Właściwości czekolady
Dobroczynne działanie czekolady znane jest od wieków. Już w starożytności wykorzystywano ją jako lekarstwo na różne dolegliwości, a także w łagodzeniu różnego rodzaju bólu. Ponadto czekolada jest też jednym z najbardziej popularnych afrodyzjaków. Dzięki dużej zawartości magnezu w ziarnach kakao słodki rarytas wspomaga funkcjonowanie mięśni i ułatwia wchłanianie wapnia. W czekoladzie, szczególnie gorzkiej, znajdują się wyjątkowe czynne składniki biochemiczne: teobromina, kofeina, flawonoidy i fenyloetyloamina. Ten ostatni działa na nasz organizm bardzo pozytywnie.
W mózgu rośnie poziom serotoniny i endorfin, przez co czujemy się szczęśliwsi. Ma to również wielkie znaczenie dla wspierania kondycji układu nerwowego. Kofeina natomiast działa pobudzająco, przez co już kilka kostek czekolady wystarczy, aby zyskać dodatkowy zastrzyk energii. To jednak nie wszystko. Czekolada pomaga także oczyścić nerki, ponieważ jest naturalnym środkiem moczopędnym, dlatego polecana jest osobom, które mają tendencję do infekcji dróg moczowych. Co ciekawe, słodki przysmak może nas także wesprzeć w walce z przeziębieniem, bo ssanie kostek czekolady bardzo skutecznie hamuje kaszel.