Jajka a zdrowie – właściwości jajek
Jajka – zdrowe czy niezdrowe? Pytanie to zadaje sobie wiele osób. Jeszcze kilkanaście lat temu uważano, że nie powinno się jeść więcej niż 2-3 jajka tygodniowo. Produkt ten miał podnosić poziom złego cholesterolu i negatywnie działać na zdrowie. Obecnie jednak pogląd ten odchodzi już do lamusa. Naukowcy i lekarze mówią o właściwościach prozdrowotnych jajek i o tym, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.
Jajka stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Zawierają komplet aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto mają w sobie mnóstwo witamin – A, D, E, K, a także witamin z grupy B. Zawierają również cenne składniki mineralne, np. żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez oraz beta karoten i luteinę.
Wbrew niektórym powszechnie krążącym opiniom, prawdą jest, że jajka zawierają głównie dobre, nienasycone kwasy tłuszczowe, np. omega-3 i omega-6. Jedna sztuka zawiera ok. 80-100 kcal w zależności od rozmiaru. Dlatego zdrowe jajka można spożywać również na diecie – byle z umiarem… i bez majonezu.
Czy jajka są zdrowe? Zdecydowanie tak. Jak pokazują badania, mogą one zmniejszać ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2. Ponadto, dzięki zawartości cennych witamin i minerałów, przeciwdziałają niedoborom składników odżywczych na diecie, dodają energii i są naprawdę pyszne.