Data modyfikacji:

Zdrowe przekąski na imprezę – co podać gościom?

Urządzasz imprezę i chcesz przyrządzić coś szybko oraz zdrowo? A może nie lubisz obiadów na mieście i wolisz wziąć do pracy coś z domu? W poniższym wpisie zdradzimy ci 4 pomysły na zdrowe, szybkie przekąski. Oczarują zaproszonych gości, będą idealne na lunch w pracy, a niektóre z nich jako lekka kolacja na diecie. Zapraszamy!
Sprawdź także jak zrobić zdrowe śniadanie.
zdrowe przekąski na imprezę
Lista zakupów:
  • bagietka
  • awokado
  • limonka
  • pół cebuli (najlepiej czerwonej)
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: kmin rzymski, sól, pieprz
  • Przygotowanie:
    Najpierw robimy guacamole. To prawdziwe, meksykańskie ma w składzie także cebulę i charakterystyczny kmin.
    Najpierw przygotuj awokado. Umyj je, a następnie wydrąż do miseczki jego miąższ. Teraz wyciśnij sok z jednej limonki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, 2 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy: pół łyżeczki kminu oraz sól, pieprz w zależności od upodobań.
    Wymieszaj składniki na gładką pastę i pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby twoje guacamole było jeszcze lepsze.
    Przed przyjściem gości - lub rano przed wyjściem do pracy - przygotuj grzanki. Nie ma nic prostszego. Kroimy bagietkę na małe talarki i następnie opiekamy je w piekarniku.
    Ja zawsze nastawiam piekarnik na 200 stopni i moje grzanki, w zależności od grubości, potrzebują zazwyczaj kilku minut. Gotowe!
    Gościom podaj gotowe grzanki z nałożonym guacamole. Na wierzch możesz posypać je także świeżą kolendrą, jeśli lubisz.
    Lista zakupów:
  • kilka dużych marchewek
  • kilka dużych pietruszek
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz
  • Przygotowanie:
    Nie ma nic prostszego niż wykonanie frytek z marchewki i pietruszki. Pokrój warzywa na grube paski przypominające frytki. Teraz na blasze do pieczenia wyłóż papier, a przygotowane słupki skrop oliwą.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Przed podaniem posyp obficie solą i pieprzem.
    Takie frytki możesz także podawać z hummusem. Możesz kupić gotowy lub przygotować go samemu. Zajmuje to jednak sporo czasu, dlatego hummus lepiej zrobić dzień wcześniej. Przepis na jego wykonanie znajdziesz poniżej:

    Hummus – zdrowa przekąska na zimno

    Hummus to hit każdej imprezy i zarazem zdrowa przekąska na zimno, którą można wykorzystać też jako pożywną pastę kanapkową. Podczas wieczoru w gronie przyjaciół hummus warto serwować w towarzystwie warzyw pokrojonych w słupki – marchewki, papryki czy selera naciowego.
    Lista zakupów:
  • puszka ciecierzycy;
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini;
  • ząbek czosnku;
  • ¼ szklanki oliwy;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • pieprz i sól do smaku.
  • Przygotowanie:
    Ciecierzycę płuczemy na sitku, po czym umieszczamy w pojemniku blendera razem z oliwą, czosnkiem i pastą sezamową. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i kuminem. Blendujemy na gładką masę. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody lub oliwy. Tę dietetyczną przekąskę można dowolnie modyfikować i dodawać do niej między innymi suszone pomidory, uprzednio upieczoną paprykę czy nawet buraki!
    Lista zakupów:
  • kilka dużych bananów
  • gorzka czekolada
  • łyżka masła
  • orzechy włoskie
  • wykałaczki
  • Przygotowanie:
    Kto powiedział, że słodycze muszą być niezdrowe? Banany w gorzkiej czekoladzie są naprawdę pełne wartościowych składników odżywczych, a przy tym przepyszne.
    Nie mówiąc już o tym, że szalenie proste w wykonaniu. Najpierw obierz banany i przekrój je na połówki. Każdego z nich nabij na wykałaczkę. Bardzo drobno posiekaj orzechy włoskie. Możesz także krótko je zmiksować. Wszystko zależy od tego, jaki efekt lubisz najbardziej.
    Pora na czekoladkę. Połam ją na kawałeczki i rozpuść w rondelku z łyżką masła. Pamiętaj, aby robić to na małym ogniu, co chwila mieszając.
    Po rozpuszczeniu maczaj banany w czekoladzie i posypuj je orzechami. Ja zawsze maczam je do połowy – tak wyglądają bardziej estetycznie i każdy z gości wie, co podaję. Teraz odstaw je do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotowe!
    Lista zakupów:
  • placki tortille (domowe lub gotowe)
  • szynka prosciutto
  • suszone pomidory
  • mozarella w kulce
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz
  • Przygotowanie:
    Gdy tortille są już gotowe pora przygotować ich składniki. Pomidory suszone zblenduj na gładką masę z odrobiną soli. Powstanie w ten sposób pasta, którą wysmarujesz swoje tortille.
    Porwij mozarellę, wyłóż plaster szynki i całość zawiń w roladkę. Teraz przekrój tortillę na pół, nabij na wykałaczkę i gotowe! Jeśli chcesz, aby twoja mozarella się rozpuściła, to włóż roladki na kilka minut do piekarnika.
    Nie chcesz kupować gotowych tortilli? Zrób je samemu! To naprawdę proste. Zresztą spójrz na poniższy filmik:

    Szparagi zapiekane w cieście francuskim – przekąska na imprezę na ciepło

    Chrupiące szparagi otulone w szynce parmeńskiej lub kozim serze to pomysł na przekąski, które można podawać samodzielnie, z sałatką czy z domowym sosem czosnkowym.
    Lista zakupów:
  • opakowanie ciasta francuskiego;
  • 6 łyżeczek pesto bazyliowego;
  • pęczek zielonych szparagów;
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej lub 6 plastrów koziego sera (lub pół na pół);
  • 6 łyżeczek startego, twardego sera;
  • roztrzepane jajko i 1 łyżka mleka.
  • Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Szparagi myjemy, odłamujemy zgrubiałe końce oraz łodyżki i kroimy na pół. Rozkładamy ciasto francuskie i dzielimy je na sześć równych kwadracików. Każdy z nich smarujemy łyżeczką pesto bazyliowego. Przygotowujemy sześć porcji szparagów – zawijamy je w szynkę lub ser, układamy na cieście i posypujemy startym serem. Zlepiamy ciasto po środku i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą przekąskę smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy około 15–20 minut.

    Pizza z cukinii – zdrowa przekąska pełna smaku

    Pizza z cukinii idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcemy zaserwować gościom zdrowe, smaczne i bezglutenowe przekąski!
    Lista zakupów:
  • 1 średniej wielkości cukinia;
  • 2 mięsiste pomidory;
  • pasta pomidorowa;
  • mozzarella;
  • salami picante;
  • ½ szklanki oliwy z oliwek;
  • bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku.
  • Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Cukinię i pomidory kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Oliwę mieszamy z przyprawami i dokładnie smarujemy plastry cukinii, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster smarujemy passatą, po czym dodajemy po plasterku pomidora i szynki, a na wierzch wykładamy mozzarellę. Zapiekamy około 10–15 minut.

    Sałatka z pomidorów i nektarynek – hit wśród dietetycznych przekąsek

    Czy są tu fani aromatycznych połączeń pełnych niebanalnego smaku? Na letniej imprezie sałatka z pomidorów i nektarynek sprawdzi się doskonale. Wystarczy kilka niebanalnych dodatków, dzięki którym goście zapamiętają tę przekąskę na długo!
    Lista zakupów:
  • 2 pomidory malinowe lub bawole serca;
  • 2 nektarynki;
  • pół opakowania sera halloumi;
  • garść solonych pistacji;
  • odrobina oliwy i dobrego octu balsamicznego;
  • chili w płatkach i świeżo zmielony czarny pieprz.
  • Przygotowanie:
    Pomidory i nektarynki kroimy w cienkie plastry i układamy naprzemiennie na półmisku. Halloumi również kroimy w plastry, po czym grillujemy lub podsmażamy na zwykłej patelni – bez tłuszczu. Gdy ser nabierze rumianego koloru, układamy go między plasterkami owoców. Skrapiamy oliwą oraz octem. Doprawiamy płatkami chili i pieprzem. Tuż przed podaniem siekamy pistacje i posypujemy nimi sałatkę. Opcjonalnie możemy udekorować ją listkami bazylii.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Autor: Anna Mlonka