Data publikacji:

W jakich warzywach jest kapsaicyna – naturalny spalacz tłuszczu?

Choć jej nazwa brzmi odrobinę egzotycznie, spotykasz się z nią na każdym kroku. Kapsaicyna – bo o niej mowa – to substancja odpowiedzialna za uczucie ostrości, występująca m.in. w paprykach. Coraz częściej można spotkać się również z czystą kapsaicyną, wyizolowaną na potrzeby produkcji suplementów diety. Dowiedz się, w jakich warzywach znajduje się kapsaicyna i dlaczego może pomóc ci w odchudzaniu.

Polecamy: Dzika róża – właściwości

W jakich warzywach jest kapsaicyna

Kapsaicyna – co to jest?

Kapsaicyna to związek chemiczny o lekko pomarańczowym zabarwieniu, pozbawiony zapachu. Występuje w wielu produktach spożywczych, którym dodaje pikantnego smaku. Spożywana oddziałuje na receptory smakowe, wywołując uczucie pieczenia i gorąca, a w większych dawkach – nawet bólu.

W jakich warzywach znajduje się kapsaicyna?

Kapsaicyna zawarta jest przede wszystkim w różnego rodzaju papryczkach. Jej bogate źródło stanowią gatunki, takie jak habanero, piri-piri czy jalapeno. Wysoki poziom kapsaicyny ma również pieprz kajeński. Najostrzejszą wyhodowaną papryczką jest dragon’s breath. Należy pamiętać, że kapsaicyna w ogóle nie występuje w papryce słodkiej.

Jak ostra jest czysta kapsaicyna?

W celu określania ostrości różnych produktów, powstała specjalna skala Scolvilla. Według niej, czysta kapsaicyna osiąga ostrość na poziomie 15000000-16000000 SHU. To więcej niż jakakolwiek papryczka, a nawet sos tabasco, powszechnie uważany za piekielnie ostry!

Kapsaicyna – właściwości

Wbrew wielu mitom, spożywanie ostrych produktów bogatych w kapsaicynę jest zdrowe pod warunkiem, że nie zachodzą ku temu przeciwwskazania. Kapsaicyna doskonale pobudza metabolizm, a także wspomaga organizm w spalaniu tłuszczu. Jak to możliwe? Wszystko to dzięki działaniu termogenicznym. Spożycie kapsaicyny podwyższa temperaturę ciała i aktywuje proces lipolizy.

Działanie kapsaicyny nie ogranicza się jednak wyłącznie do odchudzania. Związek ten jest silnym antyoksydantem, dlatego posądzany jest o właściwości przeciwnowotworowe. Kapsaicyna działa również antyseptycznie, więc może okazać się pomocna w zwalczaniu wielu infekcji.

Warto pamiętać, że kapsaicyna występuje przede wszystkim w paprykach, które są źródłem witamin i minerałów. Praktycznie wszystkie gatunki papryk stanowią cenne źródła witaminy C. Nie można zapomnieć również o walorach smakowych kapsaicyny. Oferowana przez nią ostrość to obowiązkowy element wielu kuchni, w tym chińskiej czy meksykańskiej.

Kapsaicyna w pomadkach do ust?

Bardzo ciekawym zastosowaniem kapsaicyny jest dodawanie jej do pomadek i błyszczyków. Takie kosmetyki błyskawicznie poprawiają krążenie w wargach, sprawiając, że stają się większe i bardziej czerwone. Po aplikacji pomadki pojawia się uczucie mrowienia i lekkiego pieczenia, które mija po kilkunastu minutach. To świetna propozycja dla kobiet, które chcą bezinwazyjnie uwydatnić swoje usta.

Kapsaicyna w tabletkach – efekty stosowania

Nie każdy lubi ostre potrawy, jednak każdy może wypróbować działanie kapsaicyny na sobie. Na rynku znajdziesz suplementy z kapsaicyną, które wspomagają spalanie tłuszczu. Oczywiście kapsułki z kapsaicyną to tylko dodatek, który możesz stosować wraz ze zdrową, zbilansowaną dietą oraz aktywnością fizyczną.

Przeciwwskazania do spożywania kapsaicyny

Kapsaicyna w małych dawkach wykazuje skutki pozytywne dla zdrowia. Nie każdy jednak powinien po nią sięgać. Przeciwwskazaniami do spożywania ostrych produktów z kapsaicyną są choroba wrzodowa oraz refluks. Kapsaicyna jest odradzana również kobietom ciężarnym oraz karmiącym.

Autorka: Joanna Stanuch