Coraz głośniej mówi się o szkodliwości białego cukru. Czy to oznacza, że musisz raz na zawsze zapomnieć o słodkich wypiekach? Zdecydowanie nie! Na rynku jest dostępnych wielu zastępców stołowego produktu. W tym artykule znajdziesz różnice między ksylitolem a cukrem. Czy rzeczywiście jest zdrowszy, jaką ma kaloryczność i który z nich lepiej stosować? Podpowiadamy!
Przeczytaj również: Czy jajka są zdrowe? Jajka a zdrowie
Można śmiało stwierdzić, że wybierając między ksylitolem a cukrem, należy zawsze sięgać po pierwszy słodzik. Dlaczego? Aby ci to wyjaśnić, warto najpierw przybliżyć zagrożenia związane z regularnym spożywaniem białego cukru. Przede wszystkim jest on źródłem pustych kalorii, i to w połączeniu z naprawdę wysokim indeksem glikemicznym.
Co więcej, cukier jest uważany za jeden z głównych czynników odpowiedzialnych za nadwagę i otyłość oraz może prowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelit i podrażnienia śluzówki żołądka. Dodatkowo nadmierne spożywanie tego słodzika jest również przyczyną zaparć, rozwoju próchnicy oraz… powstania uzależnienia! Tak, biały cukier uzależnia, dlatego tak trudno się z nim pożegnać.
Mówiąc o różnicach między ksylitolem a cukrem białym, warto również podkreślić, że ten pierwszy, pozyskiwany z kory brzozy, jest nie tylko mniej szkodliwy, ale także może nieść za sobą wiele korzyści zdrowotnych.
Zaliczamy do nich między innymi:
Autorka: Katarzyna Wendzonka
Przeczytaj również: