Data publikacji:

W czym znajdziemy żelazo? Przykładowe produkty

Nie od dziś wiadomo, że zdrowe odżywianie to najlepszy sposób na poprawę zdrowia, samopoczucia i sylwetki. Komponując codzienne menu, warto zadbać o to, aby było odpowiednio zbilansowane, czyli zawierało wszystko, czego twojego ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Są to między innymi mikroelementy, czyli pierwiastki śladowe. W czym znajdziemy na przykład żelazo? Sprawdź, w jakim jedzeniu jest go najwięcej!

w czym znajdziemy żelazo

Dlaczego żelazo jest tak ważne?

Zanim podpowiemy ci, w czym jest najwięcej żelaza, warto najpierw sprawdzić, dlaczego to właśnie ten pierwiastek śladowy jest tak ważny dla ludzkiego organizmu. Jak się okazuje – mikroelement bierze udział w wielu procesach, które nieustannie zachodzą w twoim ciele. Żelazo:
  • bierze udział w produkcji czerwonych krwinek,
  • jest niezbędną częścią procesu transportowanie tlenu do organów w całym organizmie,
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • reguluje stężenie hemoglobiny,
  • bierze udział w produkcji energii,
  • jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu nerwowego.
Warto pamiętać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar żelaza może być niebezpieczny dla twojego zdrowia. Właśnie dlatego, zanim zwiększysz jego codzienną podaż lub rozpoczniesz suplementację, skonsultuj się z lekarzem. Nie zapomnij także o regularnych badaniach, w tym przede wszystkim o morfologii, którą należy wykonywać przynajmniej raz w roku.

W czym jest żelazo? Jedzenie, w którym znajdziesz smaczną dawkę cennego mikroelementu

Czas sprawdzić, w czym znajduje się żelazo! Jakie jedzenie powinno od teraz na stałe zagościć w twojej diecie, aby dostarczyć ciału smaczną dawkę cennego pierwiastka śladowego bez konieczności suplementacji?

Do wyboru masz żelazo pochodzenia zwierzęcego (hemowe) i roślinnego (niehemowe). Czy jest między nimi jakaś różnica? Jak się okazuje – pierwsza grupa jest o wiele lepiej przyswajalna. Nie oznacza to jednak, że masz od razu rezygnować z warzyw. Wystarczy odpowiednio skomponować codzienne menu. Najlepsze zwierzęce źródła żelaza:
  • wątróbka to zdecydowanie królowa wśród żelaza hemowego! Szacuje się, że w każdych 100 g mięsa znajdziesz nawet do 20 mg mikroelementu. Warto jednak pamiętać, że wątróbka dodatkowo podnosi poziom cholesterolu, dlatego powinna być sporadycznym dodatkiem do diety, a nie jej podstawą,
  • kaszanka (7,5 mg na 100 g),
  • chude mięso wołowe lub wieprzowe (około 2 mg na 100 g)
  • ryby, w szczególności sardynki, makrele czy śledzie (około 1 mg na 100 g).
W czym jeszcze znajdziesz żelazo? W żółtkach jaj, które zawierają od 2 do 4 mg na 100 g. Największą zawartością mikroelementu mogą pochwalić się te indycze, a najmniejszą kurze.
Roślinne źródła żelaza:
  • sezam (około 17,9 mg na 100 g),
  • tofu – w jednej kostce znajdziesz nawet ponad 9,5 mg mikroelementu,
  • kakao (10 mg na 100 g),
  • fasola (10 mg na 100 g),
  • soja (15 mg na 100 g),
  • pistacje (7 mg na 100 g),
  • morele i natka pietruszki (6 mg na 100 g).
Jak się okazuje – produkty zbożowe również zawierają sporą dawkę żelaza. W czym jest go najwięcej? Przede wszystkim w otrębach ryżowych i pszennych oraz w pieczywie pełnoziarnistym.

A może suplementacja?

Jeśli cierpisz na duży niedobór żelaza, a zmiana sposobu odżywiania nie przyniosła oczekiwanego efektu, to dobrym rozwiązaniem może być suplementacja. Obecnie w aptekach znajdziesz dziesiątki preparatów zawierających albo głównie ten pierwiastek, albo kompleks witamin i minerałów. Oczywiście, przed rozpoczęciem przyjmowania suplementu udaj się do lekarza lub porozmawiaj z farmaceutą. Pamiętaj, że nie zastąpi on odpowiednio zbilansowanej diety!