Data modyfikacji:

Grzybek tybetański – co to jest? Jak zrobić domowy kefir?

Lubisz kefir? Ten niezwykle zdrowy napój wzmacnia odporność, poprawia przemianę materii i oczyszcza organizm. Czy wiesz, że możesz przyrządzić go samodzielnie w domu? Pomoże w tym grzybek tybetański (kefirowy). Sprawdź, jakie ma właściwości i jak zrobić domowy kefir!

Grzybek tybetański – co to jest?

Grzybek tybetański, inaczej: grzybek kefirowy lub ziarno kefirowe, służy do domowej produkcji kefiru. Tak naprawdę jest to zlepek kultur bakterii oraz grzybów o dobroczynnym działaniu na organizm człowieka. Wyglądem przypomina małe różyczki kalafiora, zaś po dodaniu do mleka inicjuje proces fermentacji. Kefir otrzymany z grzybka tybetańskiego jest jeszcze zdrowszy niż sklepowy, a także bardzo smaczny. Jeśli jesteś fanem tego napoju, koniecznie spróbuj wykonać go samodzielnie w domu. Jak zrobić kefir z grzybka tybetańskiego? Dowiesz się w dalszej części artykułu.
Grzybek tybetański składa się głównie z bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus i Lactococcus (aż w 50-80 procentach). Zawiera również drożdże oraz bakterie kwasu octowego. Dzięki temu wspiera rozwój mikroflory jelit, działając pozytywnie m.in. na układ pokarmowy.

Jak zrobić kefir w domu?

Zastanawiasz się, jaki zrobić kefir w domu? Do zrobienia domowego napoju będziesz potrzebować sitka, szklanego naczynia (najlepiej słoika), mleka niepasteryzowanego, gazy oraz oczywiście grzybka tybetańskiego.
Dwie łyżki grzybka kefirowego opłucz na sitku w zimnej wodzie. Następnie umieść w szklanym słoiku i zalej szklanką surowego mleka. Ważne, aby nie używać mleka UHT, gdyż kefir wtedy nie wyjdzie. Naczynie przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Po upłynięciu wymaganego czasu przemieszaj całość drewnianą lub plastikową łyżką (nie używaj metalowej) i przecedź przez sitko. Kefir jest gotowy do picia!

Tymczasem grzybka należy przepłukać i powtórzyć czynności od początku, aby po 24 godzinach otrzymać kolejną porcję pysznego, zdrowego kefiru.

Grzybek tybetański i domowy kefir – właściwości

Grzybek tybetański, a raczej zrobiony z niego kefir, jest bogaty w wapń, białko oraz witaminy. Regularnie pity:
  • jest doskonałym probiotykiem, wzbogacającym mikroflorę jelit,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • oczyszcza organizm,
  • poprawia przemianę materii,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • łagodzi dolegliwości układu pokarmowego,
  • zapobiega zaparciom,
  • działa pozytywnie na układ nerwowy,
  • wspomaga pracę układu moczowego oraz krwionośnego,
  • a nawet spowalnia procesy starzenia.

Grzybek tybetański i domowy kefir – przeciwwskazania

Choć kefir z grzybka tybetańskiego jest stosunkowo bezpieczny, ma również kilka przeciwwskazań. Nie powinny go pić osoby z obniżoną odpornością, chorujące na białaczkę oraz nosiciele wirusa HIV. Lepiej unikać go również w trakcie antybiotykoterapii i podczas przyjmowania innych leków. Oczywiście, jeśli cierpisz na jakieś poważniejsze dolegliwości, lepiej skonsultuj się z lekarzem, zanim zaczniesz pić domowy kefir.

Jak pić kefir z grzybka tybetańskiego?

Domowy kefir zrobiony z grzybka tybetańskiego należy pić według ścisłego harmonogramu, stosując swego rodzaju kurację. Zacznij od niewielkich porcji napoju, aby przyzwyczaić swój organizm do jego działania. Następnie stopniowo zwiększaj porcje kefiru. Pij go przez 20 dni, a następnie zrób 10 dni przerwy, po której możesz wrócić do kuracji. Z biegiem czasu z pewnością zauważysz pozytywne działanie eliksiru z grzybka tybetańskiego.

Artykuły, które mogą Ci się spodobać

Autorka: Olga Wacholc