Jakie są zatem właściwości tranu? Ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych ma on pozytywny wpływ na układ naczyniowo-krwionośny. Podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL), obniża natomiast poziom złego (LDL). Tym samym jest skuteczny w przeciwdziałaniu miażdżycy, zakrzepom i nadciśnieniu tętniczemu.
Nie można zapomnieć również o tym, jak korzystnie tran działa na odporność. Szczególnie ważna jest jego suplementacja w okresie jesienno-zimowym, kiedy to w naszym klimacie jesteśmy praktycznie pozbawieni słońca.
Olej z wątroby dorsza poprawia również koncentrację, dlatego zalecany jest przy wzmożonym wysiłku umysłowym (np. przy nauce do egzaminów).
Tran nadaje się dla wszystkich (o ile nie ma wyraźnych przeciwskazań, o których mowa poniżej) w okresie jesienno-zimowym, kiedy to spada odporność i łatwiej o przeziębienie lub grypę. Olej z wątroby dorsza jest także wskazany dla osób „zabieganych”, zestresowanych, pracujących umysłowo, palących lub lubiących alkohol.
Niestety, nie zawsze jest wskazana suplementacja tranu. Powstrzymać się od niej powinny osoby, które przyjmują już inne preparaty zawierające witaminę D, A lub E, ponieważ łatwo wtedy o ich przedawkowanie, co jest niebezpieczne dla zdrowia. Również kobiety w ciąży raczej powinny unikać tranu, a jeśli naprawdę bardzo im zależy na jego suplementacji, powinny robić to pod ścisłą kontrolą lekarza.
Przeciwskazaniem do przyjmowania tranu jest także kamica nerkowa oraz przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych.
Olej z wątroby dorsza zazwyczaj występuje w formie płynu lub kapsułek. Czy ma znaczenie, którą z nich się wybierze? Okazuje się, że trochę tak. Tran w postaci kapsułek wolniej się utlenia, dzięki czemu przez dłuższy czas zachowa swoje właściwości. Kapsułki poza tym pozbawione są smaku i zapachu, stąd jeśli ktoś nie przepada za specyficznym smakiem oleju z wątroby dorsza, powinien się zdecydować na taką formę.
Tran w postaci płynnej ma specyficzny, rybi posmak, jednak jest nieco lepiej wchłaniany przez organizm. Taka forma polecana jest przede wszystkim osobom mającym problem z przełykaniem lub małym dzieciom. Warto również pamiętać, że płynny olej z wątroby dorsza po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce i spożyty w ciągu dwóch miesięcy – po tym czasie traci większość swoich właściwości.