Cynamonowiec, czyli roślinę, z której pochodzi cynamon, można podzielić na trzy rodzaje:
Spożywając rdzawy proszek, dostarczysz także swojemu ciału błonnik, który ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego.
Aby kupiony cynamon nie stracił swoich właściwości, warto zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. Poleca się zamknięcie woreczka z proszkiem w szczelnym pojemniczku, umieszczonym w ciemnym miejscu.
Cynamon dodatkowo zmniejsza poziom glukozy we krwi. Dzięki temu ogranicza produkcję insuliny, co z kolei prowadzi do zmniejszenia ilości magazynowanego tłuszczu. Jeśli chcesz uregulować cukier, spożywaj napar z przyprawy i rano, i wieczorem.
Co więcej, pobudzenie do pracy układu pokarmowego i przyspieszenie metabolizmu sprawia, że pokarm jest szybciej trawiony, a organizm łatwiej pozbywa się zalegających w nim toksyn.
Jeśli zmagasz się z przeziębieniem, to cynamon, dzięki swoim właściwościom, może pomóc ci w pokonaniu choroby. W tym celu warto dwa razy dziennie pić mieszankę miodu i ¼ łyżeczki przyprawy, która nie tylko przyspieszy powrót do zdrowia, ale także wzmocni odporność.
Rozgrzewające właściwości cynamonu sprawiają, że jego spożywanie jest szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym. Niskie temperatury i wiatr powodują, że infekcje dosłownie dopadają większość z nas. Wystarczy, że będziesz dodawać przyprawę do owsianki, herbaty czy ulubionych słodkości.
Zmagasz się ze wzdęciami i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego? W takim razie w twojej diecie powinien zagościć cynamon. Przyprawa ma właściwości usprawniające trawienie, dzięki którym eliminuje problem wzdęć, uczucia przepełniania czy bólu brzucha.
Cynamon ma także właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne, które okazują się szczególnie pomocne w przypadku grzybów Candida. Najczęściej znajdziesz je w jelitach, jednak w niektórych przypadkach grzybica dotyka już jamy ustnej.
Rozgrzewająca przyprawa jest również polecana osobom chorym na cukrzycę typu 2 – cynamon pomaga w regulowaniu poziomu glukozy. Równie doskonale sprawdzi się w przypadku redukcji gazów, zwalczaniu wymiotów czy biegunek oraz przy nieregularnych miesiączkach.
To również te właściwości mają wpływ na uniemożliwienie osadzania się kwasów tłuszczowych w tętnicach. Przyprawa dodatkowo pomaga w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Cynamon ma również właściwości przeciwmiażdżycowe, pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego oraz wykazuje działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.
Dodatkowo może wpływać na zwiększenie produkcji estrogenów oraz zmniejszać dolegliwości związane z reumatyzmem. Przyprawa zawiera również olejek cynamonowy, który ma właściwości odkażające, sprawdzające się w przypadku trądziku.
Jak powiedział kiedyś Paracelsus – Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną.
Mimo, że cynamon ma szereg dobroczynnych właściwości, to szacuje się, że u osób dorosłych maksymalna dzienna dawka przyprawy wynosi, w zależności od masy ciała, około 0,7 g, podczas gdy u dzieci wartość ta spada do 0,1 do 0,2 g.
Do możliwych skutków ubocznych cynamonu można zaliczyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego, przyspieszenie bicia serca czy podrażnienie wrzodów żołądka.
Właśnie dlatego z jego spożywania powinny zrezygnować osoby z chorobami układu trawiennego i sercowo-naczyniowymi oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Warto także odstawić cynamon podczas antybiotykoterapii.