Ten obiad w kilka chwil przeniesie cię do włoskiej restauracji. Wszystko za sprawą aromatycznego pesto z bazylii. Zobacz, jakie to proste.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 świeża bazylia w doniczce
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść orzeszków pinii (opcjonalnie)
- nieduży ząbek czosnku
- pomidorki koktajlowe
- 50 gramów parmezanu (opcjonalnie)
- 100 gramów makaronu
Sposób przygotowania:
- Umyj bazylię i włóż ją do blendera. Do kielicha dodaj sok z cytryny, obrany ząbek czosnku, dwie łyżki oliwy z oliwek. Całość zblenduj na gładką masę.
- Na rozgrzaną patelnię wysyp orzeszki pinii. Podsmażaj je z każdej strony przez 2-3 minut, aż zrobią się rumiane. Odczekaj chwilę aż przestygną i dodaj je do wcześniej uzyskanego pesto. Całość ponownie zblenduj.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Następnie pokrój pomidorki koktajlowe na pół i smaż je, aż zrobią się miękkie. Dodaj do smaku sól i pieprz.
- Do osolonej, gotującej się wody dodaj makaron. Gotuj go zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu.
- W osobnej misce wymieszaj makaron i pesto. Makaron serwuj z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem.
Sprawdź także przepisy na zupy na lato, które są lekkie i pyszne, a w dodatku szybkie w przygotowaniu.