Na Dbam o Siebie staramy się przekazywać Wam pomysły na zdrowe i pyszne przekąski. Przed Wami kolejny przepis - pudding z nasion chia. Jest to idealna, lekka przekąska na podwieczorek czy drugie danie. Spróbujcie koniecznie - my już się od niego uzależniłyśmy ;)
Nasiona chia to produkt o wyjątkowych właściwościach. Niektórzy zaliczają je nawet do tak zwanych superfoods czyli produktów tak zdrowych, że... mogłyby służyć za lekarstwa. Są one przede wszystkim skarbnicą kwasów omega 3, które są niezbędne w czasie ciąży. Ponadto mogą one zapobiec chorobom serca i nadciśnieniu, a także wspomogą trawienie.
Przygotowanie puddingu jest bardzo proste - 2 łyżki nasion chia zalewamy szklanką mleka roślinnego (może być np. kokosowe lub migdałowe. O tym jak zrobić domowe mleko roślinne przeczytasz TUTAJ). Mieszamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki, a następnie ponownie mieszamy i ponownie wstawiamy do lodówki. Po 2, 3 godzinach pudding stężeje i będzie nadawał się do jedzenia. Dobrze smakuje on z sezonowymi owocami, w tym przepisie sprawdzą się np. maliny, truskawki, borówki, jagody i czereśnie.
Pudding sam w sobie nie jest słodki, można więc osłodzić go np. syropem klonowym lub z agawy. Jego konsystencję można porównać do lekko kremowej galaretki. Możesz przygotować go dzień przed i zjeść na przykład na drugie śniadanie. Świetnie nada się również na piknik - wystarczy zrobić pudding w zamykanym, ozdobnym słoiczku. Deser jest bardzo lekki, więc dobrze sprawdzi się latem.
Więcej wegańskich przepisów znajdziecie w książce Marty Dymek "Jadłonomia", którą przy okazji serdecznie polecamy!