Nadmiar białka w diecie również nie jest wskazany. Jego nadmierne spożywanie zwiększa poziom azotu w organizmie, co obciąża nerki i wątrobę. Udowodniono, że nadmierne spożywanie białka przyczynia się do
osteoporozy, a także kamicy nerkowej.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?
Zapotrzebowanie na białko jest zależne od wieku i ogólnego stanu zdrowia. Przyjmuje się, że zdrowy, dorosły człowiek o odpowiedniej wadze powinien spożywać dziennie 0,9 g białka na 1 kg masy ciała.
Istnieją grupy, które wykazują większe zapotrzebowanie na białko. Są to kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz dzieci do 15 roku życia. W tych przypadkach dzienne spożycie białka powinno wynosić około 1,1 g na 1 kg masy ciała. Niemowlęta wykazują największe zapotrzebowanie na białko, bo aż około 1,50 g na 1 kg masy ciała.
Produkty bogate w białko – które wybrać?
Najlepszym sposobem na utrzymanie właściwego poziomu białka jest włączenie do diety produktów wysokobiałkowych. Jeśli zastanawiasz się, co ma dużo białka, musisz wiedzieć, że są to z reguły zupełnie zwyczajne składniki, które z pewnością masz w swojej kuchni.
1. Produkty białkowe: mięso
Mięso jest jednym z najbogatszych źródeł białka pełnowartościowego. Oczywiście wiele zależy od tego, na jaki rodzaj mięsa się zdecydujesz. Według tabel aminokwasów, do najlepszych źródeł białka należą pierś z kurczaka, ligawa wołowa, filet z królika, wątróbka wieprzowa, pierś z kaczki. Sporą ilość białka zwiera również wątróbka kurza oraz cielęca.
2. Produkty zawierające białko: ryby
Ryby i owoce morza to kolejne cenne źródła białka, które warto włączyć do jadłospisu. Największą ilość tego makroskładnika znajdziesz w krewetkach koktajlowych, karpiu, łososiu, pstrągu i dorszu.
3. W czym jest białko? Nie zapominaj o nabiale
Produkty z dużą ilością białka to także różnego rodzaju sery i inne przetwory mleczne. Liderem w tej kategorii jest cheddar, tuż za nim tłusta gouda, twaróg oraz białko jaja kurzego.
4. Białko roślinne
Rośliny w zdecydowanej większości zawierają białka niepełnowartościowe, z małą ilością aminokwasów egzogennych. Nie oznacza to, że warto z nich rezygnować – w połączeniu z innymi produktami pomogą ci stworzyć dobrze zbilansowany jadłospis. Rośliny, które przodują w zawartości białka to przede wszystkim soczewica, groch, czerwona fasola. Warto pamiętać o ziarnach i orzechach; sporo białka znajdziesz w słoneczniku, pistacjach, soi i migdałach.