Zazwyczaj pacjenci dowiadują się o Helicobacter w momencie poważnych powikłań chorobowych będących następstwem zakażenia - wrzodach żołądka (przeczytaj: Wrzody żołądka - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie) i dwunastnicy, chłoniaku typu MALT lub zmianach nowotworowych. Warto jednak podkreślić, że u części chorych (około 30%) obserwuje się niespecyficzne objawy ze strony organizmu.
Do leczenia Helicobacter pylori stosuje się antybiotyki: klarytromycynę, metronidazol oraz amoksycylinę łączone z inhibitorami pomp protonowych.
Kuracja antybiotykowa zwykle jest skuteczna, choć obserwuje się coraz większe nabywanie oporności przez bakterię, co w przyszłości może znacznie wpłynąć na przebieg terapii. Warto wspomnieć o diecie, która może znacząco poprawić samopoczucie a także wspomóc terapie przeciwko Helicobacter. Ulgę może przynieść zielona herbata, cynamon, chude mięso, natomiast niewskazane jest spożywanie alkoholu, mocnej kawy, ostrych przypraw.
Przeczytaj także:
Autorka: Oliwia Mazurek