód pieczemy w 180°C przez mniej-więcej 10 minut, następnie ostudzamy.

Masa serowa:
  • Obieramy pomarańcze i kroimy w plastry.
  • Wokół spodu owsianego układamy tortownicę, której brzegi wykładamy owocami.
  • Gotujemy mleko z żółtkami i cukrem. Gdy konsystencja będzie gęstsza, dodajemy ser i śmietanę.
  • Masę serową rozsmarowujemy na spodzie, przekładając warstwami plasterków pomarańczy.
  • Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc.
  • Stroimy, jak nam się żywnie podoba: na przykład śmietaną, migdałami listkami mięty lub innymi owocami. Na wierzch możemy wyłożyć także galaretkę pomarańczową.

Prosty przepis na wigilijny placek. Piernik w wersji fit

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 5 stołowych łyżek płatków migdałowych
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie:
  • Rozpuszczamy ksylitol w mleku.
  • Ubijamy jajka, mieszamy je z przesianą mąką i miodem, po czym dodajemy wszystko do mleka.
  • Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, kakao, a następnie dokładnie mieszamy.
  • Masę wykładamy do natłuszczonej keksówki.
  • Pieczemy ok. 45-50 min w temperaturze 160°C.
  • Po upieczeniu, piernik możemy rozkroić i przełożyć niskosłodzonym dżemem truskawkowym. Do wierzchniej dekoracji polecam rozpuszczoną ciemną czekoladę oraz wiórki kokosa. Ale, jak to w przypadku pierników - tutaj ogranicza nas tylko fantazja!

Murzynek bananowy - bardzo łatwy przepis na świąteczne ciasto

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 15 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
  • Rozdrabniamy banany w blenderze na gładką masę. Następnie ucieramy je z jajkami.
  • Dodajemy całą resztę składników, dokładnie mieszając.
  • Masę przelewamy do keksówki i pieczemy w 180°C przez 30 min.
  • Na wierzch, podobnie jak w pierniku doskonale sprawdzi się ciemna, roztopiona czekolada i posypka, np. płatków migdałowych.

Mam nadzieję, że moje przepisy zainspirują was w te święta. Niech wam się upiecze! :)

Autorka: Joanna Stanuch