Data publikacji:

W czym znajdziemy kwas foliowy?

Kwas foliowy jest uznawany za jedną z najważniejszych witamin dla ludzkiego ciała. Wbrew pozorom nie jest on potrzebny jedynie kobietom w ciąży – każdy powinien zadbać o to, aby codziennie dostarczać sobie jego prawidłową dawkę. W czym jest kwas foliowy? Sprawdzamy, w jakim jedzeniu jest go najwięcej!

Czym tak właściwie jest kwas foliowy?

Zanim podpowiemy ci, w czym jest kwas foliowy, dobrze najpierw sprawdzić, czym tak właściwie jest i dlaczego jest ważny dla ludzkiego organizmu. To witamina, która występuje naturalnie w jedzeniu, w szczególności w warzywach liściastych i owocach, ale nie tylko. Powszechnie wiadomo, że niedobór witaminy B9 jest niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Jak się jednak okazuje – kwas foliowy bierze udział w procesach, które każdego dnia zachodzą w ludzkim organizmie.

Wiesz już, czym jest kwas foliowy. A w czym tak właściwie pomaga? Lista jest naprawdę długa. Najważniejszą rolą witaminy z grupy B jest udział w syntezie kwasów nukleinowych, czyli związków organicznych, które są nieodłączną częścią powstawania DNA. Co więcej, substancja jest odpowiedzialna za optymalny poziom homocysteiny, która odpowiada za prawidłową pracę wszystkich komórek w twoim organizmie.

Na tym rola kwasu foliowego się nie kończy! Odpowiada on także za prawidłową pracę mózgu i serca. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą, może wpływać na zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie oraz zmniejsza ryzyko nieprawidłowego wzrostu i rozwoju płodu.

Kwas foliowy – w czym jest go najwięcej?

Chcesz zadbać o dietę bogatą w kwas foliowy i zastanawiasz się, w czym jest go najwięcej? Przygotowaliśmy dla ciebie małą ściągę, w której znajdziesz produkty spożywcze będące prawdziwą bombą witaminy B9.

Najwięcej kwasu foliowego znajdziesz w ciecierzycy, która zawiera nawet do 350 µg na każde 100 g! Zaraz za nią uplasował się równie smaczny szpinak, w którym znajdziesz aż 193 µg cennej witaminy z grupy B, oraz fasola biała z wynikiem 187 µg/100 g. W codziennej diecie nie może także zabraknąć pietruszki, i to zarówno w formie korzenia (180 µg), i natki (170 µg).
W czym jeszcze jest kwas foliowy? Znajdziesz go w:
  • warzywach liściastych, czyli w niezwykle zdrowym źródle witamin oraz minerałów, w tym także kwasu foliowego. Najwięcej cennej substancji zawiera wymieniony wcześniej szpinak, a także sałata i jarmuż,
  • owocach, które są słodkim sposobem na zafundowanie sobie dawki kwasu foliowego. Sięgaj przede wszystkim po świeże truskawki, czereśnie i kiwi,
  • jajkach,
  • nasionach, zwłaszcza w sezamie i słoneczniku.

Witaminę B9 możesz także dostarczyć sobie razem z orzechami laskowymi, wątróbką kurczaka, brązowym ryżem czy świeżym łososiem.

W trakcie układania codziennego menu, pamiętaj, że niektóre czynniki zwiększają wchłanianie kwasu foliowego z żywności, a inne je pogarszają. Do pierwszej grupy zaliczamy przede wszystkim produkty spożywcze zawierające witaminy z grupy B i C, na przykład truskawki, orzechy włoskie czy jajka. Z kolei na zmniejszenie przyswajalności kwasu foliowego wpływają środki antykoncepcyjne, alkohol, a nawet wysoka temperatura.

W wyjątkowych przypadkach sięgnij po suplement diety

Wiedza o tym, w czym jest kwas foliowy, z pewnością pomoże ci w dopasowaniu odpowiedniej diety. W niektórych przypadkach warto jednak rozważyć jego suplementację. Najczęściej lekarze rekomendują sięgnięcie po preparaty z witaminą B9 kobietom w ciąży i planującym dziecko. Jeśli chcesz rozpocząć przyjmowanie kwasu foliowego, skontaktuj się ze swoim ginekologiem lub lekarzem pierwszego kontaktu.

Autorka: Katarzyna Wendzonka