Data publikacji:

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Olej kokosowy należy do najpopularniejszych olejów roślinnych. Choć jeszcze niedawno wychwalano jego właściwości, obecnie coraz częściej mówi się o szkodliwości tego produktu. Czy olej kokosowy jest zdrowy? Czy można bezpiecznie używać go do smażenia lub w kosmetyce? Sprawdź w artykule!

czy olej kokosowy jest zdrowy

Czy olej kokosowy jest zdrowy? Właściwości

Olej kokosowy, zwany również tłuszczem lub masłem kokosowym, to produkt otrzymywany z miąższu orzechów palmy kokosowej. Ma białą barwę i topnieje w temperaturze ok. 23-28 stopni Celsjusza, przyjmując lekko żółtawy kolor. Wokół jego właściwości przez lata narosło wiele mitów. Czy olej kokosowy jest zdrowy? W artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Warto wiedzieć, że wyróżniamy dwa rodzaje oleju kokosowego:

  • olej kokosowy rafinowany – pozyskuje się go z użyciem wysokich temperatur, przez co traci wiele witamin i innych ważnych składników, jest za to tańszy i bezzapachowy,
  • olej kokosowy nierafinowany – to olej tłoczony na zimno o lekkim , kokosowym zapachu, ma znacznie więcej cennych składników prozdrowotnych, jednak jest droższy i szybciej się psuje.

Olej kokosowy jeszcze parę lat temu określany był mianem superfood. Chwalono jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne, które miały być zasługą obecności średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT). Tak naprawdę jednak olej kokosowy nie zawiera zbyt wielu średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. W większości składa się z tych długołańcuchowych, które nie są dla organizmu aż tak korzystne.

Czy olej kokosowy jest zdrowy? Na jego niekorzyść przemawia również fakt, że należy do nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te podnoszą poziom tzw. złego cholesterolu LDL, który z kolei przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia.

Nie oznacza to jednak, że wszyscy powinni zupełnie zrezygnować ze spożycia oleju kokosowego. Nasycone kwasy tłuszczowe również są potrzebne, ale w znacznie mniejszych ilościach niż te nienasycone. Ponadto olej kokosowy nierafinowany zawiera cenne witaminy, mikroelementy oraz antyoksydanty. Jeśli chcesz spożywać olej kokosowy, włącz do diety świeże owoce i warzywa oraz zadbaj o regularną aktywność fizyczną.

Jeżeli natomiast cierpisz na choroby układu krążenia lub masz podwyższony cholesterol, zrezygnuj ze spożycia oleju kokosowego. Tłuszcz ten jednak może być wykorzystywany również do innych celów, np. do pielęgnacji ciała. Piszemy o tym poniżej.

Sprawdź również, jakie właściwości ma olej macadamia.

Olej kokosowy – zastosowanie

Olej kokosowy znalazł szerokie zastosowane w przemyśle spożywczym, chemicznym oraz kosmetycznym. Dodaje się go między innymi do:

  • ciast i ciasteczek,
  • słodyczy, czekolady oraz margaryny,
  • wegańskich przekąsek,
  • smażenia,
  • świec,
  • balsamów do ciała,
  • naturalnych mydeł,
  • odżywek do włosów,
  • masełek do ust.

Czy olej kokosowy jest zdrowy? Badania naukowe

Czy olej kokosowy jest zdrowy? Choć badania naukowe nie dają jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, warto się do nich odwołać. W jednej z metaanaliz dowiedziono, że rzeczywiście olej kokosowy podnosi poziom cholesterolu LDL znacznie bardziej niż nienasycone tłuszcze roślinne (za: Eyres, Laurence, et al. "Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans." Nutrition reviews 74.4 (2016): 267-280).

Natomiast z innego badania płynie wniosek, że olej kokosowy powinno się traktować jak każdy inny tłuszcz nasycony i w związku z tym jego spożycie nie powinno przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego (za: Sankararaman, Senthilkumar, and Thomas J. Sferra. "Are we going nuts on coconut oil?." Current nutrition reports 7.3 (2018): 107-115).

Czy olej kokosowy jest zdrowy dla włosów i skóry?

Czy olej kokosowy jest zdrowy dla włosów i skóry? Zdecydowanie tak! Badania pokazują, że wspomaga leczenie chorób skóry, poprawia stan włosów oraz jamy ustnej . Najlepiej sprawdza się do pielęgnacji włosów niskoporowatych. Ponadto warto dodawać go do:

  • balsamów i maseł do ciała,
  • płynów i kul do kąpieli,
  • pomadek ochronnych,
  • szamponów i odżywek,
  • kosmetyków do twarzy,
  • peelingów itp.

Czy olej kokosowy jest zdrowy do smażenia?

Olej kokosowy, dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, dobrze nadaje się do smażenia, gdyż ma wysoki punkt dymienia (pali się w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza). Można więc swobodnie smażyć na nim potrawy. Pamiętaj jednak, że smażenie nie jest najlepszą formą obróbki termicznej. Zdecydowanie zdrowsze jest pieczenie lub np. gotowanie na parze!

Autorka: Olga Wacholc