Najpierw robimy guacamole. To prawdziwe, meksykańskie ma w składzie także cebulę i charakterystyczny kmin.
Najpierw przygotuj awokado. Umyj je, a następnie wydrąż do miseczki jego miąższ. Teraz wyciśnij sok z jednej limonki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, 2 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy: pół łyżeczki kminu oraz sól, pieprz w zależności od upodobań.
Wymieszaj składniki na gładką pastę i pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby twoje guacamole było jeszcze lepsze.
Przed przyjściem gości - lub rano przed wyjściem do pracy - przygotuj grzanki. Nie ma nic prostszego. Kroimy bagietkę na małe talarki i następnie opiekamy je w piekarniku.
Ja zawsze nastawiam piekarnik na 200 stopni i moje grzanki, w zależności od grubości, potrzebują zazwyczaj kilku minut. Gotowe!
Gościom podaj gotowe grzanki z nałożonym guacamole. Na wierzch możesz posypać je także świeżą kolendrą, jeśli lubisz.
Kto powiedział, że słodycze muszą być niezdrowe? Banany w gorzkiej czekoladzie są naprawdę pełne wartościowych składników odżywczych, a przy tym przepyszne.
Nie mówiąc już o tym, że szalenie proste w wykonaniu. Najpierw obierz banany i przekrój je na połówki. Każdego z nich nabij na wykałaczkę. Bardzo drobno posiekaj orzechy włoskie. Możesz także krótko je zmiksować. Wszystko zależy od tego, jaki efekt lubisz najbardziej.
Pora na czekoladkę. Połam ją na kawałeczki i rozpuść w rondelku z łyżką masła. Pamiętaj, aby robić to na małym ogniu, co chwila mieszając.
Po rozpuszczeniu maczaj banany w czekoladzie i posypuj je orzechami. Ja zawsze maczam je do połowy – tak wyglądają bardziej estetycznie i każdy z gości wie, co podaję. Teraz odstaw je do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotowe!
Polecamy: Przepisy na zdrowe słodycze
Gdy tortille są już gotowe pora przygotować ich składniki. Pomidory suszone zblenduj na gładką masę z odrobiną soli. Powstanie w ten sposób pasta, którą wysmarujesz swoje tortille.
Porwij mozarellę, wyłóż plaster szynki i całość zawiń w roladkę. Teraz przekrój tortillę na pół, nabij na wykałaczkę i gotowe! Jeśli chcesz, aby twoja mozarella się rozpuściła, to włóż roladki na kilka minut do piekarnika.