Dlatego warto uwzględnić budyń jaglany w swoim kulinarnym repertuarze – niemal codziennie możesz przygotować go w innym wydaniu, więc łatwo urozmaicisz swoją dietę. A co więcej, przepis bazowy jest szalenie prosty.
Kolejny krok to blendowanie na gładką masę. Do budyniu można dodać mus kokosowy, kakao, ksylitol lub miód pszczeli do smaku oraz ulubione owoce.
Na jej podstawie możesz przygotować kotlety roślinne idealne do wege burgerów, ale równie dobrze sprawdzą się w wersji mięsnej, np. z wędzonym boczkiem czy z rybą. Do mieszaniny możesz dodać jeszcze nasiona dyni i słonecznika, startą marchewkę, szpinak, duszone boczniaki, pieczarki itd.
Dlatego jeśli szukasz sposobu na dietetyczne przepisy, w twoim domu powinien znaleźć się parowar lub garnek do gotowania na parze.
Następnie dodaj passatę pomidorową i duś całość do czasu, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku, po ugotowaniu ryżu dodaj go do sosu. Farsz nałóż na tortillę, ciasno zwiń i całość chwilę grilluj na patelni grillowej.
Składniki:
W garnku lub patelni z wysokimi brzegami na odrobinie oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Gdy się zeszklą, należy dodać ryż, a następnie opcjonalnie wino, delikatnie mieszając do czasu wchłonięcia płynu.
Następnie dolej do ryżu bulion i gotuj do czasu, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj upieczoną dynię, marchewkę i rozdrobnioną pierś z kurczaka.