Data modyfikacji:

Z czym jeść masło orzechowe? Przepisy z masłem orzechowym

Masło orzechowe to pyszne smarowidło o cennych właściwościach prozdrowotnych. Można dodawać je do naleśników, ciastek, owsianek, a nawet dań wytrawnych. Z czym jeść masło orzechowe? Wypróbuj koniecznie nasze przepisy!

z czym jeść masło orzechowe

Z czym jeść masło orzechowe? Właściwości masła orzechowego

Kto nie kocha masła orzechowego? To wyjątkowe smarowidło jest nie tylko pyszne, lecz także bardzo zdrowe. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera dużo białka, błonnika oraz przeciwutleniaczy, a także witaminę E i tryptofan.

Masło orzechowe ma liczne właściwości prozdrowotne. Działa pozytywnie na pracę mózgu oraz układu trawiennego, zmniejsza poziom złego cholesterolu i wspomaga leczenie miażdżycy. Ponadto jest doskonałym źródłem energii, dlatego powinny je spożywać osoby aktywne i sportowcy.

Przepisy z masłem orzechowym

Z czym jeść masło orzechowe? Skorzystaj z naszych prostych przepisów na śniadania, desery i dania obiadowe!

Owsianka z masłem orzechowym – przepis na śniadanie z masłem orzechowym

  • 50 g płatków owsianych
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • 1 łyżeczka miodu

Płatki owsiane wsyp do garnuszka, dodaj mleko oraz miód. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu przez kilka minut do zmięknięcia płatków. Następnie dodaj masło orzechowe i przełóż całość do miseczki. Dorzuć pokrojone w cząstki jabłko.

Kanapka z masłem orzechowym i dżemem – przepis na peanut butter jelly

  • 2 kromki chleba
  • dżem wiśniowy lub truskawkowy
  • masło orzechowe
  • szczypta cynamonu

Chleb przypiecz w tosterze lub piekarniku. Następnie posmaruj jedną kromkę dżemem, a drugą masłem orzechowym i złóż je razem. Możesz jeszcze podsmażyć kanapkę na odrobinie oleju. Posyp cynamonem i gotowe!

Ciastka owsiane z masłem orzechowym – przepis na zdrowy deser

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 180 g masła orzechowego
  • 60 g cukru brązowego
  • 1 małe jajko
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Jajko roztrzep z cukrem i cynamonem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Z masy formuj łyżką ciastka, wykładaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz ok. 10-15 minut do zarumienienia.

Omlet z masłem orzechowym – przepis na pożywne śniadanie

  • 3 jajka
  • 40 g otrębów (np. pszennych, żytnich, owsianych lub mieszanki)
  • 1 dojrzały banan
  • odrobina oleju do smażenia
  • ulubione owoce, np. truskawki, kiwi, jabłko

Banana rozgnieć widelcem i włóż do miski. Dodaj otręby i roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszaj i smaż z obu stron na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Gotowy omlet przełóż na talerz, posmaruj masłem orzechowym i udekoruj ulubionymi owocami.

Naleśniki z masłem orzechowym – przepis na obiad lub deser

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżka oleju + nieco więcej do smażenia
  • masło orzechowe
  • ulubione owoce lub usmażony kurczak i warzywa

Przygotuj naleśniki. Dodaj do miski mąkę, jajka, sól, cukier, mleko i 1 łyżkę oleju, a potem wszystko dokładnie zmiksuj. Odstaw ciasto na pół godziny. Następnie smaż cienkie naleśniki, natłuszczając co jakiś czas patelnię odrobiną oleju. Z podanych proporcji powinno wyjść kilkanaście sztuk.

Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz przyrządzić danie na słodko, posmaruj naleśniki masłem orzechowym i posyp owocami. Zawiń całość w rulon lub złóż w kopertę.

Możesz również podać je w wersji wytrawnej. W tym celu posmaruj naleśnika masłem orzechowym i połóż na nim kurczaka i ulubione warzywa. Ten smak z pewnością cię zaskoczy!

Autorka: Olga Wacholc