Przeczytaj również: Zdrowe przekąski – pomysły na szybkie przegryzki
Jak gotować na parze? Zalety gotowania na parze
Gotowanie na parze to zdecydowanie najzdrowsza metoda obróbki termicznej. Podczas przygotowywania potraw tym sposobem mięso, warzywa czy owoce nie mają kontaktu z wodą. Dzięki temu składniki odżywcze nie są z nich wypłukiwane, a uzyskane danie jest znacznie zdrowsze.
Jak gotować na parze? To niezwykle proste – potrzebujesz jedynie kilku niezbędnych przyrządów, np. naczynia do gotowania na parze lub garnka i durszlaka. W artykule znajdziesz nasze porady.
Potrawy przygotowywane na parze są znacznie zdrowsze niż dania gotowane w sposób tradycyjny, gdyż zawierają więcej witamin i składników mineralnych. Ponadto charakteryzują się wspaniałym aromatem oraz konsystencją. Do wnętrza produktów nie dostaje się woda, co pozytywnie wpływa na ich smak.
Podczas tradycyjnego gotowania warzywa i owoce często stają się wyblakłe i sflaczałe. Natomiast gotowane na parze sprawia, że zachowują piękny kolor i jędrną konsystencję. Poza tym
gotowanie na parze nie wymaga dodatku tłuszczu, co na pewno spodoba się osobom na diecie. Dania z parowaru są smaczne i lekkostrawne.