Data publikacji:

Olej kokosowy – właściwości

Jedni go uwielbiają, drudzy omijają szerokim łukiem. A szkoda, bo olej kokosowy ma mnóstwo właściwości, które można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Zastanawiasz się, co w nim takiego wyjątkowego? W takim razie nasz przewodnik po oleju kokosowym to idealna lektura na najbliższe kilka minut. Znajdziesz w nim najważniejsze informacje o właściwościach naturalnego produktu i jego zastosowaniu. Przyjemnej lektury!

olej kokosowy

Przeczytaj również: Olej macadamia - właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy – co warto o nim wiedzieć?

Olej kokosowy, który może pochwalić się cennymi właściwościami i szerokim zastosowaniem, to tłuszcz roślinny pozyskiwany z miąższu orzechów palmy kokosowej. Naturalny produkt ma biały kolor, a jego jedna łyżka dostarcza ciału około 121 kcal. Na rynku znajdziesz go w trzech wersjach: nierafinowanej, rafinowanej i virgin.

  • Olej kokosowy nierafinowany to bomba cennych składników odżywczych, która zaskoczy cię także przyjemnym smakiem i zapachem. Tłoczony na zimno produkt znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce, jednak w kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno.
  • Olej kokosowy rafinowany, choć ma mniej składników odżywczych od swojego nierafinowanego odpowiednika, to jednak nadaje się do obróbki termicznej. Możesz stosować go do pieczenia i smażenia.
  • Olej kokosowy virgin to produkt pozyskiwany najbardziej naturalną i pozwalającą na zachowanie maksimum składników metodą.

Olej kokosowy zawiera przede wszystkim bogactwo kwasów tłuszczowych. Choć większość z nich stanowią te nasycone, których raczej powinno się unikać, to nie musisz się martwić o swoje zdrowie. W tłuszczu z orzechów palmy kokosowej znajdują się kwasy średniołańcuchowe, które są inaczej wchłaniane i mogą wykazywać mnóstwo prozdrowotnych właściwości.

Dodatkowo w oleju kokosowym znajdziesz minerały, na przykład żelazo, magnez, wapń, potas czy fosfor, oraz witaminy C, E i z grupy B. Nie brakuje także kwasu foliowego, który jest potrzebny nie tylko kobietom w ciąży, oraz kwasu laurynowego, mającego ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Olej kokosowy – właściwości

Popularność, jaką cieszy się olej kokosowy, nie jest przypadkowa. Ma on cenne właściwości lecznicze, dzięki którym możesz zadbać o swoje zdrowie z pomocą smacznej diety, zawierającej tłuszcz z orzechów palmy kokosowej. Olej kokosowy:

  • ma właściwości odchudzające,
  • działa bakteriobójczo oraz zwalcza wirusy i grzyby, w tym między innymi te z grupy Candida,
  • wspomaga naturalny proces regeneracji ciała, w tym także ran i oparzeń,
  • wykazuje właściwości przeciwtrądzikowe,
  • wpływa pozytywnie na poziom insuliny, dzięki czemu może być spożywany przez osoby z cukrzycą, insulinoopornością lub zdiagnozowanym stanem przedcukrzycowym,
  • może chronić przed powstawaniem złogów w żyłach, stając się tym samym doskonałym dodatkiem w profilaktyce miażdżycy,
  • ma pozytywny wpływ na pracę układu krążenia,
  • zmniejsza ryzyko zawału i udaru,
  • ma właściwości przeciwpróchnicze,
  • wspomaga prawidłową pracę mózgu.

Jak widzisz, właściwości oleju kokosowego naprawdę robią wrażenie! Mamy nadzieję, że już teraz przekonaliśmy cię do włączenia go do twojej diety i nie tylko.

Olej kokosowy – zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy znalazł przede wszystkim zastosowanie w kuchni. Możesz wykorzystać go do przyrządzania swoich ulubionych potraw, i to zarówno tych obiadowych, jak i zdrowych słodkości, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Ze względu na to, że jego rafinowana wersja ma wysoki punkt dymienia, sprawdzi się doskonale podczas smażenia i pieczenia. Olej kokosowy nie przypali się i nie straci swoich cennych właściwości nawet pod wpływem wysokiej temperatury.

Jak wykorzystać olej kokosowy w kuchni? Możesz na przykład zastąpić nim masło lub inny tłuszcz podczas pichcenia domowych wypieków. Co ciekawe, tłuszcz roślinny będzie świetnym składnikiem czekolady, którą możesz przygotować z połączenia oleju, kakao i odrobiny cukru.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni jest również dodanie go do… kawy! Kawa kuloodporna, bo tak się ją nazywa, to mieszanka ulubionej małej czarnej z tłuszczem z orzechów palmy roślinnej, która zagwarantuje ci dawkę węglowodanowej energii.

Czy olej kokosowy ma właściwości odchudzające?

Jak się okazuje, olej kokosowy ma właściwości odchudzające, dzięki czemu może być z powodzeniem wybierany przez osoby, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Jak to możliwe? Naturalny tłuszcz roślinny, o ile jest tłoczony na zimno, jest od razu spalany przez organizm, a tym samym ciało nie magazynuje go w formie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo uważa się, że olej kokosowy może także pomagać w zwiększeniu spalanych kalorii nawet o 5%!

Olej kokosowy – właściwości w kosmetyce

Olej kokosowy jest chętnie stosowany w kosmetyce. Sekretem jest bogactwo cennych składników odżywczych, które zawiera. Szczególnie ważna jest wysoka zawartość kwasu laurynowego, który wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Dzięki temu sprawdzi się doskonale w walce z trądzikiem. Dodatkowo substancja ma również działanie nawilżające i pomaga w unormowaniu produkcji sebum.

Jak się okazuje, olej kokosowy ma także właściwości ochronne. Zabezpiecza on skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się skóry. Znajdziesz w nim również witaminę E, którą nazywa się witaminą młodości, dzięki czemu włączenie oleju do regularnej pielęgnacji pomoże ci w walce ze zmarszczkami.
Olej kokosowy możesz stosować nie tylko na twarz i ciało, ale także na włosy, na przykład do olejowania. Naturalna formuła zapewni im dogłębne nawilżenie i odżywienie, pomoże w walce z rozdwajającymi się końcówkami oraz nada fryzurze zdrowy blask. Dodatkowo widocznie wzmocni cebulki.

Ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie oleju kokosowego do higieny jamy ustnej w formie płukanki. Od razu po przebudzeniu należy sięgnąć po łyżkę naturalnej formuły, a następnie trzymać ją w buzi przez kilka lub kilkanaście minut. Tłuszcz roślinny działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, może pomóc w wybieleniu zębów, a także ograniczyć krwawienie dziąseł. Dodatkowo płukanki z oleju kokosowego mogą zmniejszyć nieprzyjemny zapach z ust i pomóc w walce z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy.

Ciekawostki o oleju kokosowym

Wiesz już, jak wykorzystać olej kokosowy w kuchni i łazience oraz znasz jego właściwości i zastosowanie. Na zakończenie przygotowaliśmy dla ciebie kilka ciekawostek na temat popularnego tłuszczu roślinnego z miąższu orzechów palmy kokosowej.
  1. Czy wiesz, że olej kokosowy znalazł zastosowanie nie tylko na talerzu czy w pielęgnacji włosów i skóry, ale także w… konserwacji drewna? Bez obaw możesz wykorzystać go do olejowania drewnianych akcesoriów kuchennych.
  2. Olej kokosowy był stosowany już w starożytności. Jego cenne właściwości docenili między innymi lekarze medycyny ajurwedyjskiej, którzy wykorzystywali go na przykład podczas rytuałów oczyszczających.
  3. Olej kokosowy zdobył kilka lat temu ogromną popularność, aby po chwili zostać okrzykniętym szkodliwym i niezdrowym. Na szczęście następne badania pokazały, że można bez obaw go spożywać i stosować w kosmetyce, ciesząc się mnóstwem jego cennych właściwości.
Autorka: Katarzyna Wendzonka