Data modyfikacji:

Nasiona chia – odchudzają i nie tylko

Autor: Sylwia Stwora

Jeśli jesteś weganką lub wegetarianką, będą idealnym źródłem białka, a gdy starasz się zrzucić zbędne kilogramy – dostarczą cennego błonnika, który pęczniejąc w żołądku, zapobiega nagłym napadom głodu. Nasiona chia, wykorzystywane już przez Azteków i Majów, to bogactwo drogocennych substancji sprzyjających zachowaniu dobrego zdrowia.

Nasiona dostarczają przede wszystkim duże ilości łatwo przyswajalnego białka, a także kwasów omega-3 (więcej niż np. łosoś atlantycki) i omega-6, pozwalając zachować równowagę między nimi na poziomie bezpiecznym dla funkcjonowania organizmu. W szałwii hiszpańskiej znajdziesz długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy, które zapobiegają m.in. odkładaniu się cholesterolu na ścianach żył. To również cenne źródło wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, potasu i cynku, a także witaminy B1, B3 i E oraz przeciwutleniaczy. Nie zawiera glutenu, dlatego z powodzeniem może być włączona do diety osób go nietolerujących.

Wystarczy, że w ciągu dnia zjesz ich 2 łyżeczki, aby dostarczyć aż 7 gram błonnika, który nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale jest tzw. miotełką pomagającą pozbyć się zaparć, toksyn i szkodliwych złogów. Ponadto usprawnia metabolizm, a co za tym idzie – zwiększa tempo spalania tkanki tłuszczowej. Pęcznieje też w żołądku, sycąc na dłużej. Właściwości szałwii hiszpańskiej powinnaś wykorzystać, jeśli jesteś diabetykiem – spowalnia wchłanianie węglowodanów, co zapobiega wahaniom poziomu cukru.

Nasiona szałwii można dodawać do sałatek, omletu, owsianki, płatków śniadaniowych czy wykorzystywać, po zmieszaniu z mąką, do pieczenia chleba. W postaci sproszkowanej świetnie sprawdzi się też jako zagęszczacz zup, budyniów czy sosów albo do posypywania ziemniaków. Po połączeniu z wodą, nasiona chia tworzą galaretkę podobną do tej wytwarzanej przez siemię lniane.

*Aby dowiedzieć się więcej o produkcie, kliknij w jego zdjęcie

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

2021-12-01
Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
materace

Materac zdrowotny dla osób z problemami kręgosłupa. Jaki wybrać?

2021-09-01
Dzięki specjalistycznemu materacowi nie tylko zadbasz o kondycję swojego kręgosłupa, ale w końcu będziesz wypoczęty i pełen siły. Sprawdź!
Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

2021-05-12
To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

2020-12-01
Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
Grejpfrut, a leki. Czy sok z grejpfruta może zabić?

Grejpfrut, a leki. Lista leków, które mogą zaszkodzić w połączeniu z owocem

2020-11-23
Sięgasz po ukochane cytrusy i myślisz – samo zdrowie. Tymczasem okazuje się, że łącząc niektóre owoce z lekami możemy sobie poważnie zaszkodzić. Świadomość na t...
ryż basmati

Czy ryż basmati jest zdrowy? Ile ma kalorii? Właściwości ryżu basmati

2020-05-23
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Duży wybór gatunków tego zboża sprawia, że każdy bez problemu znajdzie ten idealnie dopasowany do indywidualnej diety. Jedną ze sławniejszych odmian jest ryż basmati. Jakie są jego właściwości odżywcze i jak wykorzystać go w kuchni?