Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska
Chia to powszechna nazwa szałwii hiszpańskiej – jednej z najstarszych roślin uprawnych. Nasiona chia zyskały dużą popularność kilka lat temu, dzięki licznym właściwościom odżywczym. Niedługo trzeba było czekać, aby stały się składnikiem deserów, dodatkiem do sałatek i koktajli.
Roślina chia (Salvia hispanica) jest uprawiana z Gwatemali i Meksyku. Jej nasiona mają odcień brązowo-czarny, są dość małe i płaskie, a po namoczeniu pęcznieją i miękną. Co ciekawe, były one chętnie spożywane przez Majów i Azteków.
Nasiona chia – wartości odżywcze
Popularność nasion chia i ich cenne właściwości wynikają bezpośrednio z wartości odżywczych ziarenek. Co znajdziesz w popularnym superfood? Przede wszystkim mnóstwo błonnika i białka. Oprócz nich nasiona chia zawierają również witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminy A i E, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas i sód. To prawdziwa bomba składników odżywczych, których nie może zabraknąć w twojej diecie.
Nasiona chia dostarczają ciału różne związki roślinne, które mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie całego organizmu. Mowa przede wszystkim o kwasie kawowym, który wspomaga walkę ze stanami zapalnymi, czy kwasie chlorogenowym, czyli antyoksydancie, który jednocześnie ma wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.
W nasionach chia znajdziesz też kwercetynę. To kolejny antyoksydant, który jest jednym z najlepszych sposobów na profilaktykę osteoporozy i chorób serca. Dodatkowo przeciwutleniacz może obniżać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.