Data publikacji:

Objawy Helicobacter pylori oraz jaki test wybrać 

Helicobacter pylori to patogenna bakteria, przyczyniająca się do powstania bolesnych wrzodów żołądka, co może prowadzić do rozwoju nowotworu. Biorąc pod uwagę powszechność występowania tej bakterii wśród ludzi, warto wiedzieć jakie są objawy Helicobacter pylori oraz jaki test diagnostyczny wybrać aby potwierdzić lub wykluczyć obecność Helicobacter w przewodzie pokarmowym?

Jakie są objawy zakażenia Helicobacter pylori?

W wielu przypadkach obecność bakterii w żołądku nie daje żadnych objawów, (czego dowodem jest fakt, że do zakażenia dochodzi zwykle w dzieciństwie a wykrycia czasem nawet po kilkudziesięciu latach) przez co jest diagnozowana zbyt późno.

Zazwyczaj pacjenci dowiadują się o Helicobacter w momencie poważnych powikłań chorobowych będących następstwem zakażenia - wrzodach żołądka (przeczytaj: Wrzody żołądka - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie) i dwunastnicy, chłoniaku typu MALT lub zmianach nowotworowych. Warto jednak podkreślić, że u części chorych (około 30%) obserwuje się niespecyficzne objawy ze strony organizmu.

Objawy zakażenia Helicobacter pylori:

  • zaparcia
  • brak apetytu
  • wzdęcia
  • bóle w nadbrzuszu, żołądka
  • mdłości
  • zgaga

Obecność bakterii w żołądku przyczynia się do rozkładu warstwy śluzowej stanowiącej swoistą barierę ochronną. Następstwem ubytków śluzu w żołądku jest stan zapalny, który może przez wiele lat przybrać formę przewlekłą lub przyczynić się do powstania wspomnianych wrzodów lub nowotworu.

Helicobacter pylori - jaki test wybrać?

Jeśli obserwujesz u siebie powyższe objawy lub masz podejrzenie, że problem może cię dotyczyć - udaj się do lekarza. Istnieje kilka możliwości wykrycia Helicobacter pylori, od prostych testów, do bardziej inwazyjnych opartych na pobraniu tkanki żołądka.

Testy potwierdzające Helicobacter pylori:

  1. test oddechowy - prosty nieinwazyjny, bezbolesny test, polegający na zbadaniu w laboratorium ilości wydychanego mocznika
  2. test z krwi - na obecność przeciwciał. Dostępne są tanie, proste testy które można kupić w aptekach bez recepty, składające się z płytki (podobnej do popularnego testu ciążowego) oraz zestawu do pobrania krwi z palca. Krew jest niezbędna do oceny występowania przeciwciał przeciwko Helicobacter pylori. Co ważne - test z krwi wykrywa obecność Helicobacter, nie jest jednak rekomendowany po etapie leczenia, ponieważ nawet po efektywnej terapii przeciwciała utrzymują się we krwi przed długi czas, zatem wynik testu mógłby zostać oznaczony jako fałszywie pozytywny.
  3. test z kału - na obecność antygenu. Testy kałowe również są dostępne bez recepty w wielu aptekach. Polegają one na pobraniu fragmentu kału do medium a następnie nakropieniu na płytkę testową - na wynik czeka się tylko 15 minut. Są one wiarygodne i co ważne, mogą zostać wykorzystane jako testy potwierdzające wyleczenie zakażenia.
  4. badanie histologiczne - najbardziej inwazyjna ale także najskuteczniejsza metoda, polegająca na pobraniu podczas gastroskopii fragmentu błony śluzowej żołądka, z której następnie można uzyskać bakterie metodą hodowlaną, bądź uzyskać reakcje barwne w wyniku działania enzymów produkowanych przez Helicobacter pylori

Profilaktyka i leczenie Helicobacter pylori

W związku z powszechnością bakterii, nie ma określonych jednoznacznych działań zapobiegających zakażeniu. W profilaktyce ważne jest zachowanie odpowiedniej higieny zarówno rąk, tego co spożywamy, jak również jamy ustnej. Nie ma skutecznej szczepionki.

Do leczenia Helicobacter pylori stosuje się antybiotyki: klarytromycynę, metronidazol oraz amoksycylinę łączone z inhibitorami pomp protonowych.

Kuracja antybiotykowa zwykle jest skuteczna, choć obserwuje się coraz większe nabywanie oporności przez bakterię, co w przyszłości może znacznie wpłynąć na przebieg terapii. Warto wspomnieć o diecie, która może znacząco poprawić samopoczucie a także wspomóc terapie przeciwko Helicobacter. Ulgę może przynieść zielona herbata, cynamon, chude mięso, natomiast niewskazane jest spożywanie alkoholu, mocnej kawy, ostrych przypraw.