Data publikacji:

Fit-makowiec na święta. Trzy najlepsze przepisy

Makowiec to jedno z najbardziej popularnych polskich ciast, które na stołach króluje przede wszystkim w Boże Narodzenie. Zaskocz swoich bliskich i w tym roku zaserwuj im ten przysmak w zupełnie innym, zdrowszym wydaniu – bez cukru, białej mąki i mleka. Sprawdź trzy świetne przepisy na fit-makowca, który przygotujesz w kilka chwil.
makowiec

Zrób fit ciasto na święta!

Wiele osób twierdzi, że w okresie Bożego Narodzenia można pozwolić sobie na małe obżarstwo – nawet, jeśli przez cały rok przestrzega się zasad zdrowego odżywiania.

Warto jednak wiedzieć, że świąteczne ciasta mogą być zarazem pyszne i zdrowe. Czasem niewielka modyfikacja tradycyjnego przepisu sprawi, że na bożonarodzeniowym stole pojawi się znakomity, „odchudzony” deser. Zobacz też proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie - przepisy.

Dietetyczne ciasto na święta Bożego Narodzenia przygotujesz stosując zdrowe zamienniki cukru, bogate w składniki odżywcze kasze, owoce i bakalie.

W ten sposób niemal każdy konwencjonalny przepis na świąteczny wypiek zmienisz tak, by kalorii na rodzinnym stole było odrobinę mniej.

Fit-makowiec – przepisy, które warto wypróbować

Makowiec to jedno z tych ciast, które na świątecznych stołach goszczą najczęściej. Tradycyjny przepis w prosty sposób można odmienić tak, by stało się ono mniej kaloryczne, a zarazem o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Sprawdź trzy przepisy na makowiec w wersji fit. Zapewniamy, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka!

Dietetyczny makowiec w wersji wegańskiej

Składniki:
  • 1 i ½ szklanki maku,
  • 2 banany,
  • 50 g oleju kokosowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki wiórków kokosa,
  • 1 szklanka wiśni,
  • szczypta ksylitolu.
Przygotowanie:
  1. Mak wsyp do garnka, zalej 2 szklankami wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut, aż wchłonie całą wodę.
  2. Ugotowany mak zmiel w maszynce o małych oczkach.
  3. Do zmielonego maku dodaj olej kokosowy, rozgniecione banany i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy dodaj wiórki kokosa i płatki migdałów, a następnie wiśnie, startą czekoladę gorzką. Dosłodź odrobiną ksylitolu.
  5. Masę przełóż do tortownicy (22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadź ciasto.
  6. Dietetyczne ciasto na święta piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Przepis na dietetyczny makowiec jaglany

Składniki:
  • 150 g maku,
  • 120 g kaszy jaglanej,
  • ¼ szklanki ksylitolu,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • ½ szklanki daktyli.
Przygotowanie:
  1. Daktyle sparz wrzątkiem i trzymaj pod przykryciem przez godzinę.
  2. Ugotuj kaszę jaglaną w 1,5 szklanki wody.
  3. Mak gotuj przez 30 minut, a następnie odcedź i zmiel razem z miękkimi daktylami.
  4. Do kaszy dodaj oleju kokosowego i miodu. Odstaw na 10 minut, po czym zblenduj na jednolitą masę.
  5. Zetrzyj jabłko na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z rozdrobnionymi płatkami owsianymi i kaszą jaglaną.
  6. Połącz masę jaglaną, mak oraz starte jabłko. Dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj.
  7. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
  8. Gotowy dietetyczny makowiec z jabłkami polej roztopioną gorzką czekoladą.

Przepis na fit makowiec z budyniem

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 40 g oleju kokosowego,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • szczypta ksylitolu,
  • 3 łyżki wody.
Masa:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru,
  • 400 ml mleka roślinnego,
  • 100 g maku,
  • szczypta ksylitolu.
Przygotowanie:
  1. Połącz ze sobą mąkę, żółtko, sodę, ksylitol i wodę. Dokładnie rozrób ciasto, a następnie włóż je do lodówki na godzinę.
  2. Budyń ugotuj w mleku roślinnym, dodaj odrobinę ksylitolu.
  3. Mak gotuj w wodzie przez około 30 minut, a następnie odcedź i zmiel.
  4. Połącz masę budyniową z makiem.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż nim formę, a następnie piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
  6. Wyjmij spód ciasta z piekarnika i wyłóż na nim masę budyniowo-makową. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika na 30 minut.
Dietetyczne ciasta na Święta Bożego Narodzenia nie muszą być gorsze od swoich pierwowzorów. Wypróbuj jeden z przepisów na fit-makowiec i ciesz się świątecznymi słodkościami bez szkody dla sylwetki!
Autorka: Joanna Stanuch