Data publikacji:

Olej z czarnuszki na zapalenie jelit i nie tylko. Jak działa czarnuszka?

Czarnuszka od wielu wieków uznawana jest za skuteczny środek na liczne dolegliwości zdrowotne, począwszy od zwykłego przeziębienia, poprzez biegunki, kończąc na poważnych chorobach, takich jak artretyzm czy cukrzyca. Olej z czarnuszki uznawany jest również za znakomity naturalny środek na zapalenie jelit. Pozwól, że przybliżymy ci wizerunek tej niesamowitej rośliny!

olej z czarnuszki

Przeczytaj również: Olej konopny – najlepsze kosmetyki z konopi i ich właściwości.

Czym jest czarnuszka?

Jej nazwa nawiązuje do specyficznego wyglądu – czarnuszka to roślina o czarnych nasionkach, kształtem przypominającym kminek. Bywa nazywana kminem egipskim, kolendrą siewną czy kminem czarnym. Rozpoznasz ją również po białych lub niebieskich kwiatkach.

Czarnuszka pochodzi z Azji Zachodniej, gdzie już przed naszą erą była stosowana jako panaceum na rozmaite schorzenia. Najwięcej dobroci skrywa się w jej nasionach, które można spożywać w postaci nieprzetworzonej, w formie proszku lub wytłaczać z nich bogaty w witaminy i minerały olej.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z nasion czarnuszki ma lekko gorzki smak i intensywny, korzenny zapach. Zwykle występuje w kolorze miodowym lub brązowym. Najważniejszy pozostaje jego skład, obfitujący w witaminy, minerały oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.

Aż 85% oleju z czarnuszki to cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym:

  • kwas linolowy,
  • alfa-linolelowy
  • oleinowy.

Czarnuszka zawiera również sporo beta-karotenu, witaminy E oraz minerałów:

  • wapnia,
  • potasu,
  • selenu,
  • miedzi,
  • magnezu,
  • cynku.

Ponadto olej czarnuszkowy to źródło cennych przeciwutleniaczy oraz fitosteroli, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Czarnuszka – lek na zapalenie jelit bez recepty

Czarnuszka znana jest przede wszystkim ze wspaniałego wpływu na układ pokarmowy. To jeden z najlepszych naturalnych środków na zapalenie jelit, refluks, wrzody żołądka oraz dwunastnicy. Olej z czarnuszki działa łagodząco i przeciwzapalnie, znacznie zmniejszając dokuczliwe dolegliwości. Warto wiedzieć, że badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ czarnuszki w leczeniu infekcji bakterią Helicobacter pylori.

Pamiętaj! Stosowanie oleju z czarnuszki na problemy żołądkowe zawsze warto skonsultować z lekarzem-gastrologiem.

Dieta na zapalenie jelit – włącz do niej czarnuszkę

Smak oleju z czarnuszki nie każdemu przypadnie do gustu. Aby skorzystać z jego działania i zastosować naturalny sposób na zapalenie jelit, możesz łączyć go z innymi dodatkami, takimi jak np. sok z cytryny oraz przyprawy, tworząc zdrowszą odmianę sosu winegret. Odrobinę oleju z czarnuszki warto dodawać do owocowych i warzywnych koktajli oraz zup.

Nie tylko zioło na zapalenie jelit

Wśród innych właściwości czarnuszki należy wyróżnić wzmacnianie układu immunologicznego, obniżanie poziomu złego cholesterolu oraz wspomaganie organizmu w różnego rodzaju infekcjach dróg oddechowych, np. w zapaleniu oskrzeli. Co ciekawe, regularnie spożywana czarnuszka zapobiega rozwojowi cukrzycy oraz chorób stawów, w tym artretyzmu.

Czarnuszkę warto sprawdzić również podczas domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Olej z nasion tej rośliny doskonale nadaje się do pielęgnacji włosów, a także zmniejsza problemy skórne u osób borykających się z trądzikiem.

Jaki olej z czarnuszki będzie najlepszy?

Wybierz olej z czarnuszki tłoczony na zimno, zamknięty w ciemnej butelce. Dobroczynne substancje w nim zawarte są bardzo wrażliwe na działanie promieni UV. Pamiętaj, że olej z czarnuszki należy przechowywać w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Po otwarciu butelki, spożyj go w ciągu trzech miesięcy.