Nasiona chia – przepisy. Deser z nasionami chia
Jak jeść nasiona chia? Przygotowanie pysznych przekąsek z nasionami chia jest banalnie proste. Podstawowa zasada mówi, że należy je wymoczyć przed spożyciem – dzięki temu, ziarenka łatwiej uwalniają substancje odżywcze, a także stają się przyjemnie miękkie.
Nasiona chia sprawdzą się przede wszystkim w przygotowywaniu zdrowych, domowych deserów. Z ich pomocą w kilka chwil przyrządzisz m. in.:
- Nasiona chia z jogurtem.
Jogurt naturalny zmieszaj z 1 łyżką nasion i pozostaw na 2 godziny. Po tym czasie nasionka spęcznieją, tworząc wraz z jogurtem sycącą przekąskę. Do deseru możesz dodać ulubione owoce.
- Nasiona chia z mlekiem.
Nasionka możesz wymoczyć również w mleku krowim. Po upływie 1,5 godziny zwiększą swoją objętość i staną się miękkie, a ty będziesz mógł dodać je do dowolnego deseru.
- Nasiona chia z mlekiem kokosowym.
Równie dobry efekt uzyskasz, mocząc nasionka w mleku kokosowym, które doda im pysznego smaku.
- Nasiona chia – pudding.
Namoczone w dowolny sposób nasionka chia połącz z mlekiem, jogurtem lub musem owocowym. Uzyskasz pudding o idealnej konsystencji, który doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie lub przekąska.