Masło orzechowe to pyszne smarowidło o cennych właściwościach prozdrowotnych. Można dodawać je do naleśników, ciastek, owsianek, a nawet dań wytrawnych. Z czym jeść masło orzechowe? Wypróbuj koniecznie nasze przepisy!
Kto nie kocha masła orzechowego? To wyjątkowe smarowidło jest nie tylko pyszne, lecz także bardzo zdrowe. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera dużo białka, błonnika oraz przeciwutleniaczy, a także witaminę E i tryptofan.
Masło orzechowe ma liczne właściwości prozdrowotne. Działa pozytywnie na pracę mózgu oraz układu trawiennego, zmniejsza poziom złego cholesterolu i wspomaga leczenie miażdżycy. Ponadto jest doskonałym źródłem energii, dlatego powinny je spożywać osoby aktywne i sportowcy.
Z czym jeść masło orzechowe? Skorzystaj z naszych prostych przepisów na śniadania, desery i dania obiadowe!
Płatki owsiane wsyp do garnuszka, dodaj mleko oraz miód. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu przez kilka minut do zmięknięcia płatków. Następnie dodaj masło orzechowe i przełóż całość do miseczki. Dorzuć pokrojone w cząstki jabłko.
Chleb przypiecz w tosterze lub piekarniku. Następnie posmaruj jedną kromkę dżemem, a drugą masłem orzechowym i złóż je razem. Możesz jeszcze podsmażyć kanapkę na odrobinie oleju. Posyp cynamonem i gotowe!
Jajko roztrzep z cukrem i cynamonem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Z masy formuj łyżką ciastka, wykładaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz ok. 10-15 minut do zarumienienia.
Banana rozgnieć widelcem i włóż do miski. Dodaj otręby i roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszaj i smaż z obu stron na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Gotowy omlet przełóż na talerz, posmaruj masłem orzechowym i udekoruj ulubionymi owocami.
Przygotuj naleśniki. Dodaj do miski mąkę, jajka, sól, cukier, mleko i 1 łyżkę oleju, a potem wszystko dokładnie zmiksuj. Odstaw ciasto na pół godziny. Następnie smaż cienkie naleśniki, natłuszczając co jakiś czas patelnię odrobiną oleju. Z podanych proporcji powinno wyjść kilkanaście sztuk.
Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz przyrządzić danie na słodko, posmaruj naleśniki masłem orzechowym i posyp owocami. Zawiń całość w rulon lub złóż w kopertę.
Możesz również podać je w wersji wytrawnej. W tym celu posmaruj naleśnika masłem orzechowym i połóż na nim kurczaka i ulubione warzywa. Ten smak z pewnością cię zaskoczy!
Autorka: Olga Wacholc