Kurkuma – zastosowanie
Kurkuma kojarzy się przede wszystkim z aromatycznym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej. Warto wiedzieć, że niepowtarzalny smak to nie jedyny atut tej przyprawy. Prócz walorów kulinarnych, gwarantuje ona szereg korzyści dla zdrowia, a nawet dla urody.
Czy wiesz, że 100 g kurkumy to jedynie 390 kcal? Biorąc pod uwagę to, że do przyprawiania dań stosuje się zaledwie szczyptę przyprawy, to bardzo niewiele. Kurkuma może, a nawet powinna znaleźć się w jadłospisie osób odchudzających się. Zawarta w niej kurkumina pobudza metabolizm oraz wspomaga usuwanie toksyn i złogów z organizmu, poprawiając skuteczność diety.
- Kurkuma – właściwości zdrowotne
Trwające badania nad kurkumą wskazują, że może ona hamować postęp schorzeń układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera i depresja. Podejrzewa się również, że przyprawa może być bardzo korzystna dla osób borykających się z jaskrą oraz zapaleniem spojówek.
Warto pamiętać, że regularne spożywanie kurkumy poprawia odporność organizmu. Zawarte w niej witaminy wzmacniają układ immunologiczny, zaś antyoksydanty zmniejszają ryzyko występowania chorób nowotworowych.
Kurkuma – jak stosować ją w pielęgnacji?
Miód z kurkumą i mlekiem to znakomity przepis na prostą maseczkę dla cery trądzikowej. Indyjska przyprawa działa antyseptycznie, dlatego wspaniale sprawdza się w zwalczaniu niedoskonałości. Ciekawostką jest to, że pomimo swojego koloru, kurkuma działa rozjaśniająco – dodając odrobinę do pasty do zębów, przygotujesz domowy zabieg wybielający.