Ciasteczka korzenne w wersji fit – właściwości przypraw korzennych
Kochasz ciasteczka korzenne, jednak chcesz dbać o zdrowie i linię?
Przygotuj słodkości w wersji fit, dzięki którym będziesz mogła w pełni korzystać z prozdrowotnych wartości przypraw korzennych! W ich skład wchodzi kilka przypraw o pozytywnym działaniu na ludzki organizm.
Cynamon ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Pomaga w walce z przeziębieniami, a także pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Podobne właściwości ma kardamon.
Kolejną przyprawą korzenną jest imbir. Przynosi ulgę osobom cierpiącym z powodu nudności i ma działanie przeciwwymiotne. Ponadto wspomaga organizm w walce z infekcjami. Gałka muszkatołowa natomiast zapobiega zakrzepicy, pobudza krążenie i usprawnia proces trawienia.
Jakimi właściwościami mogą poszczycić się goździki? Działają przeciwbólowo, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i wspomagają wydzielanie insuliny. Anyż natomiast wspomaga leczenie zgagi i niestrawności, a także działa bakteriobójczo.
Wszystkie powyższe składniki można znaleźć w gotowych, dobrej ja kości mieszankach do pierniczków i ciastek korzennych. Chcesz przygotować taki miks samodzielnie? Wymieszaj rozgniecione moździerzem przyprawy w ulubionych proporcjach i wykorzystuj do zdrowych wypieków!
Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne i niskokaloryczne ciastka korzenne w wersji fit!Przepis na ciastka korzenne w wersji fit:
Składniki:- 250 gr mąki owsianej (u mnie owsiana + orkiszowa jasna);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 60 g oleju kokosowego (może być masło klarowane);
- 5 łyżek miodu/syropu z agawy;
- 1 jajko;
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich;
- dwie łyżki przyprawy do piernika (można skomponować ją samemu, mieszając cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową).
Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodajcie schłodzony tłuszcz w kawałkach i energicznie zagniećcie, dodając stopniowo miód/syrop oraz roztrzepane jajko. Masę na min. godzinę włóżcie do lodówki. Po tym czasie rozwałkujcie i wytnijcie co dusza zapragnie.
Ciasteczka, w zależności od grubości, powinny piec się przez 10-15 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Mąkę owsianą możecie przygotować sami, mieląc płatki owsiane w młynku do kawy.