Data publikacji:

Jak zrobić zdrową czekoladę? Domowe sposoby

Czekolada to coś, bez czego wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Jej słodki smak pieści zmysły, przez co od razu poprawia nastrój, ale to nie jedyny jej walor. Czekolada, szczególnie ta zrobiona w domu, ma dużo cennych dla zdrowia właściwości. Przed wami poradnik, jak zrobić pyszną i zdrową czekoladę we własnym domu.

Jak zrobić domową czekoladę?

Zanim poznasz prosty przepis na stworzenie własnej tabliczki, ważne, abyś dowiedział się, dlaczego w ogóle warto zabierać się za robienie własnej czekolady, skoro gotowy produkt można kupić w każdym sklepie. Własny wyrób to ulubiony przysmak o dużo wyższej jakości, pozbawiony syntetycznych aromatów, emulgatorów i niezdrowych konserwantów. Przygotowując własną czekoladę, masz możliwość uczynić ją bardziej dietetyczną, a przez to zdrowszą. Poza tym możesz do niej dorzucić ulubione dodatki i znaleźć smak, który będzie ci najbardziej odpowiadać.

Aby uczynić swoją tabliczkę mniej kaloryczną, wystarczy ograniczyć ilość cukru i tłuszczu. A dla uzyskania lepszych walorów smakowych dodaj do czekolady bakalie takie jak orzechy lub suszone owoce. Oczywiście o smaku czekolady decyduje też jakość głównego składnika, czyli kakao. Działa tu prosta zasada. Im lepszej jakości produktu użyjesz, tym lepszy smak uzyskasz. 

Domowa tabliczka czekolady


Czego będziesz potrzebować?

  • 125 miękkiego masła
  • 0,5 szklanki tłustego mleka
  • 2,5 szklanki mleka w proszku
  • 0,5 szklanki cukru
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 duże łyżki kakao

Przygotowanie:


Masło, mleko w płynie, cukier i cukier wanilinowy wymieszaj i zagotuj w rondelku, a następnie dodaj mleko w proszku i kakao. Gdy składniki połączą się, przelej jednolitą masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie wyjmij schłodzoną czekoladę i podziel ją na małe kostki. Jeśli chcesz dodać do swojego wyrobu orzechy lub suszone owoce, zrób to przed włożeniem masy do lodówki. Aby stworzyć pralinki, zamiast przelewać czekoladę na blachę, możesz rozlać ją do małych papierowych foremek lub uformować z niej kulki i obtoczyć je np. w płatkach migdałów, wiórkach kokosowych lub innej posypce.

Właściwości czekolady

Dobroczynne działanie czekolady znane jest od wieków. Już w starożytności wykorzystywano ją jako lekarstwo na różne dolegliwości, a także w łagodzeniu różnego rodzaju bólu. Ponadto czekolada jest też jednym z najbardziej popularnych afrodyzjaków. Dzięki dużej zawartości magnezu w ziarnach kakao słodki rarytas wspomaga funkcjonowanie mięśni i ułatwia wchłanianie wapnia. W czekoladzie, szczególnie gorzkiej, znajdują się wyjątkowe czynne składniki biochemiczne: teobromina, kofeina, flawonoidy i fenyloetyloamina. Ten ostatni działa na nasz organizm bardzo pozytywnie.

W mózgu rośnie poziom serotoniny i endorfin, przez co czujemy się szczęśliwsi. Ma to również wielkie znaczenie dla wspierania kondycji układu nerwowego. Kofeina natomiast działa pobudzająco, przez co już kilka kostek czekolady wystarczy, aby zyskać dodatkowy zastrzyk energii. To jednak nie wszystko. Czekolada pomaga także oczyścić nerki, ponieważ jest naturalnym środkiem moczopędnym, dlatego polecana jest osobom, które mają tendencję do infekcji dróg moczowych. Co ciekawe, słodki przysmak może nas także wesprzeć w walce z przeziębieniem, bo ssanie kostek czekolady bardzo skutecznie hamuje kaszel.

Odmładzające działanie czekolady

Miazga kakaowa zawarta w czekoladzie reguluje poziom antyoksydantów i uzupełnia polifenole, przez co skutecznie przeciwdziała starzeniu, a tym samym chroni nasz mózg przed udarem i zapobiega chorobom serca. Ponadto czekolada świetnie działa na skórę, przez co jest składnikiem wielu naturalnych kosmetyków. Czekolada zrobiona w domu również może posłużyć ci jako składnik maseczki na twarz lub balsamu do ciała. Kakaowiec ma działanie oczyszczające, a także pomaga pozbyć się toksyn i nawilżyć skórę.

Czekolada na poprawę nastroju

Przez zawartość serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia, czekolada bardzo szybko poprawia nastrój. Już jedna kostka wystarcza, aby poczuć się lepiej. Szczęście możesz odczuć nawet, jeśli zamiast smakiem będziesz delektować się jej zapachem. 

Z tego powodu czekolada bardzo często wykorzystywana jest w aromaterapii. Woń czekolady wzmaga produkcję endorfin, co natychmiastowo uspokaja, wpływa korzystnie na psychikę i zapewnia lepszy sen. Jeśli wąchanie czekolady połączysz z masażem czekoladą, masz szansę na całkowite odprężenie.

Domowa czekolada nie niszczy zębów

Czekolada własnej roboty dużo bardziej niż ta kupiona w sklepie nadaje się dla dzieci. Dzięki ograniczeniu ilości cukru nie jest szkodliwa dla zębów i nie powoduje próchnicy. Dodatkowo ekstrakt z łusek kakaowca chroni jamę ustną przed bakteriami.

Kiedy czekolada działa?

Wyżej wymienione zalety czekolady to powód, aby nie wykluczać jej ze swojej diety. Jednak musimy pamiętać, że jej właściwości działają tylko wtedy, kiedy spożywamy czekoladę od czasu do czasu. W innym przypadku można się łatwo od niej uzależnić, co nie przyniesie naszemu zdrowiu żadnych korzyści, a nawet może prowadzić do nadwagi i innych schorzeń. Dobra wiadomość jest taka, że wyrabianie własnej czekolady sprawi, że zawsze będziesz mieć kontrolę nad jej kalorycznością i jakością, przez co możesz konsumować jej odrobinę więcej niż tej kupionej w sklepie.

Autor: Oliwia Stradowska