Data modyfikacji:

Zdrowe przepisy na ciasta i desery z truskawkami w wersji fit

Wszyscy kochają truskawki. Są pyszne i zdrowe, a dzięki zawartości wielu witamin i innych składników doskonale wpływają na urodę czy też odchudzanie. Smakowite desery i ciasta z truskawkami można przyrządzić również w wersji fit. Sprawdź nasze przepisy!

Jak zrobić deser truskawkowy w domu?

Jakie są właściwości truskawek?

Truskawki to owoce o niezwykłych właściwościach zdrowotnych.  Zawierają bardzo dużo witaminy C. To również świetne źródło witamin z grupy B oraz E i A. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zdrowe ciasta z truskawkami są więc świetnym pomysłem w czasie choroby. Smakołyk nie tylko poprawi nastrój, ale również wspomoże leczenie infekcji.

Przeczytaj również: pomysły na zdrowe śniadanie
Spora zawartość żelaza sprawia, że owoce te są doskonałe dla wszystkich kobiet. Przeciwdziałają anemii oraz niedoborom witamin, a także pozytywnie wpływają na pracę serca. Zawarty w nich cukier jest bardzo łatwo przyswajalny, dlatego truskawki mogą jeść nawet osoby z cukrzycą.

Dzięki zawartości manganu, cynku i magnezu truskawki świetnie wpływają na cerę. Ponadto witamina A jest silnym antyoksydantem, a witaminy C + E uczestniczą w budowie kolagenu. Uważa się również, że zawarte w truskawkach antocyjany chronią skórę przed promieniowaniem UV. Właściwości przeciwzapalne truskawek wykorzystuje się od lat w leczeniu chorób dermatologicznych.

Fit desery z truskawkami na odchudzanie

Truskawki powinny stanowić element każdej diety odchudzającej.  W 100 g mają zaledwie 28 kcal. Działają również moczopędnie, co przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn. Natomiast zawarte w nich pektyny regulują pracę jelit, poprawiając tym samym przemianę materii.

Dzięki tym wszystkim właściwościom truskawki spokojnie mogą być spożywane przez osoby na diecie. Od czasu do czasu warto również pozwolić sobie na zjedzenie zdrowego ciasta lub fit deseru z truskawkami.

Poniżej przedstawiamy nasze propozycje.

Przepis na jogurtowe ciasto z truskawkami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka jogurt greckiego light
  • cynamon lub ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 450 g truskawek

Sposób przyrządzenia:

Truskawki umyj, dokładnie osusz, pozbądź się szypułek i pokrój na duże kawałki. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Jajka ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj jogurt oraz olej i krótko zmiksuj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem lub wanilią. Wmieszaj delikatnie do masy. Ciasto przelej do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy, a truskawki ułóż na wierzchu, lekko dociskając. Piecz ok. 30 minut (lub dłużej, w zależności od głębokości formy) w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Takie ciasto z truskawkami mogą jeść nawet osoby na diecie.

Przepis na lody truskawkowo-kokosowe

Składniki:
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 łyżki miodu (lub do smaku)
  • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Dodaj miodu do smaku. Przelej miksturę do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Możesz również wstawić lody do zamrażarki i przez pierwsze 4 godziny miksować co 30 minut, aby pozbyć się powstających kryształków lodu.
Wyjmij deser z zamrażarki na pół godziny przed jedzeniem, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

Przepis na deser z truskawkami, jogurtem i granolą

Składniki:
  • świeże truskawki
  • jogurt naturalny lub grecki
  • domowa granola lub musli
  • pokruszone ciasteczka zbożowe

Sposób przyrządzenia:

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój na kawałki. Ciasteczka zbożowe wymieszaj z musli lub granolą. Składniki układaj warstwami w szklanych pucharkach – na dno ciastka z musli, następnie truskawki, a potem jogurt. Wykorzystaj tyle produktów, ile chcesz, wypełniając naczynka.

Smacznego!

Autorka: Olga Wacholc