Dzika róża to roślina, której dobroczynne właściwości znane są od niemal 2000 lat. To naturalny środek na liczne dolegliwości, a także smaczny składnik wielu produktów spożywczych. Jeśli do tej pory jej nie używałaś, zapoznaj się z jej cudownymi właściwościami. Będziesz zaskoczona!
Polecamy: Pokrzywa w ciąży
Z pewnością pamiętasz ją z domu swojej babci. Nic dziwnego, ponieważ dzika róża od wieków stanowi naturalny lek na liczne dolegliwości zdrowotne. Wiele wskazuje na to, że była stosowana już przez ludzi w starożytności!
Najbardziej wartościowa część róży - owoc - jest bogata w witaminy A, E, C, B1, B2 oraz K, a także liczne minerały. Ponadto owoce róży posiadają całe mnóstwo flawonoidów, garbników i karotenoidów – najcenniejszych substancji, jakie można znaleźć w roślinach. Wykazują one działanie antyoksydacyjne i przeciwrakowe.
Z owoców dzikiej róży można przygotowywać różne przetwory, herbaty i suplementy diety. Wchodzą one w skład wielu kosmetyków, ze względu na swoje działanie odmładzające. Bardzo dobre efekty można uzyskać, stosując również sok lub syrop z dzikiej róży.
Kiedy dzika róża sprawdzi się szczególnie dobrze? Ze względu na dużą ilość witamin, poleca się spożywać jej przetwory jesienią i zimą, a zatem w okresach zmniejszonej odporności. Produkty z dziką różą pomagają zregenerować organizm, a także uzupełnić niedobory witaminowo-mineralne. Owoce dzikiej róży są nazywane naturalnymi antybiotykami – w razie pojawienia się infekcji wirusowej, wzmacniają organizm i zmniejszają jej objawy.
Przeciwzapalne działanie dzikiej róży pozwala na jej zastosowanie w trakcie różnego rodzaju chorób. Ponadto przynosi znakomite efekty u osób borykających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Owoc dzikiej róży to naturalny środek przeciwbólowy – sprawdzi się doskonale w przypadku częstych bólów mięśni.
Po przetwory z dzikiej róży mogą śmiało sięgać również osoby, które chorują na nadciśnienie tętnicze. Ta wyjątkowa roślina reguluje ciśnienie krwi, a jednocześnie zapobiega chorobom układu krwionośnego. Różane przetwory są polecane także cukrzykom, ponieważ regulują poziom insuliny we krwi.
Dzika róża nie mogła zostać pominięta przed producentów kosmetyków. Płatki, owoce, a nawet nasiona dzikiej róży wykorzystywane są do produkcji kremów, olejków, hydrolatów oraz serów. Dzika róża to źródło antyoksydantów, które spowalniają starzenie się skóry. Ponadto wyciąg z dzikiej róży znakomicie koi skórę skłonną do podrażnień i przesuszania.
Dzika róża wyróżnia się specyficznym, słodkawym smakiem, dlatego jej spożywanie dla nikogo nie powinno stanowić problemu. Syrop z dzikiej róży to wspaniały dodatek do herbat i deserów. Na rynku znajdziesz również różane konfitury, przygotowywane z utartych płatków.
Co ciekawe, owoce dzikiej róży można jeść. Znajdziesz je w dobrych internetowych sklepach ze zdrową żywnością. To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi ci niezdrowe słodycze. Smak suszonych owoców dzikiej róży można porównać do żurawiny.
Posiadacze ogródków mogą wyhodować drzewko dzikiej róży samodzielnie oraz pozyskiwać jej owoce oraz płatki. Pielęgnacja drzewka nie jest skomplikowana – dzika róża, jak sama jej nazwa wskazuje, dobrze radzi sobie w trudnych warunkach. Niestraszne jej szkodniki i chwasty. Jest bardzo odporna na susze i mróz, dlatego raz zasadzona pozostanie z tobą na długi czas.