Jeśli jesteś weganką lub wegetarianką, będą idealnym źródłem białka, a gdy starasz się zrzucić zbędne kilogramy – dostarczą cennego błonnika, który pęczniejąc w żołądku, zapobiega nagłym napadom głodu. Nasiona chia, wykorzystywane już przez Azteków i Majów, to bogactwo drogocennych substancji sprzyjających zachowaniu dobrego zdrowia.
Nasiona dostarczają przede wszystkim duże ilości łatwo przyswajalnego białka, a także kwasów omega-3 (więcej niż np. łosoś atlantycki) i omega-6, pozwalając zachować równowagę między nimi na poziomie bezpiecznym dla funkcjonowania organizmu. W szałwii hiszpańskiej znajdziesz długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy, które zapobiegają m.in. odkładaniu się cholesterolu na ścianach żył. To również cenne źródło wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, potasu i cynku, a także witaminy B1, B3 i E oraz przeciwutleniaczy. Nie zawiera glutenu, dlatego z powodzeniem może być włączona do diety osób go nietolerujących.
Wystarczy, że w ciągu dnia zjesz ich 2 łyżeczki, aby dostarczyć aż 7 gram błonnika, który nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale jest tzw. miotełką pomagającą pozbyć się zaparć, toksyn i szkodliwych złogów. Ponadto usprawnia metabolizm, a co za tym idzie – zwiększa tempo spalania tkanki tłuszczowej. Pęcznieje też w żołądku, sycąc na dłużej. Właściwości szałwii hiszpańskiej powinnaś wykorzystać, jeśli jesteś diabetykiem – spowalnia wchłanianie węglowodanów, co zapobiega wahaniom poziomu cukru.
Nasiona szałwii można dodawać do sałatek, omletu, owsianki, płatków śniadaniowych czy wykorzystywać, po zmieszaniu z mąką, do pieczenia chleba. W postaci sproszkowanej świetnie sprawdzi się też jako zagęszczacz zup, budyniów czy sosów albo do posypywania ziemniaków. Po połączeniu z wodą, nasiona chia tworzą galaretkę podobną do tej wytwarzanej przez siemię lniane.
*Aby dowiedzieć się więcej o produkcie, kliknij w jego zdjęcie