Uwielbiasz migdały? Świetnie, bo mają one mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. I to właśnie je bierzemy dziś pod lupę, sprawdzając, dlaczego warto regularnie jeść migdały.
Równie chętnie stosuje się kwas migdałowy, który można znaleźć najczęściej w peelingach enzymatycznych. Dlaczego warto sięgnąć po czystą formułę lub kosmetyk zawierający ten składnik? Dzięki niemu możesz walczyć z procesem starzenia się skóry, ujednolicić koloryt cery, a nawet raz na zawsze rozprawić się z trądzikiem. Migdały wykorzystuje się także do produkcji mydeł.
Wiesz już, że migdały mają naprawdę cenne właściwości zdrowotne i lecznicze. Czy jednak każdy może rozkoszować się ich smakiem i korzyściami, jakie płyną z ich regularnego spożywania? Jak się okazuje – niestety nie. Migdały należą do grupy silnych alergenów, dlatego, jeśli zauważysz u siebie jakiekolwiek jej objawy, to znak, że należy całkowicie wyeliminować z codziennej diety nasiona owoców migdałowca zwyczajnego.
Warto również pamiętać, że migdały:Aby uniknąć niechcianych skutków ubocznych, zaleca się spożywanie maksymalnie około 15 gramów migdałów dziennie, czyli mniej więcej jednej garści.