Nie jest tajemnicą, że soki wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Czy słyszałaś jednak o soku z brzozy? Jego cudowne właściwości wykorzystywano już setki lat temu. Dziś moda na jego stosowanie powraca. Zdradzamy, co kryje się za działaniem soku z brzozy i w jakich sytuacjach warto po niego sięgać!
Sok z brzozy, nazywany zamiennie oskołą, pozyskiwany jest z pnia drzewa i wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Posiada mnóstwo soli mineralnych oraz witamin. Znany jest z dużej zawartości magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, miedzi, potasu oraz witamin z grupy B, jak również witaminy C.
Przeczytaj również: Siemię lniane na włosy: jakie przynosi korzyści?
Innym sposobem na pozyskiwanie soku z brzozy jest wyciskanie go z liści, co jest jednak o wiele bardziej czasochłonne. Zamiast tego częściej używa się ich jako okładów (np. w leczeniu reumatyzmu).
Właściwości soku z brzozy cenione są w medycynie ludowej, jednak jego stosowanie poleca również wielu lekarzy. To sposób na zniwelowanie wielu zdrowotnych dolegliwości.
Sok brzozowy słynie ze zbawiennego działania na układ kostny człowieka. Minerały zawarte w brzozie zmniejszają dolegliwości bólowe związane z reumatyzmem oraz odżywiają stawy. Brzozę na reumatyzm stosuje się nie tylko w postaci soku – ludowym sposobem na bolące kości i stawy są okłady z liści tego drzewa. Zauważono, że sok z brzozy zmniejsza ból towarzyszący rwie kulszowej.
Na długiej liście dobroczynnych składników soku z brzozy znajduje się sporo antyoksydantów, czyli składników zapobiegających rozwojowi komórek nowotworowych. Już wiele lat temu sok z brzozy uważany był za skuteczny lek chroniący przed rakiem (zwłaszcza rakiem płuc). Jego regularne stosowanie zaleca się osobom palącym.
Szukasz naturalnej metody na wzmocnienie odporności? Sok z brzozy okaże się znakomitym rozwiązaniem. Dzięki dużej zawartości witaminy C, chroni przed sezonowymi przeziębieniami. Warto sięgać po niego w okresach przejściowych, wczesną jesienią oraz wiosną.
Dzięki sporej ilości żelaza zawartej w soku z brzozy, można stosować go jako wsparcie w leczeniu anemii. Trzeba dodać, że sok z brzozy jest skarbnicą witamin, dlatego może pomóc w uzupełnieniu różnych niedoborów.
Przeciwutleniacze, magnez i potas zawarte w soku z brzozy bardzo korzystnie wpływają na układ krwionośny. Regularne picie soku z brzozy wzmacnia serce, żyły i tętnice, chroniąc przed poważnymi chorobami.
Regularne picie soku z brzozy poprawia pracę nerek, oczyszcza je i zapobiega powstawaniu kamieni. Dodatkowo brzoza doskonale nawadnia – latem warto dodać odrobinę oskoły do wody lub lemoniady, aby szybciej ugasić pragnienie.
Jak nietrudno się domyślić, składniki zawarte w brzozie wpływają korzystnie nie tylko na zdrowie, ale i wygląd. Brzoza znana jest ze świetnego wpływu na kondycję włosów, jak również zapobiegania ich wypadaniu. Na rynku znajdziesz wiele kosmetyków do włosów bazujących na soku z brzozy – jeśli chcesz cieszyć się mocnymi kosmykami, koniecznie je wypróbuj!
Sok z brzozy może posłużyć ci również jako naturalny tonik do twarzy. Działa nawilżająco i przeciwzmarszczkowo, a na dodatek przyspiesza gojenie ran i podrażnień.
Jak pić sok z brzozy, aby go nie przedawkować? Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest picie 150 ml soku dziennie z brzozy w trzech dawkach.
Jakie są skutki uboczne picia soku z brzozy? Będą one zauważalne u osób uczulonych na pyłki tego drzewa, dlatego powinny one bezwzględnie zrezygnować z picia oskoły. Przedawkowanie dziennej dawki soku brzozowego może grozić zaburzeniem pracy nerek.
Sok z brzozy pozyskiwany jest poprzez wywiercenie w pniu drzewa dziurki, do której wkładany jest wężyk. Takie rozwiązanie pozwala na odprowadzanie pełnowartościowego soku. Trzeba jednak wiedzieć, że świeży sok brzozowy ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia (2-3 dni). Poza tym, by nie zaszkodzić drzewu, należy pozyskiwać go tylko z dojrzałych okazów.
Producenci soku z brzozy dodają do niego różne substancje konserwujące i stosują pasteryzację, która ma na celu wydłużenie trwałości substancji. Nie pozostaje to jednak bez wpływu na jej skład, który w trakcie konserwowania ulega pogorszeniu.
W takim razie, jak pozyskać sok z brzozy, który cechuje się dobrą jakością i trwałością? Najlepiej poszukiwać go w sklepach internetowych specjalizujących się w produktach naturalnych. Producenci soków stale opracowują coraz to nowsze metody, dzięki którym można zachować zarówno ich jakość, jak i dłuższy termin przydatności do spożycia. Pozyskiwanie soku z brzozy na własną rękę jest trudne i bardzo długotrwałe, dlatego lepszym rozwiązaniem okaże się zamówienie go w sklepie z produktami organicznymi.
Sok z brzozy należy przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz wydłużyć jego termin zdatności do spożycia do nawet dwóch tygodni, możesz dodać do niego odrobinę soku z cytryny lub miodu, które działają jak naturalne konserwanty.
Sok z brzozy ceniony przez nasze prababcie powraca do łask – jego właściwości odkrywane są na nowo. Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność i pracę organizmu, koniecznie wypróbuj na sobie działanie oskoły.
Autorka: Joanna Stanuch