Niska hemoglobina – o czym świadczy? Normy hemoglobiny
U kobiet normą jest 9,93 mmol hemoglobiny w 1 l krwi, u mężczyzn zaś – 9,0 mmol. Gdy wartość ta jest niższa, zazwyczaj ma to związek z niedokrwistością, zwaną również anemią. Do rzadszych przyczyn niedoboru hemoglobiny zalicza się białaczki, a także stany po nagłej i obfitej utracie krwi. Niską hemoglobinę diagnozuje się również u kobiet z endometriozą lub cierpiących na obfite krwawienia miesięczne.
Bezpośrednią przyczyną niskiego poziomu hemoglobiny jest niedobór jednego z jej budulców, najczęściej żelaza.
Hemoglobina a anemia
Anemia, czyli najczęstsza przyczyna niskiej zawartości hemoglobiny we krwi, to stan dotykający zwłaszcza dzieci. W tym wypadku niska ilość hemoglobiny spowodowana może być niedoborem witaminy B12, żelaza oraz kwasu foliowego. Niedokrwistość jest bardzo częstą dolegliwością; szacuje się, że na całym świecie może cierpieć na nią 1,5 - 2 mld osób.
Wśród objawów anemii można wyróżnić ospałość, bóle głowy, bladość powłok i ogólne osłabienie. Jeśli takie symptomy utrzymują się dłużej niż dwa tygodnie, warto wykonać badanie krwi.
Warto pamiętać, że żelazo w ludzkim organizmie pełni szereg ważnych funkcji. Jego poziom przekłada się zwłaszcza na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Charakterystycznymi objawami niedoboru żelaza i hemoglobiny są problemy z koncentracją i pamięcią, nerwowość oraz nadpobudliwość emocjonalna.
Jak podwyższyć hemoglobinę?
Po zdiagnozowaniu niedoboru hemoglobiny, warto prędko skonsultować się z lekarzem. Konieczne jest bowiem ustalenie, co doprowadziło do odchyleń w wynikach. Jeśli przyczyną jest anemia, podwyższenie poziomu hemoglobiny zwykle nie stanowi większego problemu. Specjalista może zalecić stosowanie leków lub suplementacji oraz wzbogacenie codziennej diety o odpowiednie produkty.
Niska hemoglobina – co jeść?
Dieta mająca na celu unormowanie poziomu hemoglobiny powinna obfitować w produkty będące źródłami żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego (witaminy B9) - składników niezbędnych do produkcji cennego białka krwi.
- Dieta na podwyższenie hemoglobiny powinna obejmować czerwone mięso (głównie wołowe). Cennym źródłem żelaza są również podroby, wśród których góruje wątróbka.
- Sięgaj po jajka, najlepiej na miękko. To skarbnica witamin z grupy B.
- Poziom hemoglobiny ulegnie zwiększeniu, gdy w twojej diecie zagości więcej ryb. Największą zawartość prozdrowotnych składników mają łosoś, makrela i sardynki.
- Nie stroń od warzyw liściastych – to źródła żelaza! Jedz szpinak, koperek, botwinę, pietruszkę oraz jarmuż. Sporo żelaza i witamin z grupy B znajdziesz w warzywach strączkowych.
- Jeśli chodzi o owoce, najwięcej witamin z grupy B oraz kwasu foliowego znajduje się w jagodach, borówkach oraz malinach.
- Odpowiednią dietę czasowo możesz wesprzeć za pomocą suplementów z żelazem.