Data publikacji:

Cynamon: właściwości w dietetyce i lecznictwie

Każdy z nas ma go w swojej kuchni i chętnie stosuje, w szczególności zimą. Mowa oczywiście o cynamonie, który nadaje słodkościom charakterystycznego, rozgrzewającego posmaku. Jednak na walorach smakowych jego zalety się nie kończą – przyprawa jest chętnie wykorzystywana w dietetyce i lecznictwie. Jak działa cynamon? Sprawdzamy jego właściwości!
cynamon

Co warto wiedzieć o cynamonie?

Zanim opowiemy ci o wszystkich właściwościach, którymi może pochwalić się cynamon, warto przyjrzeć się samej przyprawie. W sklepach dostaniesz ją w dwóch formach – sproszkowanej lub w laskach. Bez względu na to, którą wybierzesz, produkt ma intensywny, słodko-ostry posmak i rdzawy kolor. Sprawdź także inne przyprawy korzenne.

Cynamonowiec, czyli roślinę, z której pochodzi cynamon, można podzielić na trzy rodzaje:

  • cynamonowiec kamforowy,
  • cynamonowiec wonny (chiński),
  • cynamonowiec cejloński, czyli najpopularniejsza odmiana w Polsce.
Cynamon to nie tylko piękny smak i aromat. W przyprawie znajdziesz mnóstwo cennych składników odżywczych, w szczególności witamin i minerałów. Wśród nich nie zabrakło witaminy B1 i C oraz żelaza, wapnia i magnezu.

Spożywając rdzawy proszek, dostarczysz także swojemu ciału błonnik, który ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego.

Aby kupiony cynamon nie stracił swoich właściwości, warto zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. Poleca się zamknięcie woreczka z proszkiem w szczelnym pojemniczku, umieszczonym w ciemnym miejscu.

Cynamon – cenne właściwości w dietetyce

Czy wiesz, że cynamon jest jednym z najlepszych przyjaciół osób na diecie? Właściwości przyprawy okazują się nieocenione w walce z niechcianymi kilogramami. Dlaczego? Nie tylko reguluje trawienie, ale także rozgrzewa organizm. A do tego przyjmowany na czczo razem z miodem może dodać energii na cały dzień.

Cynamon dodatkowo zmniejsza poziom glukozy we krwi. Dzięki temu ogranicza produkcję insuliny, co z kolei prowadzi do zmniejszenia ilości magazynowanego tłuszczu. Jeśli chcesz uregulować cukier, spożywaj napar z przyprawy i rano, i wieczorem.

Co więcej, pobudzenie do pracy układu pokarmowego i przyspieszenie metabolizmu sprawia, że pokarm jest szybciej trawiony, a organizm łatwiej pozbywa się zalegających w nim toksyn.

Cynamon – właściwości lecznicze

Cynamon i jego właściwości lecznicze zostały docenione już tysiące lat temu. Przyprawa z pewnością nie jest obca osobom interesującym się medycyną naturalną. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Jeśli zmagasz się z przeziębieniem, to cynamon, dzięki swoim właściwościom, może pomóc ci w pokonaniu choroby. W tym celu warto dwa razy dziennie pić mieszankę miodu i ¼ łyżeczki przyprawy, która nie tylko przyspieszy powrót do zdrowia, ale także wzmocni odporność.

Rozgrzewające właściwości cynamonu sprawiają, że jego spożywanie jest szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym. Niskie temperatury i wiatr powodują, że infekcje dosłownie dopadają większość z nas. Wystarczy, że będziesz dodawać przyprawę do owsianki, herbaty czy ulubionych słodkości.

Zmagasz się ze wzdęciami i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego? W takim razie w twojej diecie powinien zagościć cynamon. Przyprawa ma właściwości usprawniające trawienie, dzięki którym eliminuje problem wzdęć, uczucia przepełniania czy bólu brzucha.

Cynamon ma także właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne, które okazują się szczególnie pomocne w przypadku grzybów Candida. Najczęściej znajdziesz je w jelitach, jednak w niektórych przypadkach grzybica dotyka już jamy ustnej.

Rozgrzewająca przyprawa jest również polecana osobom chorym na cukrzycę typu 2 – cynamon pomaga w regulowaniu poziomu glukozy. Równie doskonale sprawdzi się w przypadku redukcji gazów, zwalczaniu wymiotów czy biegunek oraz przy nieregularnych miesiączkach.

Inne właściwości cynamonu

Znany i lubiany cynamon ma jeszcze wiele innych właściwości. Dzięki zawartości antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, skutecznie opóźnia proces starzenia się komórek.

To również te właściwości mają wpływ na uniemożliwienie osadzania się kwasów tłuszczowych w tętnicach. Przyprawa dodatkowo pomaga w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

Cynamon ma również właściwości przeciwmiażdżycowe, pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego oraz wykazuje działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.

Dodatkowo może wpływać na zwiększenie produkcji estrogenów oraz zmniejszać dolegliwości związane z reumatyzmem. Przyprawa zawiera również olejek cynamonowy, który ma właściwości odkażające, sprawdzające się w przypadku trądziku.

Skutki uboczne cynamonu

Cynamon, choć ma wiele właściwości zdrowotnych, to może jednak powodować skutki uboczne. Oczywiście wyłącznie w przypadku zbyt częstego spożywania. Problemem okazuje się kumaryna, czyli zawarta w nim substancja zapachowa. Właście dlatego warto rozsądnie dawkować przyprawę.

Jak powiedział kiedyś Paracelsus – Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną.

Mimo, że cynamon ma szereg dobroczynnych właściwości, to szacuje się, że u osób dorosłych maksymalna dzienna dawka przyprawy wynosi, w zależności od masy ciała, około 0,7 g, podczas gdy u dzieci wartość ta spada do 0,1 do 0,2 g.

Do możliwych skutków ubocznych cynamonu można zaliczyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego, przyspieszenie bicia serca czy podrażnienie wrzodów żołądka.

Właśnie dlatego z jego spożywania powinny zrezygnować osoby z chorobami układu trawiennego i sercowo-naczyniowymi oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Warto także odstawić cynamon podczas antybiotykoterapii.