Czarnuszka od wielu wieków uznawana jest za skuteczny środek na liczne dolegliwości zdrowotne, począwszy od zwykłego przeziębienia, poprzez biegunki, kończąc na poważnych chorobach, takich jak artretyzm czy cukrzyca. Olej z czarnuszki uznawany jest również za znakomity naturalny środek na zapalenie jelit. Pozwól, że przybliżymy ci wizerunek tej niesamowitej rośliny!
Przeczytaj również: Olej konopny – najlepsze kosmetyki z konopi i ich właściwości.
Jej nazwa nawiązuje do specyficznego wyglądu – czarnuszka to roślina o czarnych nasionkach, kształtem przypominającym kminek. Bywa nazywana kminem egipskim, kolendrą siewną czy kminem czarnym. Rozpoznasz ją również po białych lub niebieskich kwiatkach.
Czarnuszka pochodzi z Azji Zachodniej, gdzie już przed naszą erą była stosowana jako panaceum na rozmaite schorzenia. Najwięcej dobroci skrywa się w jej nasionach, które można spożywać w postaci nieprzetworzonej, w formie proszku lub wytłaczać z nich bogaty w witaminy i minerały olej.
Olej z nasion czarnuszki ma lekko gorzki smak i intensywny, korzenny zapach. Zwykle występuje w kolorze miodowym lub brązowym. Najważniejszy pozostaje jego skład, obfitujący w witaminy, minerały oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.
Aż 85% oleju z czarnuszki to cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym:
Czarnuszka zawiera również sporo beta-karotenu, witaminy E oraz minerałów:
Ponadto olej czarnuszkowy to źródło cennych przeciwutleniaczy oraz fitosteroli, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Czarnuszka znana jest przede wszystkim ze wspaniałego wpływu na układ pokarmowy. To jeden z najlepszych naturalnych środków na zapalenie jelit, refluks, wrzody żołądka oraz dwunastnicy. Olej z czarnuszki działa łagodząco i przeciwzapalnie, znacznie zmniejszając dokuczliwe dolegliwości. Warto wiedzieć, że badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ czarnuszki w leczeniu infekcji bakterią Helicobacter pylori.
Pamiętaj! Stosowanie oleju z czarnuszki na problemy żołądkowe zawsze warto skonsultować z lekarzem-gastrologiem.
Smak oleju z czarnuszki nie każdemu przypadnie do gustu. Aby skorzystać z jego działania i zastosować naturalny sposób na zapalenie jelit, możesz łączyć go z innymi dodatkami, takimi jak np. sok z cytryny oraz przyprawy, tworząc zdrowszą odmianę sosu winegret. Odrobinę oleju z czarnuszki warto dodawać do owocowych i warzywnych koktajli oraz zup.
Wśród innych właściwości czarnuszki należy wyróżnić wzmacnianie układu immunologicznego, obniżanie poziomu złego cholesterolu oraz wspomaganie organizmu w różnego rodzaju infekcjach dróg oddechowych, np. w zapaleniu oskrzeli. Co ciekawe, regularnie spożywana czarnuszka zapobiega rozwojowi cukrzycy oraz chorób stawów, w tym artretyzmu.
Czarnuszkę warto sprawdzić również podczas domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Olej z nasion tej rośliny doskonale nadaje się do pielęgnacji włosów, a także zmniejsza problemy skórne u osób borykających się z trądzikiem.
Wybierz olej z czarnuszki tłoczony na zimno, zamknięty w ciemnej butelce. Dobroczynne substancje w nim zawarte są bardzo wrażliwe na działanie promieni UV. Pamiętaj, że olej z czarnuszki należy przechowywać w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Po otwarciu butelki, spożyj go w ciągu trzech miesięcy.
Przeczytaj także:
Autorka: Joanna Stanuch