Jakie są najważniejsze właściwości konopi? Konopia, a tym samym produkowanie z niej białko, zawiera aż 20 aminokwasów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wśród nich znajdują się również te, których nasze ciało nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować, czyli tzw. aminokwasy esencjonalne, takie jak histydyna czy cysteina. To właśnie te składniki odżywcze wspomagają wzrost masy mięśniowej. Dowiedz się także jakie jest zastosowanie oleju konopnego.
Co ciekawe, konopie zmniejszają również stany zapalne, poprawiają trawienie, mają pozytywny wpływ na odporność oraz zmniejszają ryzyko zwapnienia kości. Mówiąc o właściwościach białka konopnego, nie można zapomnieć o jego pozytywnym wpływie na kondycję włosów i skóry głowy.
Zawartość witaminy E i kwasów tłuszczowych sprawia, że regularne spożywanie suplementu wspomaga wzrost kosmyków oraz pozwala uporać się z łupieżem i suchą skórą głowy.
Jej zastrzyk przydaje się również osobom szukającym alternatywy dla kawy – dawka mocy z białka konopnego z pewnością okaże się przydatna zarówno w pracy, jak i podczas nauki.
Ze względu na bogactwo aminokwasów, regularne spożywanie białka konopnego jest również polecane wegetarianom i weganom oraz osobom, które chcą wzmocnić swoją odporność.
Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że suplement jest również doskonałym wyborem podczas odchudzania czy jako wsparcie leczenia chorób układu krążenia.
Zmielone ziarna konopi siewnej regulują także poziom cholesterolu i zmniejszają potrzebę podjadania między posiłkami.
Rekomendowana dawka to 1 łyżeczka zmielonych ziaren dziennie, które można dodać do mleka, jogurtu czy koktajlu owocowego. Osoby aktywne fizyczne mogą z czasem zwiększać dawkę, obserwując reakcję swojego organizmu.
Zmielone ziarna konopi siewnej mają również zrównoważone pH oraz nie zawierają dioksan i toksyn, dzięki czemu ich spożywanie jest całkowicie bezpieczne.