Makarony, chleb biały, ryż i drobne kasze są źródłem cukrów maszerujących, które są trawione dość szybko, ale niestety, podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego nie można ich jeść bez ograniczeń.
Zrezygnuj ze słodyczy, alkoholu, słodkich napojów (także soków z dodatkiem cukru lub naturalnych o wysokiej zawartości cukrów naturalnych), miodu i cukru do kawy czy herbaty. Staraj się też nie jeść winogron i kandyzowanych owoców.
Ogranicz spożywanie pierogów ruskich oraz innych z ziemniakami, puree ziemniaczanego, frytek, placków ziemniaczanych i pyz. Staraj się też unikać produktów, które w swoim składzie zawierają dodatek skrobi.
Jeśli chodzi o owoce, to niektóre, np. grejpfruty, można jeść bez ograniczeń. Owoce, które można jeść 1-2 razy dziennie to truskawki, awokado, cytryna i poziomki. Zawierają one do 10 g węglowodanów w 100 g.
Owoce, które należy ograniczyć w diecie:
- gruszki,
- wiśnie,
- jabłka,
- ananas,
- jagody,
- agrest,
- nektarynki,
- morele,
- kiwi,
- maliny,
- brzoskwinie,
- pomarańcze,
- mandarynki,
- czereśnie.
Jakich owoców nie zaleca się spożywać?
- Banany
- Winogrona
- Kandyzowane owoce
Przyprawy obniżające poziom cukru we krwi:
- cynamon,
- goździki,
- kozieradka pospolita.
Podwyższony poziom cukru we krwi a dieta – co warto jeszcze wiedzieć?
Jeśli nie potrafisz zrezygnować z makaronów, staraj się podawać je al dente (półtwardo). Trawienie takiego makaronu zajmuje wówczas twojemu organizmowi więcej czasu, dlatego poziom cukru podnosi się łagodniej, niż w przypadku makaronu rozgotowanego.