Dlaczego nadmiar soli w diecie szkodzi?
Sól kuchenna jest jednym ze źródeł sodu, który jest niezbędnym składnikiem w diecie każdego człowieka. Reguluje on gospodarkę wodną organizmu oraz odpowiada za właściwe przewodnictwo nerwowe w komórkach.
Sód jest także składnikiem, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca. Gdy w organizmie brakuje sodu, pojawiają się poważne problemy zdrowotne, a nawet zagrożenie życia.
Niestety – mimo, że sól jest zasobna w życiodajny pierwiastek, nie można powiedzieć, że jest w pełni bezpieczna dla ludzkiego zdrowia - tym bardziej, że statystyki wskazują, że przeciętny Polak spożywa jej zdecydowanie zbyt wiele.
Podczas, gdy WHO rekomenduje nieprzekraczanie 5 g soli w diecie dziennie, nasi rodacy spożywają jej nawet o 2-3 gramy więcej. Nie chodzi jednak o sól sypaną z solniczki, ale o sięganie po produkty, które zawierają ją w swoich składach. Dlaczego nadmiar soli jest tak groźny?
- Nadmiar soli zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
- Pojawia się większa szansa na udar mózgu.
- Nadmierna ilość soli w diecie jest powodem raka żołądka.
- Sól może być przyczyną zawału serca.
- Przyczynia się do powstawania osteoporozy.