Data publikacji:

Obiad na szybko w wersji fit

Szukasz pomysłu na obiad na szybko? Dobrze trafiłeś! Sprawdź nasze sprawdzone pomysły na obiad szybko i tanio.
obiad
makaron z pesto

Makaron z zielonym pesto – obiad we włoskim stylu

Ten obiad w kilka chwil przeniesie cię do włoskiej restauracji. Wszystko za sprawą aromatycznego pesto z bazylii. Zobacz, jakie to proste.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 świeża bazylia w doniczce
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść orzeszków pinii (opcjonalnie)
  • nieduży ząbek czosnku
  • pomidorki koktajlowe
  • 50 gramów parmezanu (opcjonalnie)
  • 100 gramów makaronu

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bazylię i włóż ją do blendera. Do kielicha dodaj sok z cytryny, obrany ząbek czosnku, dwie łyżki oliwy z oliwek. Całość zblenduj na gładką masę.
  2. Na rozgrzaną patelnię wysyp orzeszki pinii. Podsmażaj je z każdej strony przez 2-3 minut, aż zrobią się rumiane. Odczekaj chwilę aż przestygną i dodaj je do wcześniej uzyskanego pesto. Całość ponownie zblenduj.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Następnie pokrój pomidorki koktajlowe na pół i smaż je, aż zrobią się miękkie. Dodaj do smaku sól i pieprz.
  4. Do osolonej, gotującej się wody dodaj makaron. Gotuj go zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu.
  5. W osobnej misce wymieszaj makaron i pesto. Makaron serwuj z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem.

Sprawdź także przepisy na zupy na lato, które są lekkie i pyszne, a w dodatku szybkie w przygotowaniu.

łosoś

Łosoś w ziołach z wiosenną sałatką – zdrowo i smacznie

Fit obiad na szybko, który zachwyci wszystkich domowników! Wszystko za sprawą soczystego łososia i sałatki, która jest tak dobra, że będziesz chciał ją jeść codziennie.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 400 gramów surowego łososia w płacie
  • cytryna
  • sól i pieprz
  • miks sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • orzechy włoskie
  • papryka
  • łyżka musztardy stołowej
  • ser feta lub kozi

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój łososia na tyle porcji, ilu jest domowników. Następnie połóż go na folii aluminiowej. Łososia skrop sokiem z wyciśniętej cytryny. W łososia wetrzyj sól i pieprz.
  2. Pokrój cytrynę w plasterki i na każdej porcji łososia połóż jeden. Następnie zawiń końce folii aluminiowej (jak cukierek) tak, aby został otwór, przez który dostanie się ciepło.
  3. Łososia piecz w temperaturze 180° Celsjusza przez 10 minut.
  4. Umytą i osuszoną sałatę przełóż do miski. W małym naczyniu zmieszaj łyżkę musztardy stołowej oraz sok z cytryny. Do miski dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, orzechy włoskie oraz pokrojoną paprykę.
  5. Całość wymieszaj, dodając stopniowo przygotowany wcześniej dressing. Sałatkę podawaj z serem feta.
placuszki z cukini

Placuszki z cukinii – szybki obiad dla rodziny

Obiad na szybko bez mięsa, który zrobisz tylko w 15 minut! Dzięki temu obiadowi poczujesz wakacyjny klimat bez względu na porę roku.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 18%
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cukinie i poszatkuj je drobno. Do miski włóż cukinie, wymieszaj je z mąką i dwoma jajkami.
  2. Wymieszaj dokładnie tak, aby nie powstały grudki. Dodaj pieprz i sól do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Placuszki smaż z każdej strony aż uzyskają złoty kolor.
  4. Gdy placuszki będą gotowe, odsącz je z tłuszczu używając do tego ręczników papierowych.
  5. Placuszki podawaj z kleksem ze śmietany 18%.
kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami i azjatyckim ryżem – pożywny posiłek

Dietetyczny obiad na szybko, dzięki któremu poczujesz się syty na cały dzień. Szczególnie dobrze smakuje z ryżem, który całej potrawie dodaje egzotyczny charakter.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • suszona papryka: słona i ostra
  • sól i pieprz
  • jajko
  • groszek mrożony
  • olej do smażenia
  • papryka
  • marchewka
  • kalafior lub brokuł

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw ją suszoną papryką, solą i pieprzem. Następnie smaż na rozgrzanej patelni, aż uzyska złoty kolor.
  2. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami producenta zamieszczonymi na opakowaniu. Odcedź go na durszlaku.
  3. Suchy ryż przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż, aż łuski ryżu się zamkną i zaczną „strzelać”.
  4. Do takiego ryżu wbij jedno jajko i wymieszaj dokładnie. Do usmażonego w ten sposób ryżu dodaj groszek.
  5. Pokrój w kostkę paprykę, marchewkę i kalafior lub brokuła. Dodaj sól i pieprz do smaku. Warzywa smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
  6. Po usmażeniu odsącz warzywa z tłuszczu, używając do tego ręczników papierowych.
  7. Usmażonego kurczaka podawaj z ryżem oraz warzywami. Smacznego!
sałatka

Sałata z szynką parmeńską – zdrowie na talerzu

Niskokaloryczny obiad na szybko, który możesz zabrać na uczelnię lub do pracy. Rozsmakuj się w aromatycznej sałacie z szynką parmeńską.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • miks sałat
  • dobrej jakości szynka parmeńska
  • jajko
  • łyżka musztardy stołowej
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka
  • kapary

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce wymieszaj łyżkę musztardy stołowej, łyżkę miodu, łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę soku z cytryny.
  2. Do tak przygotowanej mikstury dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Pokrój szynkę parmeńską w paski. Następnie pokrój w kostkę paprykę, a pomidorki koktajlowe – na pół. W dużej misce wymieszaj miks sałat i pokrojone warzywa.
  4. Do tak przygotowanej sałatki wlej dressing i wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzch sałatki połóż plastry szynki parmeńskiej.
  5. Ugotuj jajko, obierz je i przekrój na pół. Sałatkę podawaj z jajkiem i kaparami. Dietetyczny obiad na szybko gotowy – smacznego!
Autorka: Patrycja Hendzel