Data publikacji:

Miód spadziowy właściwości

Miód spadziowy nie bez powodu nazywany jest królewskim. Zawiera mnóstwo cennych mikroelementów, poprawia pracę układu krwionośnego, wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Jakie jeszcze właściwości ma miód spadziowy iglasty i liściasty? Sprawdź w artykule!

miód spadziowy właściwości

Z czego pozyskiwany jest miód spadziowy?

Miód spadziowy bez wątpienia można nazwać wyjątkowym. Nie powstaje on z nektaru kwiatów jak każdy inny miód, lecz ze spadzi – wydzieliny mszyc oraz czerwców pasożytujących na drzewach iglastych i liściastych, która jest zbierana przez pszczoły. Miód spadziowy wyróżnia się cennymi właściwościami prozdrowotnymi i oryginalnym smakiem.

Wyróżniamy dwa rodzaje miodów spadziowych – z drzew liściastych (zazwyczaj z lipy) oraz iglastych (z jodły oraz ze świerku). Szczególnie cenione są walory smakowe miodów spadziowych iglastych. Są łagodne, z wyczuwalnym posmakiem żywicy.

Kolor miodu spadziowego jest znacznie ciemniejszy niż innych miodów. Może przybierać odcień lekko brązowawy lub zielonkawy. Jaka jest cena miodów spadziowych? Zazwyczaj są nieco droższe niż inne rodzaje, jednak wyjątkowy smak i dobroczynne działanie wynagradzają ten wydatek.

Sprawdź również, dlaczego warto stosować kosmetyki z miodem.

Miód spadziowy – właściwości

Miód spadziowy ma liczne właściwości lecznicze. Często nazywany jest miodem królewskim ze względu na jego wspaniałe wartości odżywcze. Zawiera m.in. potas, wapń, magnez, sód, flawonoidy, cenne aminokwasy oraz witaminy.

Miód spadziowy z drzew liściastych wspomaga pracę serca i nerek. Pozytywnie działa na układ krwionośny, przyspiesza gojenie ran i uspokaja. Ma właściwości przeciwzapalne i odkażające, a także wzmacniające odporność.

Jakie właściwości ma miód spadziowy iglasty? Doskonale wpływa na układ oddechowy. Działa wykrztuśnie, łagodząc kaszel. Wspomaga pracę układu krwionośnego, pokarmowego i moczowego, a także poprawia odporność.

Ponadto miody spadziowe łagodzą napięcia psychiczne i pomagają zwalczyć bezsenność. Uważa się również, że mają właściwości odtruwające organizm. Osoby odchudzające się ucieszy z pewnością fakt, że miód spadziowy ma mniej kalorii niż biały cukier – ok. 320 kcal w 100 g. Ponadto nadaje potrawom i deserom wyjątkowy, głęboki aromat.

Na co pomaga miód spadziowy?

Miód spadziowy pomaga na wiele chorób i dolegliwości. Warto stosować go wspomagająco w takich schorzeniach, jak:

  • grypa i przeziębienie,
  • zapalenie płuc,
  • stany zapalne,
  • uporczywy kaszel,
  • anemia,
  • astma,
  • osłabienie organizmu,
  • rany i oparzenia skóry,
  • choroby układu moczowego (np. kamica nerkowa),
  • choroby układu trawiennego,
  • zatrucia,
  • choroba wieńcowa i nadciśnienie,
  • bezsenność i stres,
  • reumatyzm,
  • długotrwałe przyjmowanie antybiotyków i sterydów.

Oczywiście miód spadziowy nie zastąpi odpowiedniego leczenia. Warto jednak przyjmować go jako środek wspomagający w przypadku wyżej wymienionych chorób.

Miód spadziowy – jak stosować?

Miód spadziowy można stosować samodzielnie lub dodawać do potraw i deserów. Jest wspaniałym dodatkiem do aromatycznej herbaty lub grzanek. Spróbuj także dodać go do kawy. Uzyskasz napój o niepowtarzalnym smaku.

Miód spadziowy doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów. Możesz zastępować nim cukier w tartach, kremach i ciastach ucieranych. Zyskają wtedy naprawdę wyjątkowy aromat. Łącz go z orzechami, migdałami i cynamonem. Posłodź nim krem na bazie serka mascarpone lub dodaj go do polewy. Na pewno się nie zawiedziesz.

Lubisz słodko-słone smaki? Wykorzystaj miód również w daniach wytrawnych! Przyrządź z niego glazurę do mięsa lub dodaj go do sosu pieczeniowego – zyska zupełnie nowy wymiar.

Jeśli nie przepadasz za eksperymentami, możesz po prostu dodać miód do śniadaniowej owsianki lub nawet jeść go prosto z łyżeczki. Pamiętaj tylko o umiarze!

Autorka: Olga Wacholc