Data publikacji:

Jak gotować na parze? Najlepsze techniki

Gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przyrządzania potraw. Produkty przygotowane w ten sposób zachowują maksymalną ilość składników odżywczych, są jędrne, chrupiące i mają piękny kolor. Jak gotować na parze? Co można w ten sposób przyrządzić? Sprawdź w artykule!

jak gotować na parze

Przeczytaj również: Zdrowe przekąski – pomysły na szybkie przegryzki

Jak gotować na parze? Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze to zdecydowanie najzdrowsza metoda obróbki termicznej. Podczas przygotowywania potraw tym sposobem mięso, warzywa czy owoce nie mają kontaktu z wodą. Dzięki temu składniki odżywcze nie są z nich wypłukiwane, a uzyskane danie jest znacznie zdrowsze. Jak gotować na parze? To niezwykle proste – potrzebujesz jedynie kilku niezbędnych przyrządów, np. naczynia do gotowania na parze lub garnka i durszlaka. W artykule znajdziesz nasze porady.

Potrawy przygotowywane na parze są znacznie zdrowsze niż dania gotowane w sposób tradycyjny, gdyż zawierają więcej witamin i składników mineralnych. Ponadto charakteryzują się wspaniałym aromatem oraz konsystencją. Do wnętrza produktów nie dostaje się woda, co pozytywnie wpływa na ich smak.

Podczas tradycyjnego gotowania warzywa i owoce często stają się wyblakłe i sflaczałe. Natomiast gotowane na parze sprawia, że zachowują piękny kolor i jędrną konsystencję. Poza tym gotowanie na parze nie wymaga dodatku tłuszczu, co na pewno spodoba się osobom na diecie. Dania z parowaru są smaczne i lekkostrawne.

Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze? W najprostszym wariancie potrzebować będziesz szerokiego garnka oraz metalowego durszlaka bądź sitka. Możesz także zaopatrzyć się w specjalną nakładkę na garnek do gotowania na parze.

Do garnka wlej niewielką ilość wody i postaw go na kuchence. Przygotuj produkty, które chcesz przyrządzić – pokrój warzywa na duże kawałki i dodaj do nich zioła lub dopraw mięso. Gdy woda się zagotuje, włóż składniki do durszlaka bądź sitka i całość szczelnie zakryj pokrywką. Gotuj potrawy na parze wymaganą ilość czasu (w dalszej części artykułu podpowiadamy ile). Do gotowania na parze możesz wykorzystać także bambusowy koszyk lub specjalne urządzenie zwane parowarem.

Naczynie do gotowania na parze – parowar

Parowar to specjalistyczne urządzenie służące do gotowania na parze. Składa się ono z pojemnika na wodę oraz kilku pięter z pojemnikami, w których można przyrządzać różne produkty. Mają one dziurki, które umożliwiają przenikanie pary na poszczególne poziomy.

Parowar umożliwia przygotowanie wielu potraw na parze w jednym czasie. Czyni to urządzenie niezwykle praktycznym. Na dolnym poziomie umieszcza się zwykle mięso lub ryby, nieco wyżej np. ryż bądź kuskus, a najwyżej – warzywa. Dzięki temu w kilkadziesiąt minut jesteś w stanie przygotować przepyszny, pełnowartościowy i niezwykle zdrowy posiłek!

Dania na parze – jak przyrządzić?

Jak przyrządzić pyszne dania z parowaru? To niezwykle proste. Wybrane produkty umyj i dobrze dopraw. Postaraj się nie używać soli, a w zamian postawić na świeże zioła lub przyprawy korzenne. Potrawę możesz dosolić ewentualnie na talerzu. Ryby lub mięso zamarynuj kilka godzin wcześniej. Do naczynia do gotowania na parze włóż gałązki tymianku, rozmarynu czy też listki bazylii. Ich aromat przeniknie do całej potrawy.

Jaki jest czas gotowania poszczególnych produktów? Ryby, owoce morza czy też warzywa na parze można przyrządzić już w kilkanaście minut. Poniżej przedstawiamy szacowany czas gotowania kilku popularnych produktów (pamiętaj, że ostateczny czas zależeć będzie np. od wielkości kawałków warzyw czy mięsa):
  • kurczak na parze – 20-30 minut,
  • filet z białej ryby na parze – 15-20 minut,
  • cała ryba na parze – 25-30 minut,
  • cukinia na parze – 10-15 minut,
  • brokuły na parze – 15-20 minut,
  • marchew na parze – 20-25 minut,
  • szparagi na parze – 5-10 minut,
  • ziemniaki na parze – 25-35 minut,
  • ryż na parze – 30-35 minut.
Smacznego!
Autorka: Olga Wacholc