Wbrew pozorom, zdrowe odżywianie może być proste, szybkie i tanie - wiedzą to ci, którzy odkryli potencjał parowara. Jako wieloletnia posiadaczka tego urządzenia nadal odkrywam kolejne zalety jego używania. Tych, którzy jeszcze ich nie poznali chcę przekonać dziś d wprowadzenia małej-wielkiej zmiany w swoim jadłospisie. Warto!
Choć parowary pojawiły się na rynku już lata temu (w archaicznej wersji garnków, by potem przejść w samodzielne urządzenia), mam wrażenie, że grono osób nadal nie jest świadomych pełni atutów gotowania na parze. Fakt - wszyscy niemal wiemy, że pozwala ono cennym składnikom odżywczym pozostać w żywności wówczas, gdy gotowanie w wodzie zmniejsza ich ilość. To jednak tylko jedna z wielu zalet parowarów.
Zbyt rzadko wspomina się o tym, że jedzenie z pary szczególnie doskonale przysłuży się przyszłym lub młodym mamom.
Gdy już nabraliście chęci na potrawy z parowaru, czas zapoznać się z kilkoma zasadami, które ułatwią wam przygotowywanie posiłków.
Chcę polecić wam moje trzy, ukochane potrawy, które zawsze przygotowuję na parze. Poza tym, że są dzięki temu o wiele zdrowsze, smakują wręcz wybornie. Sprawdźcie sami!
Łosoś to moja ulubiona ryba. Zanim odkryłam smak, jaki zapewnia mu gotowanie w parowarze, przepisy stosowane przeze mnie zwykle opierały się na jego pieczeniu. Teraz nie wyobrażam sobie już przygotowywać go inaczej, niż na parze.
Składniki:
Przygotowanie:
Kolejny prosty, a niesamowicie pyszny przepis, który sprawdzi się jako szybki obiad, ale i danie na imprezie ze znajomymi.
Składniki:
Pulpety:
Sos pomidorowy:
Przygotowanie:
Zgadza się - w parowarze przygotujesz także tradycyjne dania. Pierogi z pary są o wiele smaczniejsze i lżejsze. Mój typ: pierogi na parze z nadzieniem szpinakowym.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie:
Zastanawiasz się, jaki parowar będzie dla ciebie odpowiedni? Przede wszystkim - dobierz jego wielkość do własnych potrzeb, a także wolnej przestrzeni w twojej kuchni. Jeśli chodzi o stopień skomplikowania - dziś większość parowarów oferuje nam bardzo zbliżone możliwości. Oto 3 typy, które z czystym sumieniem mogę ci polecić:
1. TEFAL Convenient VC1401
Ten egzemplarz mam od kilku lat - w moim przypadku sprawdza się niezawodnie. Jest bardzo prosty w obsłudze nawet dla laika, łatwy w myciu i przechowywaniu. Jest niewielki, dzięki czemu świetnie sprawdza się w małych kuchniach.
2. Zelmer ZSC1200X
Ten model cieszy się dużą popularnością dzięki takim udogodnieniom jak aromatyzer na zioła czy 9 różnych programów gotowania.
3. Philips HD 9140/91
Duży parowar o nowoczesnym wyglądzie sprawdzi się w modnych kuchniach, w których przygotowywane są posiłki dla większej ilości osób.
Gotujecie na parze? Pochwalcie się swoimi, sprawdzonymi przepisami na pyszny i zdrowy obiad! :)