Data publikacji:

Semolina. Co to jest i jakie ma właściwości?

Na pewno nie raz widziałaś na półce sklepowej mąkę z tajemniczo brzmiącą nazwą – semolina. Co to tak właściwie jest oraz kiedy możemy wykorzystać mąkę z semoliny w kuchni? Jakie są właściwości tej żółtawej mąki, a także kto w szczególności powinien ją włączyć do swojej codziennej diety? Odpowiemy również na pytanie, czy semolina to kasza manna.
Dry Organic Semolina Durum Flour

Co to jest semolina?

Co to semolina? Semolina to gruboziarnista mąka, która jest wytwarzana z pszenicy durum. Charakteryzuje ją wysoka zawartość glutenu oraz żółtawy kolor. Mąka z semoliny nadaje się idealnie do produkcji makaronów, klusek czy kaszy manny. Warto podkreślić, że semolina i kasza manna to nie to samo. Kasza manna powstaje z semoliny w formie drobniejszych granulek, które są łatwiejsze do szybkiego spożycia czy przygotowania niektórych deserów, takich jak budyń lub kisiel.
Semolina jest również wykorzystywana przy produkcji słodkich deserów czy ciast. Przykładowo w Grecji oraz Turcji semoliny używa się do produkcji ravani – słodkiego ciasta nasączonego syropem. Semolina sprawdzi się również do produkcji domowego chleba oraz nada chrupkość pizzy i focacci. Z jej pomocą powstaną również pyszne włoskie ciabatty, które można wykorzystać do przygotowania pysznych panini.

Jakie właściwości ma semolina?

Produkty wytwarzane z semoliny są cenione nie tylko za swoje walory smakowe, ale także za korzyści zdrowotne. Semolina jest bogata w węglowodany, białko oraz błonnik, co czyni ją wartościowym składnikiem diety. Węglowodany dostarczają niezbędnej energii, z kolei błonnik wspomaga układ trawienny. Semolina jest również źródłem wielu cennych minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk i miedź. Semolina jest bogata w witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, który wspiera metabolizm.
Semolina przyczynia się także do obniżenia poziomu glukozy we krwi, dlatego jest zalecana w przypadku osób chorych na cukrzycę. Semolinę mogą bez obaw jeść osoby chore na celiakię, które nie tolerują glutenu. Dzieje się tak ze względu na różnicę w proporcjach białek, które są budulcem glutenu: gliadyny i gluteniny.

Czy semolina to dobry zamiennik mąki?

Tak! To idealny zamiennik dla zwykłej mąki. Jest zdrowsza szczególnie w kontekście dbania o serce. Mąka z semoliny nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera minimalne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz praktycznie nie zawiera tłuszczów trans. Jest to szczególnie ważne u osób, które planują ograniczyć w diecie spożycie cholesterolu lub u których występuje ryzyko zawału serca lub chorób sercowo-naczyniowych.

Szybkie śniadanie z wykorzystaniem semoliny

To pyszne i bardzo pożywne śniadanie pełne błonnika, witamin i minerałów, które doda energii na początek dnia. Przepis można dowolnie modyfikować według własnych upodobań, dodając różne owoce, granolę lub orzechy. Składniki, których będziesz potrzebować:
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • opcjonalne szczypta cynamonu do smaku
  • owoce według własnych preferencji, np. banany
  • garść ulubionych orzechów, np. migdały.
  • Przygotowanie jest banalnie proste! Mleko podgrzej na małym ogniu w garnku aż zacznie się gotować. Wsyp kaszę mannę i mieszaj przez 2–3 minuty aż całość zgęstnieje. Dodaj miód lub cukier, opcjonalnie cynamon, i wymieszaj. Jeżeli wolisz wersję mniej kaloryczną, to śmiało możesz zrezygnować z miodu lub cukru. Następnie przełóż całość do miseczki i udekoruj owocami i orzechami. Gotowe! Takie śniadanie najlepiej będzie smakować w wersji na ciepło.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Klaudia Borycka
    Klaudia Borycka

    Najczęściej pisze o modzie, najnowszych trendach, biżuterii i kosmetykach. Uwielbia podróże do Włoch oraz azjatycką kuchnię. Oprócz pracy w redakcji prowadzi też własną markę kolorowej ręcznie robionej biżuterii POLIMERY Jewellery.