Dieta niskoresztkowa – dla kogo?
Dieta niskoresztkowa jest przede wszystkim rekomendowana osobom, u których zdiagnozowano chorobę Leśniewskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, stan zapalny jelita cienkiego, zespół jelita drażliwego czy nowotwór jelit. Równie często jest stosowana po operacjach.
Co ciekawe, dieta ubogoresztkowa może okazać się pomocna w przypadku innych chorób, takich jak:
kamica nerkowa,
przewlekłe zapalenie trzustki,
zapalenie pęcherzyka żółciowego,
zapalenie dróg żółciowych.
Produkty dozwolone na diecie ubogoresztkowej
Na diecie niskoresztkowej należy ograniczyć spożywanie wielu produktów, w szczególności surowych warzyw i owoców. Równie ważna jest obróbka termiczna – duszenie, gotowanie i pieczenie. Ważne, aby każde danie było lekkostrawne, zawierało niewielką ilość tłuszczu i dużo białka oraz mogło zostać całkowicie przyswojone przez organizm.
Co można jeść na diecie ubogoresztkowej? W przepisach pojawiają się takie produkty spożywcze jak:
ryż,
jasne pieczywo, chude mięsa, ryby i wędliny, sucharki, kasza manna, chude produkty mleczne (twaróg, mleko), jajka (gotowane na miękko!), warzywa (buraki, ziemniaki, pomidory czy marchewka), owoce (banany, jabłka, jagody, morele), masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy i słonecznikowy.
W trakcie przygotowywania potraw możesz sięgać po odrobinę soli, koper czy cynamon. Możesz także pić słabą herbatę, rozcieńczone soki (w ograniczonych ilościach), wodę niegazowaną i herbaty ziołowe.