Data modyfikacji:

Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

Autor: Joanna Stanuch

Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne pierogi! Z drugiej strony, nie ma co kryć – tradycyjne pierogi z pszennej mąki nie należą do dietetycznych i lekkostrawnych. Dziś mam dla ciebie przepis na zdrowsze wersje pierogów wigilijnych, które bez wyrzutów sumienia możesz pałaszować w te święta.

Trudna sztuka lepienia pierogów

Pierogi, nawet te najzwyklejsze, wbrew pozorom nie należą do łatwych dań. Nawet w przypadku ich tradycyjnej wersji, bardzo łatwo o błąd. Mimo, ze do ich przygotowania nie potrzeba wiele składników, szczególnej uwagi wymaga ciasto – i to właśnie ono jest najczęstszym nośnikiem kulinarnych błędów.

Nie bez powodu najsmaczniejsze pierogi kojarzą ci się z kuchnią twojej babci – aby robić je bezbłędnie, potrzeba czasu i doświadczenia. Jeśli na co dzień nie masz czasu ich lepić, nadchodzące Boże Narodzenie to doskonała okazja, by nadrobić zaległości.

Mąka pszenna – czemu warto ją odstawić

Do lepienia pierogów, najczęściej używana pozostaje mąka pszenna. Z pewnością nie jest dla ciebie nowością fakt, że to niezbyt zdrowy wybór. Choć kojarzy się z wieloma, smacznymi, tradycyjnymi daniami, lepiej zastąpić ją innym typem. Dlaczego?

  • Współcześnie, mąka pszenna to produkt wysoce modyfikowany. Nie ma nic wspólnego z naturalną mąką, której używały nasze prababcie.
  • Mąka pszenna generuje wiele problemów trawiennych – w tym przede wszystkim zaparcia.
  • Jest bogata w gluten, który może uczulać (sprawdź, czy nie jesteś uczulona na gluten).
  • Nadmiar pszenicy w diecie może skutkować problemami ortopedycznymi, w tym artretyzmem.
  • Wreszcie – nie ma w niej absolutnie żadnych substancji odżywczych.
  • Czym zastąpić pszenną mąkę?

    Najlepszym wyborem będzie rzecz jasna mąka pełnoziarnista, zwana popularnie razową. Jest bogata w błonnik, który zamiast powodować zaparcia – wspomaga pracę jelit. Oprócz niego, w mące ziarnistej znajdziesz cenne minerały – fosfor, cynk, żelazo – wspomagające twoje serce i mózg. Czego chcieć więcej? Mąka pełnoziarnista to doskonały zamiennik mąki pszennej. Przygotujesz z niej naprawdę wiele smakołyków: zdrowe pierogi, domowy chleb, czy makaron.

    Osoby nietolerujące glutenu powinny stosować mąkę bezglutenową – ryżową, jaglaną lub gryczaną.

    Świąteczne pierogi w zdrowszej wersji

    Przepis na zdrowe pierogi z mąki żytniej

    Składniki:

    Ciasto:

  • 250 g mąki żytniej,
  • 120 g mąki gryczanej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 300 ml gorącej wody,
  • Sól.
  • Farsz:

  • 300 kapusty kiszonej,
  • 50 g ulubionych grzybów (suszonych),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • Sól, pieprz, majeranek.
  • Przygotowanie:

  • Kapustę kiszoną posiekaj i gotuj przez 40 minut.
  • Posiekaj cebulę, a następnie podsmaż na oleju. Dodaj grzyby oraz przyprawy. Smaż wszystko razem przez 10 minut.
  • Gdy kapusta będzie gotowa, połącz ją z grzybami i cebulką.
  • Czas na ciasto: połącz wszystkie suche składniki razem. Dodaj wodę, olej rzepakowy oraz odrobinę soli. Dokładnie zagnieć ciasto – powinno mieć elastyczną i jednolitą konsystencję.
  • Rozwałkuj ciasto na pierogi, a następnie przejdź do ich tworzenia – najlepszy sposób to wycinanie kółek szklanką, tak, jak robiły to nasze babcie. Pamiętaj, że ciasto musi mieć optymalną grubość – nie może być zbyt grube, ani zbyt cienkie.
  • Na wycięte kółeczka nakładaj wcześniej przygotowany farsz, a następnie sklejaj pierogi (możesz pomóc sobie w tym widelcem).
  • Gotowe pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
  • To mój ulubiony, prosty sposób na świąteczne pierogi. Daj znać, jak sprawdził się u ciebie!

    makijaż jesienny

    Gorące trendy makijażowe. Jesień 2021

    2021-10-10
    Panie i panowie, to już oficjalne! Nareszcie możemy znów cieszyć się i bawić makijażem! Po roku spędzonym w domu i lecie zbyt gorącym na cokolwiek więcej niż krem z filtrem przeciwsłonecznym, miłośnicy makijażu odkurzają pędzle, czyszczą narzędzia i przygotowują się na jesień prawdziwej zabawy. Przed Wami najgorętsze trendy tego sezonu, które królować będą podczas naszych spacerów wśród kolorowych, jesiennych liści i popijania kultowej już dyniowej latte.
    Depilacja IPL w domu. Fakty i mity

    Depilacja IPL w domu. Jak często, jakie efekty i czy warto?

    2021-08-03
    Długi czas spędzony na depilacji, ból, a potem - krótkotrwały efekt. Znasz to? Z pomocą wszystkim tym, którym nie odpowiadają tradycyjne metody usuwania owłosie...
    Sportowy prezent na Dzień Ojca - 6 pomysłów

    Sportowy prezent na Dzień Ojca - 6 pomysłów

    2021-06-14
    Nie masz jeszcze pomysłu na prezent na Dzień Ojca? Spokojnie – zostało jeszcze sporo czasu na to, aby znaleźć dla ukochanego taty upominek idealny. Tym razem je...
    Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

    Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

    2021-05-12
    To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
    ryż basmati

    Czy ryż basmati jest zdrowy? Ile ma kalorii? Właściwości ryżu basmati

    2020-05-23
    Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Duży wybór gatunków tego zboża sprawia, że każdy bez problemu znajdzie ten idealnie dopasowany do indywidualnej diety. Jedną ze sławniejszych odmian jest ryż basmati. Jakie są jego właściwości odżywcze i jak wykorzystać go w kuchni?
    tapioka

    Tapioka – gdzie kupić?

    2020-05-21
    Tapioka to nic innego jak kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jakie właściwości ma tapioka oraz gdzie ją kupić? Sprawdź!