Data publikacji:

Szpinak – przepisy na zdrowe dania ze szpinakiem

O prozdrowotnych właściwościach szpinaku mówią wszyscy dietetycy, a mimo tego, wielu z nas unika go w swoim codziennym jadłospisie. W poniższym artykule zdradzamy, dlaczego warto go jeść oraz podpowiadamy, jak smacznie przyrządzać szpinak. Przepisy te są bardzo proste, a jednocześnie jak efektowne i przepyszne! Zapraszamy.
szpinak

Szpinak – właściwości

Szpinak to bogate źródło magnezu, dlatego polecany jest osobom zestresowanym, przemęczonym czy z problemami sercowymi. Ponadto w jego składzie znajdziesz żelazo oraz kwas foliowy. Powinny więc jeść go kobiety w ciąży i osoby chorujące na anemię. Szpinak obniża także poziom złego cholesterolu, opóźnia procesy starzenia się skóry oraz wspomaga odchudzanie.

Przepisy na szpinak – kaszotto

Lista zakupów:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 100 g liści szpinaku
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • por
  • oliwa
  • 3/4 szklanki wody
  • przyprawy: oregano, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
  1. Na patelni, na 1 łyżce oliwy podsmaż posiekany czosnek i por. Dopraw mieszankę solą i pieprzem.
  2. W międzyczasie kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Jeśli chcesz, aby twój kurczak był wyjątkowo miękki, to posyp go jedną łyżką sody oczyszczonej. Teraz podsmaż go na patelni razem z czosnkiem oraz porem.
  3. Wsyp do kurczaka suchą, nieugotowaną kaszę. Wszystko wymieszaj i zalej wodą z sosem sojowym oraz octem balsamicznym. Doprowadź potrawę do gotowania, a następnie przykryj ją i gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut.
  4. Po tym czasie dodaj do kaszotto pokrojoną kapustę, ponownie przykryj i duś przez około 3 minuty.
  5. Na koniec dodaj szpinak. Umyj go, wrzuć do kaszy i całość wymieszaj. Gotowe!

Przepisy na szpinak z makaronem – zapiekanka z serem pleśniowym

Lista zakupów:
  • 250 g makaronu typu świderki
  • 150 g gorgonzoli
  • kilka garści świeżego szpinaku
  • 200 ml bulionu
  • 100 g szynki długo dojrzewającej, np. prosciutto
  • 150 ml śmietanki 30%
  • pół cebuli
  • czerwona papryka
  • oliwa
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ostra papryka
Przygotowanie:
  1. Ugotuj makaron. Pamiętaj, aby był al dente, ponieważ później będziesz go zapiekać.
  2. Na maśle zeszklij cebulę. Dodaj tymianek oraz mąkę i smaż przez chwilę ciągle mieszając.
  3. Powoli wlej bulion. Nie zapominaj o mieszaniu! Później dodaj śmietankę, wszystko wymieszaj i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj połowę gorgonzoli i dopraw sos solą oraz pieprzem.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wrzuć do niego makaron, przygotowany sos, pokrojoną w kostkę paprykę, szynkę oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj, a na wierzch wyłóż resztę gorgonzoli. Całość polej odrobiną oliwy.
  5. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut. Na ostatnie 3 minuty ustaw funkcję grilla, aby zapiekanka przypiekła się z góry.

Przepis na naleśniki zapiekane ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Lista zakupów:
  • składniki na twoje ulubione naleśniki
  • kilka garści szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów
  • 150 g sera feta
  • oliwa
  • masło
  • czosnek
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Usmaż naleśniki według swojego ulubionego przepisu. Nie wiesz jak je zrobić? Obejrzyj poniższy filmik:
  2. Na patelni, na maśle podsmaż czosnek oraz szpinak.
  3. Wyłóż szpinak na każdym z naleśników, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i ser feta. Zawiń naleśniki w roladki lub koperty.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz naleśniki przez kilka minut. Możesz także jeść je na zimno.
Autorka: Klaudia Borycka