Dieta jajeczna – najważniejsze zasady
Dieta jajeczna (niektórzy używają terminu „dieta jajkowa”) to, jak sama nazwa wskazuje, dieta oparta na spożywaniu przede wszystkim jaj. Chodzi oczywiście o jaja odpowiednio ugotowane – powinny być ścięte wraz z żółtkami, ale nie mogą być gotowane dłużej niż 10 minut.
Dieta jajeczna należy do diet krótkoterminowych – można ją stosować przez 5 lub 14 dni. Osoby, które decydują się na drugi wariant, zrzucają więcej zbędnych kilogramów, ale są bardziej narażone na wystąpienie różnorodnych dolegliwości.
Dieta jajeczna – jadłospis. Jakie są rodzaje diety jajecznej?
Istnieją aż trzy rodzaje diety jajecznej:
- Tradycyjna dieta jajeczna
Osoba będąca na tradycyjnej diecie jajecznej może spożyć dziennie 6 jajek (2 rano, 2 w południe, 2 wieczorem). Ponadto dopuszczalne jest jedzenie warzyw o bardzo niskim indeksie glikemicznym (np. sałata, szpinak, pomidor, brokuły, kapusta, ogórki, cebula, cukinia, bakłażan, marchew) oraz jednego owocu dziennie, przy czym może to być jedynie grejpfrut albo pomarańcza. Dodatkowo raz na kilka dni „dozwolone” jest spożycie małej porcji ugotowanego kurczaka lub ryby.