Mleko sojowe – skład
Skład mleka sojowego jest bardzo prosty. Napój zawiera w podstawowej wersji jedynie wodę i ziarna soi lub mąkę sojową. Może być wzbogacony tłuszczem roślinnym oraz witaminami (A, D, wapń). Często do napojów sojowych dodaje się również cukier lub inną substancję słodzącą w celu poprawienia walorów smakowych. Czasem tańsze mleka sojowe mogą zawierać zagęszczacze i aromaty.
Mleko sojowe – dla kogo?
Mleko sojowe to idealny zamiennik mleka dla wegan, osób cierpiących na nietolerancję laktozy lub po prostu wszystkich innych, którzy chcą odstawić mleko odzwierzęce ze względów zdrowotnych lub smakowych.
Mleko sojowe do kawy świetnie zastępuje mleko krowie. Ponadto można używać go do wypieków, sosów, budyniów, deserów lub po prostu pić prosto ze szklanki.
Jak zrobić mleko sojowe? Przepis
Składniki do zrobienia mleka sojowego:
- 400 g suchych ziaren soi (ok. 2 szklanki)
- ok. 2-3 l wody + więcej do moczenia ziaren
- cukier, miód, stewia lub inny słodzik
Sposób przygotowania mleka sojowego:
Soję zalej gorącą wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia rano odsącz ją na sicie i dokładnie przepłucz.
Zmiel soję w blenderze wraz z 3 szklankami wody – możesz robić to partiami. W garnku zagotuj 2 litry czystej wody i dodaj do niej zblendowaną miksturę sojową. Zagotuj ponownie, mieszając. Po kilku minutach wyłącz palnik i zostaw na 5 minut.