Nasiona konopi siewnych to niezwykle zdrowy i smaczny produkt, który dostarcza organizmowi energii oraz wielu cennych składników. Można dodawać je do sałatek, deserów, kanapek oraz innych potraw. Jak jeść nasiona konopi? Sprawdź nasz poradnik i proste przepisy z siemieniem konopnym!
Nasiona konopi siewnych to małe ziarenka zawierające w sobie mnóstwo wartości odżywczych, cennych witamin i mikro oraz makroelementów. Choć wiele osób myli je z konopiami indyjskimi, nie są to te same rośliny. Konopie siewne nie zawierają praktycznie w ogóle psychotropowej substancji THC, można je więc bezpiecznie spożywać. Zastanawiasz się, jak jeść nasiona konopi? W artykule przedstawiamy porady oraz opisujemy, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety!
Nasiona konopi zawierają pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6), błonnik, a także witaminy A, E, C, z grupy B oraz wapń, magnez, cynk czy fosfor. Stanowią więc solidną dawkę zdrowia! Ponadto mają pyszny, lekko orzechowy smak.
Niełuskane nasiona konopi zawierają w łuskach sporą ilość błonnika. Natomiast te łuskane są nieco łatwiejsze do strawienia. Wybierz te, które bardziej odpowiadają twoim potrzebom i preferencjom!
Sprawdź również, jakie właściwości ma białko konopne.
Nasiona konopi mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Uważa się, że ich regularne spożywanie:
Jak jeść nasiona konopi? Siemię konopne warto dodawać do sałatek, makaronów czy surówek. Można posypywać nim zupy oraz desery, a także dodawać do ciast oraz chlebów i bułek. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do musli, owsianki, koktajlu lub domowej granoli. Wzbogacą także smak zup i sosów. Świetną opcją jest dosypanie nasion konopi do ciasteczek owsianych. To dobry sposób na przyrządzenie smacznych i zdrowych słodyczy.
Jakie jest dawkowanie nasion konopi? Zaleca się spożywanie maksymalnie trzech łyżek siemienia konopnego dziennie. Zawierają one sporo tłuszczu oraz błonnika, dlatego przyjmowanie ich w nadmiarze mogłoby przyczynić się do tycia oraz problemów gastrycznych.
Co przyrządzić z nasion konopi? Poniżej znajdziesz dwa przepisy na proste i pyszne dania!
Składniki:
Nasiona konopi opłucz na drobnym sitku, następnie zalej wodą w dużym garnku i gotuj do miękkości. Ziarna powinny popękać. Odcedź je i dokładnie przetrzyj przez sito. Dodaj do nich 1 litr wody. Cebule posiekaj i dodaj do garnka. Całość zagotuj, poczekaj, aż cebule zmiękną, dodaj mleko i rozgnieć blenderem. Kaszę jaglaną zmiel na mąkę i zagęść nią zupę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj ją z ugotowaną kaszą gryczaną.
Składniki:
Nasiona konopi zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnie odsącz je na sitku i włóż do misy blendera. Jeśli używasz nasion łuskanych, możesz pominąć ten krok i od razu przystąpić do blendowania. Dodaj do ziaren 2-3 szklanki wody (w zależności od tego, jak gęste mleko chcesz uzyskać). Całość zblenduj na gładką masę, a następnie przecedź przez czystą gazę. Dodaj do mleka miód, syrop klonowy, syrop z agawy oraz opcjonalnie wybrane dodatki smakowe.
Smacznego!
Autorka: Olga Wacholc