Data modyfikacji:

Przepisy dietetyczne. Propozycje pysznych i zdrowych dań

Zdrowa dieta wcale nie musi być nudna. Jeśli chcesz zadbać o sylwetkę i przygotować niskokaloryczne oraz pyszne posiłki, zobacz, jakie akcesoria warto mieć w swojej kuchni i poznaj kilka inspirujących pomysłów na przepisy dietetyczne.
warzywa

Dietetyczne przepisy – jakie akcesoria warto mieć w swojej kuchni?

  • Waga kuchenna – od tego wszystko się zaczyna. Zanim jakiekolwiek dania dietetyczne wylądują na twoim talerzu, ich składniki powinny przejść przez wagę. Tylko w ten sposób możliwe jest faktyczne kontrolowanie ilości spożywanych kalorii.
  • Parowar lub garnek do gotowania na parze – dania przygotowane na parze są bogatsze w składniki odżywcze i przede wszystkim mają znacznie mniej kalorii.
  • Blender - to absolutny „must have” jeśli chcesz przygotować zdrowie i dietetyczne przepisy. Za pomocą blendera zrobić lekkie zupy kremy czy pyszne owocowe koktajle.
  • Temperówka/ krajalnica do warzyw – makaron to powszechnie lubiany dodatek do potraw. Niestety 100 gramów makarony spaghetti ma około 300 kalorii. Za pomocą temperówki lub specjalnej krajalnicy do warzyw przygotujesz zdrowszą i mniej kaloryczną warzywną wersję makaronu np. z cukinii.
  • Patelnia do grillowania – smażenie na patelni tego typu wymaga zastosowania minimalnej ilości tłuszczu, a co za tym idzie, przygotowane potrawy są lżejsze, niż w przypadku smażonych na tradycyjnym sprzęcie
Sprawdź także przepis na krem z dyni fit.

Kasza jaglana – przepisy dietetyczne

Kasza jaglana to jeden z podstawowych składników w diecie osób dbających o zgrabną sylwetkę. Produkt jest powszechnie dostępny nawet w zwykłych marketach, a do tego pełen jest łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B. Jakie dietetyczne przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej warto włączyć do swojej diety?

Budyń jaglany

To jeden z tych przepisów dietetycznych, które można przygotować na wiele sposobów: z mlekiem krowim, w wersji wegańskiej, z dodatkiem kakao czy musu kokosowego.

Dlatego warto uwzględnić budyń jaglany w swoim kulinarnym repertuarze – niemal codziennie możesz przygotować go w innym wydaniu, więc łatwo urozmaicisz swoją dietę. A co więcej, przepis bazowy jest szalenie prosty.

Czego potrzebujesz do wykonania budyniu jaglanego?

  • 50 g kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • dodatki: owoce, orzechy itd.
Kaszę jaglaną na początek należy opłukać na sitku, co pozwala pozbyć się posmaku goryczy. Następnie gotujemy ją w wodzie i mleku do czasu zredukowania płynów.

Kolejny krok to blendowanie na gładką masę. Do budyniu można dodać mus kokosowy, kakao, ksylitol lub miód pszczeli do smaku oraz ulubione owoce.

Kotlety z kaszy jaglanej

Rozgotowana kasza jaglana stanowi też świetną bazę dla najróżniejszych kotletów, więc to idealne rozwiązanie, jeśli szukasz przepisów dietetycznych na obiad.

Na jej podstawie możesz przygotować kotlety roślinne idealne do wege burgerów, ale równie dobrze sprawdzą się w wersji mięsnej, np. z wędzonym boczkiem czy z rybą. Do mieszaniny możesz dodać jeszcze nasiona dyni i słonecznika, startą marchewkę, szpinak, duszone boczniaki, pieczarki itd.

Czego potrzebujesz do wykonania kotletów jaglanych?

  • 100 gramów kaszy jaglanej
  • bułka tarta
  • jajko (opcjonalnie)
  • ulubione dodatki i przyprawy
Kaszę należy ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie dodajemy bułkę tartą, jajko, wybrane dodatki oraz przyprawy. Po wymieszaniu należy uformować kotlety i smażyć na patelni z tłuszczem z obu stron aż się zarumienią.

Dania na parze – idealny sposób na zdrowy posiłek

Na parze można ugotować wszystko – warzywa, produkty sypkie, jak makaron czy ryż, mięso oraz ryby. Musisz wiedzieć, że to najzdrowszy sposób przygotowania żywności – gotowane w ten sposób jedzenie traci znacznie mniej składników odżywczych, ponieważ nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą.

Dlatego jeśli szukasz sposobu na dietetyczne przepisy, w twoim domu powinien znaleźć się parowar lub garnek do gotowania na parze.

Ryż z warzywami – przepis dietetyczny na kilka sposobów

Ryż z warzywami i kurczakiem to kolejny klasyk w jadłospisie osób przebywających na diecie i dbających o sylwetkę. Ryż z warzywami to mnóstwo ciekawych opcji na dietetyczne przepisy.

Burrito z ryżem i warzywami

Składniki:
  • 3 tortille
  • 100 gramów brązowego ryżu
  • czerwona fasola
  • papryka
  • kukurydza konserwowa
  • boczniaki
  • cebula
  • czosnek,
  • passata pomidorowa
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym samym czasie na odrobinie oliwy podsmaż cebulę i czosnek, a po zeszkleniu dodaj warzywa, dusząc je pod przykryciem kilka minut.

Następnie dodaj passatę pomidorową i duś całość do czasu, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku, po ugotowaniu ryżu dodaj go do sosu. Farsz nałóż na tortillę, ciasno zwiń i całość chwilę grilluj na patelni grillowej.

Fit risotto z pieczoną dynią, marchewką i kurczakiem

Risotto w klasycznym wydaniu to kaloryczny posiłek – wszystko za sprawą solidnego dodatku parmezanu oraz masła. To dzięki tym dwóm dodatkom danie ma swoją charakterystyczną kremową konsystencję. Jednak jeśli szukasz sposobu na ryż z warzywami i przepis dietetyczny, lepiej z nich zrezygnować.

Składniki:

  • 100 gramów białego ryżu arborio lub ryżu do risotto
  • bulion warzywny lub drobiowy
  • dynia
  • marchewka
  • pierś z kurczaka
  • szklanka białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • ulubione przyprawy
  • cebula i czosnek
Dynię i marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Podobnie postępuj w przypadku kurczaka – posmaruj mięso oliwą i ulubionymi przyprawami, i wstaw do pieczenia.

W garnku lub patelni z wysokimi brzegami na odrobinie oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Gdy się zeszklą, należy dodać ryż, a następnie opcjonalnie wino, delikatnie mieszając do czasu wchłonięcia płynu.

Następnie dolej do ryżu bulion i gotuj do czasu, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj upieczoną dynię, marchewkę i rozdrobnioną pierś z kurczaka.

Autorka: Kamila Zalińska-Woźny