W dnie moczanowej kwas moczowy odkłada się w stawach, ścięgnach i tkankach sąsiadujących. Efektem jest ból, zaczerwienienie i sztywność stawów, doskwierające przede wszystkim w godzinach wieczornych i nocnych. U chorych często pojawia się również podwyższona temperatura ciała.
Dna moczanowa podlega leczeniu farmakologicznemu – po jej wczesnym rozpoznaniu, zażywanie leków przepisanych przez lekarza znacznie zmniejszy przykre dolegliwości. Bagatelizowana dna moczanowa może doprowadzić do rozwoju przewlekłego artretyzmu, który jest bardzo trudny w leczeniu!
Podwyższony kwas moczowy zawsze powinien skłonić do wizyty u lekarza i przeprowadzenia bardziej szczegółowych badań. Poziom kwasu możesz uregulować również dzięki odpowiedniej diecie. Co warto jeść, by zapobiec szkodliwemu wpływowi kwasu moczowego na organizm?
- Zmniejsz ilość spożywanych puryn
Postaraj się rzadziej jadać produkty, które zawierają puryny – substancje, z których w ciele powstaje kwas moczowy. Należą do nich: czerwone mięso (jagnięcina, wieprzowina), niektóre ryby (np. sardynki), strączki, alkohol.
- Polub owoce – jabłka, wiśnie, truskawki
Owoce bogate we flawonoidy i witaminę C wspomagają rozpuszczanie kwasu moczowego. W tej kategorii przodują jabłka, truskawki i wiśnie.
Potas zapobiega odkładaniu się kryształków kwasu moczowego w stawach. Uwzględnij w swojej diecie banany, ziemniaki, morele, arbuzy i morele, które są bogate w ten pierwiastek.