Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne pierogi! Z drugiej strony, nie ma co kryć – tradycyjne pierogi z pszennej mąki nie należą do dietetycznych i lekkostrawnych. Dziś mam dla ciebie przepis na zdrowsze wersje pierogów wigilijnych, które bez wyrzutów sumienia możesz pałaszować w te święta.
Pierogi, nawet te najzwyklejsze, wbrew pozorom nie należą do łatwych dań. Nawet w przypadku ich tradycyjnej wersji, bardzo łatwo o błąd. Mimo, ze do ich przygotowania nie potrzeba wiele składników, szczególnej uwagi wymaga ciasto – i to właśnie ono jest najczęstszym nośnikiem kulinarnych błędów.
Nie bez powodu najsmaczniejsze pierogi kojarzą ci się z kuchnią twojej babci – aby robić je bezbłędnie, potrzeba czasu i doświadczenia. Jeśli na co dzień nie masz czasu ich lepić, nadchodzące Boże Narodzenie to doskonała okazja, by nadrobić zaległości.
Do lepienia pierogów, najczęściej używana pozostaje mąka pszenna. Z pewnością nie jest dla ciebie nowością fakt, że to niezbyt zdrowy wybór. Choć kojarzy się z wieloma, smacznymi, tradycyjnymi daniami, lepiej zastąpić ją innym typem. Dlaczego?
Najlepszym wyborem będzie rzecz jasna mąka pełnoziarnista, zwana popularnie razową. Jest bogata w błonnik, który zamiast powodować zaparcia – wspomaga pracę jelit. Oprócz niego, w mące ziarnistej znajdziesz cenne minerały – fosfor, cynk, żelazo – wspomagające twoje serce i mózg. Czego chcieć więcej? Mąka pełnoziarnista to doskonały zamiennik mąki pszennej. Przygotujesz z niej naprawdę wiele smakołyków: zdrowe pierogi, domowy chleb, czy makaron.
Osoby nietolerujące glutenu powinny stosować mąkę bezglutenową – ryżową, jaglaną lub gryczaną.
Świąteczne pierogi w zdrowszej wersji
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie:
To mój ulubiony, prosty sposób na świąteczne pierogi. Daj znać, jak sprawdził się u ciebie!