Dietetyczne dania z grilla - co zrobić, by grillowanie było zdrowe?
Zanim zaczniemy opowiadać o zdrowych pysznościach, które możecie przygotować na grillu, musimy poświęcić chwilę na zgromadzenie informacji o tym, co zrobić, by grillowanie było zdrowe. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na rodzaj grilla, z którego korzystamy. Najpopularniejsze grille to te węglowe, jednak korzystanie z nich może mieć przykre konsekwencje dla zdrowia. Choć wiele osób uważa, że dania z grilla węglowego mają specyficzny, niezastąpiony smak, ich nadmierne spożywanie nie jest zdrowe. Podczas takiego grillowania uwalniane są substancje rakotwórcze, które później zjadamy wraz z posiłkiem.
Lepszym pomysłem będzie zatem skorzystanie z grilla gazowego. Choć taki grill jest droższy od tradycyjnego, warto zdecydować się na niego z uwagi na zdrowie. Ponadto grill gazowy jest prostszy w użyciu - nie wymaga długotrwałego rozpalania z wykorzystaniem rozpałki i nie generuje bałaganu w postaci węglowego pyłu.
Jeśli nie masz możliwości korzystania z grilla gazowego, zawsze używaj specjalnych tacek do grillowania. Pomogą one zniwelować problem kapiącego tłuszczu na rozżarzony węgiel. Dzięki temu zmniejszy się ilość wytwarzanych substancji rakotwórczych.